ŠEF HDSSB-a

VULIN Spremni smo koalirati s Kukuriku savezom iza izbora

Nema tajnih pregovora između HDSSB-a i SDP-a, ali smo spremni surađivati nakon izbora, tvrdi Vulin
 Vlado Kos/Cropix

Garantiram da nema istine o nekakvim tajnim pregovorima između HDSSB-a i SDP-a. To su glasine koje šire iz HDZ-a. Ali, to ne znači da poslije idućih izbora nismo spremni na pregovore o suradnji s Kukuriku savezom ako oni budu relativni pobjednici. Ne zanima nas ideologija, nego programi koji će pomoći razvoj Slavonije - rekao nam je Dragan Vulin, predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje. Gotovo identičan odgovor stigao je od visokog saborskog dužnosnika SDP-a:

- Nismo razgovarali s HDSSB-om, ali to ostavljamo otvoreno kao mogućnost nakon izbora.

Obostrana diskrecija

Drugim riječima, unatoč obostranoj diskreciji, čini se kako se otvara mogućnost postizborne suradnje lijevo liberalne koalicije sa strankom koju je osnovao Branimir Glavaš. HDSSB ima šest saborskih zastupnika i sigurno će ući i u idući saziv Sabora, a to znači da će SDP-ova ili HDZ-ova koalicija vjerojatno trebati njihove glasove za formiranje parlamentarne većine. Prije okončanja izbora sigurno neće biti nikakvih formalnih kontakata, no obje strane su spremne na suradnju, ali pod određenim uvjetima. - Kako bismo podržali iduću Vladu, zahtijevat ćemo promjenu poljoprivredne politike i smanjenje PDV-a na hranu.

Osim toga, inzistiramo na smanjenju broja gradova, općina i županija te regionalizaciji države. To su tri točke od kojih nećemo odustati - istaknuo je Vulin u razgovoru za Jutarnji list.

SDP prekršio dogovor

Na pitanje zašto su onda početkom 2014. u HDSSB-u iznenada odustali od podrške ustavnim promjenama koje su forsirali Zoran Milanović i njegova Vlada, Vulin je odgovorio da se ne radi o kršenju dogovora.

- Odustali smo u trenutku kad smo shvatili da su ustavne promjene paravan za neizručenje Josipa Perkovića, bivšeg agenta Udbe, u ruke njemačkog pravosuđa. Nismo željeli sudjelovati u tome - ustvrdio je Dragan Vulin.

Ne treba zaboraviti da su u veljači parlamentarna vodstva SDP-a i HNS-a odbila inicijativu GONG-a kojom se u izmjenama Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor željelo onemogućiti kandidiranje osoba koje su pravomoćno osuđene na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci.

To je omogućilo da na idućim izborima HDSSB na svojoj listi kandidira osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša ili da Ivo Sanader nosi nezavisnu listu grupe građana, iako je presuđeno da je opljačkao državu. Glavaš je u međuvremenu izišao na slobodu pa se ionako može kandidirati, ali upravo taj radikal predstavlja glavni razlog što u Kukuriku koaliciji još uvijek odbijaju potvrditi spremnost na, makar neformalnu, suradnju s HDSSB-om.

U SDP-u su bili zgroženi kada je nedavno na Facebook stranici Branimira Glavaša objavljen status u kojem uz sliku Milorada Pupovca stoji poruka: “Pogledajte ovu njušku i uvijek imajte na umu kako je njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj jedinica mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini”.

Glavaš i Pupovac

Milanović je blizak s Pupovcem, a SDSS će u 9. jedinici koalirati s Kukuriku savezom. Čak ako Milanovićeva koalicija osvoji relativnu većinu, teško će biti zamisliti HDSSB i SDSS na istoj strani

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:04