OGLEDNI POSTUPAK

VRHOVNI SUD USKORO DONOSI PRIJELOMNU ODLUKU Otkrili u kojem roku stiže presuda o 'švicarcima' koja će obvezivati sve sudove u sličnim slučajevima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.12.2019. u 18:04

Zagreb, 160115. Ilica.
Zagrebacka banka.
Odluka Svicarske sredisnje banke donosi negativnu promjenu duznicima s kreditima u francima.
Na fotografiji: Novcanice svicarskog franka.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Ilustracija

Vrhovni sud je u četvrtak objavio rješenje iz kojega proizlazi da će u roku od 90 dana donijeti odluku o tome mogu li korisnici kredita u švicarcima, koji su ga konvertirali u kredite u eurima, od banaka tražiti povrat preplaćenih kamata u vremenu do konverzije kredita.

Kako se navodi u priopćenju na stranicama Vrhovnog suda, vijeće te najviše sudske instance u državi 11. prosinca je dopustilo prijedlog Općinskog suda u Pazinu za rješavanje pitanja važnog za jedinstvenu primjenu prava.

- Pravno pitanje koje glasi: 'Je li sporazum o konverziji sklopljen na osnovi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkim kreditima ("Narodne novine", broj 102/15) nepostojeći ili ništetan u slučaju kada su ništetne odredbe osnovnog ugovora o kreditu o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli' Vrhovni sud Republike Hrvatske ocijenio je važnim jer postoji veći broj sličnih postupaka koji su pokrenuti ili se njihovo pokretanje očekuje u kraćem razdoblju pred prvostupanjskim sudovima, navodi se u priopćenju.

- Nakon donošenja rješenja, Vrhovni sud Republike Hrvatske odmah je objavio svoje rješenje na e-oglasnoj ploči sudova. Prvostupanjski sudovi u svojim postupcima mogu odrediti njihove prekide, a stranke i umješači mogu u roku od 45 dana podnijeti svoja očitovanja o rješenju navedenog pitanja. Vrhovni sud Republike Hrvatske dužan je odluku o pitanju donijeti u roku od 90 dana, nakon čega su svi sudovi, u nastavljenim postupcima, vezani tim pravnim shvaćanjem, navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

- Na taj način, tzv. preskakajućom revizijom, koja postoji i u drugim državama Europe, Vrhovni sud Republike Hrvatske donosi pravno shvaćanje unaprijed, te omogućuje prvostupanjskim sudovima da brže i lakše donesu svoje odluke. Time će se povećati pravna sigurnost, jer neće biti moguće da sudovi donesu različite odluke o postavljenom pravnom pitanju, strankama će se omogućiti pravo na suđenje u razumnom roku, uz manje troškove postupka, i u krajnjoj liniji, smanjiti opterećenost Vrhovnog suda Republike Hrvatske istovrsnim predmetima, zbog toga što više neće biti potrebe za ujednačavanjem različite sudske prakse sudova nižeg stupnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo