KRIZA U LICI

VRHUNAC POLITIČKE KRIZE U LICI Peti put odgođena županijska Skupština, ljutiti Darko Milinović stigao u Vladu, u tijeku sastanak s Plenkovićem

 
Darko Milinović
 Damjan Tadic / CROPIX

NOVO 14:02 Darko Milinović rekao je nakon sastanka da je riješeno pitanje plaća te da je zahvalan premijeru zbog toga.

Na pitanje hoće li se povući ako će to tražiti od njega, župan Milinović kaže:

"Zašto bih se ja povukao? Ja sam za nove izbore, ali mislim da oni nisu nikome u interesu", poručio je Milinović.

------------------------------------------

12:28 Lički župan Darko Milinović po dolasku u Zagreb u četvrtak je poručio da iz Zagreba ne odlazi dok se ne osiguraju plaće za korisnike županijskog proračuna, te da je spreman za nove izbore za Županijsku skupštinu.

Nakon što je u četvrtak po peti put odgođena sjednica ličko-senjske Županijske skupštine na kojoj se trebao izglasati županijski proračun, Milinović je došao u Zagreb zatražiti sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem upozorivši kako se "bez proračuna ne mogu isplatiti plaće".

"Došao sam 'u boj za narod svoj'. Ne idem iz Zagreba dok se ne osiguraju plaće za 260 ljudi. S predsjednikom Županijske skupštine Marijem Kustićem nema više razgovora. To je čovjek koji me laže, koji laže Vladu", rekao je Milinović po dolasku na Markov trg.

Objasnio je da mora službeno dobiti dokument koji potvrđuje da ne krši zakon ako korisnicima isplati plaće, a sam nema pravo donijeti taj dokument jer je konstituirana Županijska skupština. Poručio je da će plaće biti isplaćene već danas ako mu Ministarstvo financija kaže da ima zakonsko pravo na to.

Upitan hoće li upozoriti premijera Plenkovića da je neisplata plaća kazneno djelo, odgovorio je da to svi znaju.

"Ne bih došao u Zagreb da nisu u pitanju plaće 260 ljudi. Oni moraju platiti kredite, godišnji odmor svojoj djeci, maturalna putovanja. Ja iz Zagreba ne idem, kampirat ću ovdje dok ne dobijem uvjerenje da ne kršim zakon ako isplatim plaće", ponovio je Milinović.

Uvjeren je da će se pronaći način za deblokadu županije. Tvrdi da je proračun "najbolji u povijesti Ličko-senjske županije" i poručuje da je spreman za izbore za Županijsku skupštinu.

--------------------------------------------------

Sjednica Županijske skupštine Ličko-senjske županije koja se trebala održati u četvrtak u 14 sati odgođena je, ovoga puta bez obrazloženja i do daljnjega. Dogodilo se to peti put zaredom, ranije zbog nekih dodatnih konzultacija, a zatim zbog navodne bolesti predsjednika Skupštine Marijana Kustića (HDZ). Lika tako nema županijski proračun ni u šestom mjesecu 2019. godine, iako je upravo njegovo nedonošenje bio razlog izvanrednih izbora u kojemu je relativni pobjednik bio HDZ.

Lički župan Darko Milinović bio je prilično ljutit zbog ovakvog razvoja situacije, toliko da je odlučio krenuti u Vladu i Sabor, i kako nam je rekao, "kampirati" dok se ne riješi kriza u Županiji kojom upravlja.

- Zatražit ću hitan prijem kod premijera Andreja Plenkovića, a onda i u Saboru. Od 1. lipnja Županija je u blokadi jer ništa ne možemo plaćati s obzirom da za to nemamo pravne osnove - evo, ja i sad sam sebi plaćam gorivo - kaže nam župan Milinović.

Navodi kako mu pola pravnika s kojima se konzultirao savjetuje da može plaćati račune jer postoji Skupština, dok druga polovica smatra da mu za to treba odobrenje Skupštine u vidu dokumenta o nužnim rashodima.

- Ja sam na današnjoj sjednici mislio predložiti dopunu dnevnog reda da se donese takav dokument, međutim, opet je došlo do odgode, ovoga puta Marijan Kustić mi se uopće nije ni javio. Ja sad idem po decidirani odgovor, kršim li zakon ako donesem taj dokument i na temelju njega radim ili ne - rekao nam je Milinović.

Zvali smo i Marijana Kustića da ga pitamo zašto je odgođena i ova sjednica, ali po običaju, nije odgovorio na poziv. On je za predsjednika Skupštine izabran na prvoj sjednici na temelju sporazuma HDZ-a i ostalih stranaka u Skupštini (osim HSP-a, koji nisu ni nazočili sjednici), no dalje od izbora predsjednika, odnosno do potvrđivanja proračuna nije se došlo ni do četvrtka, a pitanje je hoće li uopće. Realna je opcija da će Ličani opet na birališta, kako za članove Skupštine, tako i za župana.

Iz tabora HSP-a gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, koji nekako postrance promatra sva događanja, pozvali su na ostavke Kustića i Milinovića i prije nego li se znalo da će biti odgođena i ova sjednica te se "ograđuju od krize u kojoj nisu sudjelovali pa za nju ne mogu preuzeti odgovornost".

- Sazrijelo je vrijeme za odgovornost pojedinaca koji često u javnost iznose stav o potrebi deblokade županije, a očito je da su oni upravo taj uteg zbog kojih je i nastala kriza i blokada. Pozivamo župana i predsjednika Županijske skupštine da hitno podnesu neopozivu ostavku te da se iduće vrijeme iskoristi za izbor novog, odgovornog predsjednika skupštine, da dožupani preuzmu vođenje županije te da se usvoji proračun kako bi se razriješila kriza bez novih nepotrebnih političkih izbora - poziva HSP.

Načelnik Plitvičkih Jezera, nezavisni Ante Kovač, još nakon četvrte odgode svojim je biračima poručio sljedeće: "Ispričavam se svima koji su na županijskim izborima glasali za mene, ali nakon još jedne otkazane skupštine ja dajem ostavku na mjesto člana skupštine. Ono tamo nije skupština, nego javna kuća".

Milinovićevo priopćenje: 'Zatražio sam hitan sastanak kod premijera'

"Budući je danas po peti put došlo do odgode sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije želim izvijestiti javnost kako sam zatražio hitan sastanak kod premijera Vlade Republike Hrvatske gosp. Andreja Plenkovića te hitno očitovanje Ministarstva uprave i Ministarstva financija kršim li Zakon ako donesem Akt o nužnim financijskim rashodima radi isplate plaća, budući sam taj dokument mislio predložiti danas na Županijskoj skupštini kao nadopunu dnevnog reda.

Budući taj akt mogu donijeti kada je raspuštena Županijska skupština, novonastala situacija mi nalaže da oprezno pristupim tom problemu jer se razlikuju mišljenja pravnih stručnjaka. Naime, od kada je konstituirana Županijska skupština Ličko-senjske županije neki su mišljenja kako ja kao župan nemam pravo donijeti akt o financiranju nužnih troškova u što su uključene i plaće.

Ukoliko dobijem vrlo jasan odgovor Ministarstva uprave i Ministarstva financija da ne kršim Zakon taj akt ću donijeti i plaće će biti isplaćene. Ukoliko ne dobijem decidirani odgovor da tim aktom ne kršim Zakon plaće neće biti isplaćene za oko 260 ljudi, korisnika Županijskog proračuna.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:53