NIŠTA OD ZIMSKE IDILE

VRIJEME JE TOTALNO POLUDJELO, SLIJEDI NOVA VELIKA PROMJENA! Vakula objavio prognozu vremena, nakon Svetog Nikole sve se ponovno mijenja

 
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

Današnji dan trebao bi biti tipičan zimski stabilan dan - hladan, na kopnu često i maglovit, u gorju uz zimsku idilu, a na Jadranu pretežno sunčan i vjetrovit, poručio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. Temperatura niža od prosječne za početak prosinca bit će i u mirniji i još maglovitiji četvrtak, a od petka ponovno slijede topliji dani, na Jadranu i područjima uz njega uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i obilnije pljuskove. Zoran Vakula se o vremenskoj prognozi izrazio i u stihovima:

Planirate li sredinom tjedna na zornice, na kopnu se pripazite smrzavice, i na vrijeme pripremite kape, šalove, rukavice... Samo rijetkima mogu zatrebati i metlice i lopatice jer su malo gdje moguće snježne pahuljice. Ali će zato mnogim vozačima trebati strugalice! I pritom prijeti opasnost od poledice. Srećom, samo mjestimice!

A ni tijekom dana kasnije, neće biti znatno toplije...

Ali od petka svetoga Nikole, kad prođu ove "Barbarine" hladnoće, temperatura opet rasti hoće... Bit će sretniji koji toplije vrijeme vole!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

U srijedu će na istoku zemlje jutro početi uz temperaturne 'minuse' i mraz. U prvom dijelu dana nerijetko će biti niskih oblaka i magle, a popodne uz slab do umjeren istočnjak ipak sunčanije s temperaturom od 2 do 4 °C. Podjednako hladan dan bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje magla može znatno smanjivati vidljivost, no danju će prevladavati sunčano.

U gorju pak oblačnije, posebice po kotlinama i maglovito, a ponegdje može zalepršati i poneka snježna pahulja. S jutarnjih oko -7 °C, temperatura će danju porasti do 1 °C. Na sjevernom Jadranu sunčano, čak i vedro, no s jakom burom, podno Velebita na udare i olujnom bit će relativno hladno. Bura će ipak poslijepodne postupno slabjeti.

I u Dalmaciji bura ujutro još može imati olujne udare, a danju će biti slabija. Bit će sunčano, ali prohladno, osobito ujutro u unutrašnjosti, gdje će biti i mraza. Najviša dnevna temperatura od 8 °C u unutrašnjosti do 13 °C na nekim otocima.

DHMZ

Podjednaka i na jugu Hrvatske, uz većinom umjerenu buru, još u noći i ujutro s jakim udarima. Stoga će i more biti umjereno valovito, samo prema otvorenome ponegdje i valovito. Sunčanog vremena bit će u izobilju."

I u četvrtak hladno, na kopnu i maglovito, pa oblačnije i toplije, na Jadranu i kiša...

Idućih dana ujutro na kopnu će često biti mraza i magle, ponegdje i dugotrajne. Temperatura će prema vikendu ipak biti u postupnom porastu, no u većini krajeva zadržat će se uglavnom suho. Slabe kiše od petka će biti samo mjestimice u unutrašnjosti Dalmacije te u gorju. Početkom novoga tjedna dolazi jače naoblačenje uz čestu kišu, a u gorju raste vjerojatnost i za snijeg.

- Na Jadran u četvrtak dolazi sve više oblaka, a prema večeri na jugu uz jugo može pasti i malo kiše, koje će u petak povremeno biti duž cijele obale, ponegdje u Dalmaciji moguće i obilnije. I subota će biti promjenljiva, ali ipak uz rjeđu i slabiju kišu te sjeverozapadni vjetar. Nakon stabilnije nedjelje, u ponedjeljak s jačanjem juga vjerojatno nam dolazi izraženija promjena vremena praćena mjestimice i obilnijom kišom, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Prema sedmodnevnoj prognozi na stranici DHMZ-a, u subotu bi dnevna temepratura u većini gradova trebala biti iznad prosječna za ovo doba godine. U Zagrebu bi trebalo biti 11°C, Gospiću 10°C, Rijeci 12°C, Slavonskom Brodu 14°C...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45