PROPALA GRAĐEVINA

VUKELIĆEV MOST POSTAO DEPONIJ Prilaz mostu koji ne vodi nigdje zatrpan je tonama otpada

Hrvatske ceste alarmirale Zavod za javno zdravstvo da istraži materijal
 Robert Fajt / Cropix

Punih pet godina od završetka radova most preko rijeke Korane u Karlovcu, javnosti poznatiji kao Vukelićev most, nema pristupnih cesta, niti postoje planovi za dovršetak cjelokupnog projekta.

Iako se radnike na terenu ne može vidjeti već godinama, na mjestu gdje bi se trebao graditi prilazni put iz smjera karlovačkog centra pojavili su se novi sadržaji, tone građevinskog otpada, uglavnom komada asfalta i nešto šute.

Je li to priprema nastavka gradnje, što je manje vjerojatno, ili se lokacija učinila dobrim mjestom za odlaganje otpada, što je vjerojatnije, za sada se može samo nagađati. Ni investitor Hrvatske ceste, kako se čini po šturom odgovoru koji su nam dostavile, ne znaju što se tamo događa.

- Možemo konstatirati da je riječ o privremenom odlagalištu građevinskog materijala (frezani asfalt). Trenutno čekamo rješenje Zavoda za javno zdravstvo, koji je uzeo uzorak tog materijala. Tek kad ga dobijemo, moći ćemo donijeti konačnu odluku - kaže Tamara Pajić iz ureda glasnogovornika Hrvatskih cesta.

U svakom slučaju, ovo će otežati prilaz mostu, do kojeg do sada ionako dolazili samo sakupljači sekundarnih sirovina s jednim ciljem - da bi mogli krasti metalne dijelove.

Od 2009. godine lopovi su s mosta “očerupali” slivničke rešetke i bakrene spojeve za uzemljenje.

Za dovršetak potrebno 250 milijuna kuna

Dvotračni most dug je 304 metra, a gradnja je stajala 50 milijuna kuna. Da bi imao smisla, potrebno je još 250 milijuna kuna za gradnju 6,2 kilometra gradske obilaznice, što Hrvatske ceste nemaju.

Radove na gradnji 2007. godine otvorio je tadašnji ministar prometa Božidar Kalmeta, rekavši da se radi o kapitalnom objektu u prometnom i razvojnom smislu te da je on dio Vladina projekta intenzivne gradnje obilaznica i spojeva državnih cesta i autocesta s gradovima, zračnim lukama i poslovnim zonama diljem Hrvatske kako bi se podigla gospodarska konkurentnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:27