OTKRIVAMO

Vrhunska oprema vrijedna čak 150 milijuna kuna stoji u skladištu već osam godina

HV nije imao potrebe za uređajima, ali u aranžman se ušlo pod pritiskom Sanadera
 CROPIX

Vojna policija istražuje ugovor koji je Ministarstvo obrane sklopilo s francuskom tvrtkom Thales o kupnji vojne komunikacijske opreme, doznaje Jutarnji iz izvora bliskih istrazi. Ugovor o nabavi 135 paketa radiorelejnih uređaja TRC 4000 THALES za Hrvatsku vojsku, doznaje Jutarnji, vrijedan je 150 milijuna kuna. Ali ti isti skupi uređaji već osam godina stoje u vojnom skladištu.

Isplaćena provizija?

Ugovorom je također bilo predviđeno da će tvrtka Thales obaviti transfer tehnologije na hrvatsku državnu tvrtku Pomorski centar za elektroniku (PCE) iz Splita u vrijednosti od 100 milijuna kuna. No, to se nikada nije dogodilo pa Vojna policija istražuje zbog čega do toga nije došlo i je li, u tom poslu, nekome isplaćena provizija. Ugovor s PCE Splitom o prijenosu tehnologije te organizaciji proizvodnje relejnih uređaja u kolovozu 2005. potpisao je tadašnji HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević.

Spomenuti elektronički uređaji nisu proizvedeni u Hrvatskoj, nego ih je direktno isporučio Thales. U ime Ministarstva obrane sve pregovore s Thalesom obavljao je tadašnji državni tajnik MORH-a Mate Raboteg. Osam godina nakon ugovaranja posla ne znaju što će s tim uređajima.

Dugoročna suradnja

Naši sugovornici tvrde da vojska nikada nije imala potrebe za njima, ali se pod pritiskom tadašnjeg premijera Sanadera krenulo u taj aranžman. U to vrijeme Sanader je želio što bolje odnose s Francuskom kako bi Hrvatska dobila podršku na putu u EU. Procijenjeno je da bi lobiranje Francuske za hrvatske interese bilo mnogo jače ako bi se sklopio vrijedan ugovor s nekom francuskom tvrtkom. Odabran je Thales.

U MORH-u su tada tvrdili da će vojska biti opremljena najsuvremenijom radiokomunikacijskom opremom koja će se proizvoditi u Hrvatskoj i da se time uspostavlja dugoročna vojno-tehnička suradnja između svjetski poznate kompanije Thales i hrvatske tvrtke Pomorski centar za elektroniku. No, u proces nabave krenulo se bez suradnje s Glavnim stožerom HV-a. Bez taktičko-tehničke studije i prethodne provjere jesu li ti vojni uređaji vojsci potrebni.

Lucić odbio potpisati

U visokom stupnju pregovora s Thalesom kupnji uređaja usprotivio se tadašnji načelnik Glavnog stožera Josip Lucić. On je odbio potpisati zahtjev za nabavu, što je izazvalo i diplomatski incident. Tadašnji francuski veleposlanik u Hrvatskoj prosvjedovao je kod tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića i tražio da Hrvatska ispoštuje dogovoreno. Ugovor je u konačnici realiziran i Thales je isporučio 135 kompleta uređaja koji su završili u skladištu.

LOBIRANJE ZA EU Galić pisao Vladi da ne odustane

Nabava relejnih uređaja trebala je biti samo početak suradnje Thalesa i PCE Splita. No, nakon što je tvrtka registrirana 2009., s hrvatske su strane izostala financijska sredstva za temeljni kapital.

Čelni ljudi Thalesa burno su reagirali, a tadašnji hrvatski veleposlanik u Francuskoj Mirko Galić pisao je hrvatskom državnom vrhu da bi odustajanje od aranžmana u završnoj fazi pregovora RH i EK moglo izazvati nedoumice na francuskoj strani.

Na kraju je PCE u zajedničku tvrtku uplatio 740 tisuća kuna u gotovini i 1,4 milijuna kuna u opremi, ali unosni ugovori su izostali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30