NAKON SASTANKA S GRABAR-KITAROVIĆ

Vučić uvjeren da čelnici Hrvatske i Srbije ne žele nove sukobe

 Tom Dubravec / CROPIX

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Subotici kako je, nakon jučerašnjeg sastanka u Mostaru s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, uvjeren da čelnici Srbije i Hrvatske ne žele nove sukobe istaknuvši kako je razgovor s hrvatskom predsjednicom bio "dobar i otvoren" ali ne i jednostavan te da postoji međusobna suglasnost oko važnosti mira i stabilnosti u regiji.

Jučerašnji razgovor s hrvatskom predsjednicom bio je „dobar i otvoren, iskren s obje strane, ali svakako ne jednostavan“, ocijenio je srbijanski premijer, a prenijela agencija Tanjug.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je izrazio uvjerenost da nitko, ni na srpskoj, ni na hrvatskoj strani, ne želi nove sukobe. „Nitko na srpskoj strani, a siguran sam ni na hrvatskoj - ni Grabar Kitarović, ni Orešković, ni Karamarko - ne želi nove sukobe“, kazao je.

"Grabar Kitarović je iznosila argumente Hrvatske, ja Srbije. Ali je veoma važno da smo se dobro razumjeli, da je bitno da sačuvamo stabilnost, mir u regiji i da gledamo u budućnost. Da pokušamo ne zaboraviti prošlost, ali se nešto rjeđe ili manje okretati prošlosti", izjavio je Vučić nakon obilaska jedne tvornice u Subotici s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Srbijanski premijer je rekao da je to najkorektnije što može prenijeti sa sastanka. Dodao je da je bilo i konkretnih pitanja na koja su pokušali dati odgovore.

"Nismo se oko svega suglasili", naveo je i dodao da to smatra prirodnim i normalnim.

Vučić je rekao da obilježavanje Dana sjećanja na nevine žrtve logora Jasenovac „nije lako ni za srpsku, ni za hrvatsku stranu, ali je sasvim sigurno da ne smije biti nova točka razdora s Hrvatskom“.

Srbija, istaknuo je, ne može napredovati ako ulazi u sukobe, jer nove tvornice otvaraju samo prijateljstva i dobri odnosi.

Srbijanski premijer i hrvatska predsjednica razgovarali su u utorak na marginama Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:20