TOPLINSKI VAL

VRHUNAC PAKLENIH VRUĆINA: U DVIJE HRVATSKE REGIJE IZDANO CRVENO UPOZORENJE Danas je u 14 sati nekoliko gradova izmjereno više od 35°C

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.06.2019. u 14:37

CROPIX

 

Kako su meteorolozi ranije i upozorili, u cijeloj je zemlji danas sunčano i vruće. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom je između 30 i 35 °C.

Prema mjerenjima temperatura zraka danas u 14 sati, najtoplije je bilo u Pločama, Božavi i Metkoviću, gdje je izmjereno 36 stupnjeva. 35 je izmjereno u Kninu, 34 u Krku, Mljetu i Opatiji, a 34 i pol u Makarskoj. Na Marjanu u Splitu je danas u 14 sati izmjereno čak 35,7 stupnjeva Celzijevih, dok je na aerodromu u Zadru zabilježeno 35,8 stupnjeva.

Izrazito visoke temperature nastavit će se i sutra, pa će tako sutra kasno poslijepodne i navečer u unutrašnjosti, osobito u središnjim predjelima, lokalno biti izraženijih pljuskova, grmljavine te pojačanog vjetra. Vjetar u unutrašnjosti većinom će biti slab, na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak te bura, koja će u noći na petak na sjevernom dijelu naglo pojačati. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 21 do 26, u gorju malo niža, a najviša dnevna uglavnom od 32 do 36 °C.

Državni hidrometeorološki zavod je danas upozorenje na toplinske valove, koje je jučer bilo narančasto zbog velike opasnosti, podigao na crveno, što znači vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Crveno je upozorenje za danas izdano za Dubrovnik, dok je za Split na snazi narančasto upozorenje. Crveno upozorenje od toplinskog vala za sutra vrijedi za Zagreb, dok je DHMZ za Karlovac, Knin, Rijeku, Split i Dubrovnik izdao narančasto upozorenje za toplinski val zbog velike opasnosti. Crveno upozorenje nastavlja se i u petak za područje Dubrovnika, a narančasto vrijedi za petak za Knin, Rijeku i Split. Za ostatak zemlje će u petak na snazi biti žuto upozorenje koje znači umjerenu opasnost od toplinskih valova. Smirivanje izrazitih vrućina se očekuje za vikend.

DHMZ screenshot
 

Za danas je za dubrovačku regiju zbog iznimno visokih temperatura izdan i crveni meteoalarm, a DHMZ javlja da se očekuje tplinski val i vruć dan nakon vrlo tople noći s maksimalnim temperaturama višima i od 32 stupnja. Upozoravaju ljude da poduzmu zaštitne mjere od ekstremno visokih temperatura, zaštite sebe, a posebno djecu i starije te postupaju prema savjetima koje su dala nadležna tijela. Zbog ekstremnih vremenskih uvjeta mogući su i su kvarovi na pojedinim infrastrukturama. Za sutra je crveni meteoalarm izdan za područje Zagreba, gdje će temperature biti više od 35 stupnjeva.

Europa zahvaćena velikim vrućinama

Velike vrućine zahvatile su cijelu Europu, a taj će se toplinski udar još pogoršati: temperature veće od 40 stupnjeva očekuju se u Francuskoj i Španjolskoj, a vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak i petak.

Španjolska meteorološka agencija Aemet u srijedu je proglasila narančasti stupanj opasnosti za pet sjevernih pokrajina. U dolini rijeke Ebro očekuje se 42 stupnja Celzijevih. Narančasta opasnost u četvrtak će biti proširena na deset pokrajina u središtu zemlje i na sjeveroistoku. Javna televizija TVE upozorava građane na "pakleni tjedan".

U Francuskoj, temperature će u srijedu još rasti i kretati se maksimalno između 35 i 39 stupnjeva u dvije trećine zemlje, posebice na jugu i istoku.

Meteo France ocijenio je da je riječ o "epizodi bez presedana po intenzitetu i prijevremenosti od 1947."  Očekuje se da bi mogli biti srušeni dosadašnji mjesečni rekordi.

Pošteđena nije ni Njemačka i temperatura bi mogla doseći 39 stupnjeva na jugozapadu zemlje, kao i u Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, gdje je šumski požar od ponedjeljka progutao već 100 hektara.

Premda rekordnih 40,3 stupnjeva izmjerenih u jednom gradiću u Bavarskoj u kolovozu 2015. ne bi trebalo biti premašeno, vrućine bi mogle biti gore od onih 1947. kada je postignut rekord za lipanj, smatraju stručnjaci.

Val vrućine koji je stigao iz Sahare, što se u lipnju ne pamti, trebao bi se u četvrtak i petak pogoršati. Noći su također jako tople u odnosu na uobičajeno vrijeme.

U austrijskom Innsbrucku u utorak je prije toplinskog udara izmjereno bilo visokih 36,7 stupnjeva.

U Ženevi bi trebalo biti više od 35 stupnjeva zbog čega je otkazana povorka za Dan škole predviđena za srijedu.

Škole će biti zatvorene i u Luxembourgu.

Pogođena je i istočna Europa: jake oluje očekuju se u Litvi. U toj se zemlji ovaj mjesec utopilo najmanje 27 ljudi, a temperature su dosegle rekordnih 35,7 stupnjeva.

"Svjetske temperature rastu zbog klimatskih promjena i s njima vjerojatnost vala ekstremnih vrućina", rekao je Len Shaffrey, profesor klimatologije na Sveučilištu u Readingu.

U Francuskoj je, primjerice, u toplinskom valu 2003. od posljedica vrućine umrlo 15.000 ljudi.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo