RATNI ZLOČINI

VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU GLAVAŠU Slučajevi 'garaža' i 'selotejp' idu na ponovljeno suđenje

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.07.2016. u 16:07

Jakov Prkić/CROPIX

Vrhovni sud je u četvrtak objavio da je prihvatio žalbu Branimira Glavaša i drugih optuženika te je u cijelosti ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u slučajevima 'garaža' i 'selotejp'.

Predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u odluci koja je napisana još 7. lipnja na 11 stranica, ali ja na web stranici suda osvanula sada.

Prvu pravomoćnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru s koje je pušten na privremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je na samom početku 2015.

Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno djelomično ukinuo Ustavni sud.

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka 2015. pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je pojasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka prošle godine bio pušten na uvjetni otpust.

Javnu sjednicu na kojoj se raspravljalo o žalbama tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu Vrhovni sud zaključio je 7. lipnja. Glavaš i ostali optuženici tada su zatražili ukidanje presude i ponovljeno suđenje, dok je tužiteljstvo zatražilo strože kazne.

Suprotno tužiteljstvu koje tijekom cijelog postupka ističe da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovjednik koji je određivao kriterije za odabir i stigmatizaciju žrtava, Glavaš tvrdi da je postupak protiv njega iniciran od strane bivšeg premijera Ive Sanadera, Vladimira Šeksa i vrha HDZ-a.

- Kako je pobijana presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz čl. 367. st. 1. toč. 11. ZKP/97, to se ovaj sud nije bavio ispitivanjem pravilnosti utvrđenog činjeničnog stanja, pa će u ponovljenom postupku, prvostupanjski sud ponovno izvesti sve do sada izvedene dokaze, a po potrebi i druge dokaze koje predlože državni odvjetnik i optuženici, a zatim otkloniti nedostatke na koje mu je ukazano ovim rješenjem, vodeći pri tome računa o sadržaju Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske, te donijeti novu i na zakonu utemeljenu presudu koju će pri tom i valjano obrazložiti, time da će za slučaj donošenja osuđujuće presude, sukladno odredbi čl. 3. st. 3.Kaznenog zakona („Narodne novine“ broj: 125/11., 144/12., 56/15. i 61/15.–dalje KZ/11) ispitati postojanje pravnog kontinuiteta kaznenog djela iz čl. 120.st. 1. OKZRH i kaznenih djela iz KZ/11, a također voditi računa o odredbi čl. 13. ZKP/08 - navodi u svojoj najnovijoj odluci Vrhovni sud.

Odluku u cijelosti pogledajte OVDJE.

 

Slučaj 'garaža' i 'selotejp' kolokvijalni je naziv za teške ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Glavaš je na svojem Facebook profilu u četvrtak objavio kratak komentar odluke Vrhovnog suda. Objavljujući vijest o odluci, iznad nje je stavio naslov 'Pravno skinuta stigma'.

Miljević: 'Očekivana odluka'

Odvjetnik Branimira Glavaša Veljko Miljević kazao je da je odluka Vrhovnog suda kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u slučajevima "garaža" i "selotejp" u potpunosti očekivana.

"Takvu odluku sam i očekivao za mene mena ni jedan posto iznenađenja", kazao je Miljević Hini, komentirajući odluku Vrhovnog suda koji je pobio raniju nepravomoćnu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osječkim Srbima.

Dodao je i da je Vrhovni sud prihvatio sve argumente koje je obrana iznijela u svojim žalbama.

"To se nakon odluke Ustavnog suda iz siječnja 2015. sa sigurnošću moglo i očekivati", dodao je Miljević, podsjećajući da je riječ o odluci koju su "mnogi govorili iako je nisu pročitali"

"Može se svašta izvan prava dešavati, ali nakon te odluke za mene nije bilo dvojbe kakva mora biti odluka Vrhovnog suda. Samo smo dugo čekali sjednicu, a sada nakon sjednice smo pričekali nešto, ali ne neuobičajeno dugo", dodao je odvjetnik.

Kazao je da sada slijedi novo suđenje na zagrebačkom Županijsom sudu jer je "odluka prvostupanjskog suda ukinuta u cijelosti kao što je i morala biti".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo