KRAJ PRAVNE TRAKAVICE

Vukovarski branitelji daju iskaze u Zagrebu, Vukovaru, Osijeku. Tihomir Purda u nedjelju na slobodi?

Vukovar, 100111.Obitelj Tihomira Purde koji je prije 5 dana uhicen u na granicnom prijelazu Zupanja-Orasje prema tjeralici Interpola Srbije na kojoj, kako se moglo doznati, nije opisano za sto se Purdu sumnjici, ali se spominje ratni zlocin protiv ranjenika i bolesnika. Tihomir Purda, danas 41-godisnjak, sudjelovao je u obrani Vukovara u jesen '91. u vukovarskoj cetvrti Borovo naselje, nakon pada vukovara odveden u logore u Srbiji. Na fotografiji Tihomir Purda.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

VUKOVAR - Tihomir Purda, vukovarski branitelj i logoraš uhićen 5. siječnja u BiH jer je Srbija za njim raspisala tjeralicu zbog sumnje na ratni zločin u studenom '91 u Vukovaru, u nedjelju bi mogao izaći na slobodu. Očekuje to njegov branitelj, odvjetnik Josip Muselimović koji je Purdu u četvrtak posjetio u KPZ-u Zenica.

- U petak u podne će Tihomir Purda po zamolnici Državnog odvjetništva RH biti saslušan u Tužiteljstvu BiH. Tada ćemo znati više o daljnjem razvoju situacije, no do sada nema zahtjeva za produženjem pritvora, pa je objektivno za očekivati da će u nedjelju u 18 sati Purda biti pušten na slobodu - rekao je Jutarnjem odvjetnik Muselimović.

Naime, 23. siječnja ističe 18-dnevni ekstradicijski pritvor koji je vukovarskom branitelju izrečen nakon što ga je policija BiH uhitila na graničnom prijelazu Županja-Orašje. Odvjetnik je svog branjenika u četvrtak ponovno posjetio i kaže da se Purda „osjeća dobro“.

Srbijanska strana sumnjiči Tihomira Purdu da je 5. studenog 1991. godine u ratnom Vukovaru počinio ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika. Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije je spis, na kojem se navodno nalazi nekoliko imena, prošloga tjedna proslijedilo DORH-u. Predmet je potom na daljnje postupanje upućen Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, i trenutačno je u žurnoj proceduri. U okviru toga su i iskazi svjedoka, zbog čega je policija, potvrdili su u MUP-u, obavila razgovore s više vukovarskih branitelja.

Petar Janjić-Tromblon, čije se ime - prema neslužbenim saznanjima - spominje u „slučaju Purda“, u četvrtak je u Zagrebu išao dati svoj iskaz. Jutarnjem je rekao kako istražiteljima nema reći „ništa drugo osim istine“, a kaže i da im je ponio svoju knjigu „Žedni krvi, gladni izdaje“ objavljenu 2004. godine, u kojoj govori o obrani Vukovara.

Prema Janjiću, 40 njegovih suboraca je policiji već dalo iskaze u Zagrebu, Osijeku i Vukovaru. Tromblon je proteklih dana već javno govorio o tome što se u dogodilo 5. studenog 91. godine, objašnjavajući kako se radilo o „borbenoj akciji“, kako je ranjenog pripadnika JNA pod granatama odvezao u vukovarsku bolnicu gdje je kasnije podlegao ozljedama, te kako o ratnom zločinu „nema niti spomena“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:27