VELEPOSLANICI SAD-a O MINISTRIMA

Wikileaks otkriva: Kosor je iskrena, Oluja nije vojni uspjeh, a Slovenci misle da imaju more

Vladimir Ivanov / CROPIX

WikiLeaks pustio je depeše ambasade SAD-a: Izvještavaju i sa svadbe na kojoj je bilo puno - rakije!

Zviždačka stranica WikiLeaks jučer je objavila oko tisuću diplomatskih depeša koje je američko veleposlanstvo u Zagrebu slalo u Washington od 1991. do 2011. Objava depeša o Hrvatskoj počela je prije tri dana, ali je prva dva dana objavljeno samo po nekoliko izvještaja. No, jučer poslijepodne bila je prava poplava dokumenata. Iz onoga što je objavljeno vidljivo je da su Amerikanci posao obavili vrlo detaljno. Izjave hrvatskih dužnosnika u gotovo svim izvještajima prenose se vrlo precizno i opširno, a obuhvaćeni su gotovo svi događaji, pa i oni manje značajni.

Amerikanci, primjerice, opsežno opisuju sukob Hrvatske i Slovenije, analiziraju pobjedu Ive Josipovića, ističući kako je godinama u bliskom odnosu s veleposlanstvom te da bi se njegovom pobjedom mogla održati borba protiv korupcije. Veleposlanik Foley detaljno je analizirao i taktiku premijerke Jadranke Kosor, i to četiri mjeseca nakon ostavke Ive Sanadera.

U izvještaju je naveo kako J. Kosor sasvim sigurno kalkulira, ali da je iskrena u borbi protiv korupcije. U Washington su slana i izvješća o sukobu Sanadera i Pašalića te transformaciji HDZ-a, hrvatskoj oporbi, kadrovskim promjenama u Vladi, o slučaju Lora i sucu Lozini, Glavašu, Thompsonu...

No, američki veleposlanici izvještavali su i o predstavnicima tvrtke Nike koja je od veleposlanstva tražila da intervenira jer se preko Hrvatske švercaju lažne tenisice. Kroz izvješća se povlači i niz duhovitih opaski veleposlanika koji SAD nisu zaboravili izvijestiti i o svadbi u Đulovcu 2003., gdje su ih dočekali sa stolom “pretrpanim lokalnim delikatesama i rakijom”.

Spor Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaljeva vuče se tako dugo zbog “slovenskog doživljavanja sebe kao pomorske nacije i hrvatskog kompleksa manje vrijednosti naspram Slovenije”, pisalo je 2004. američko veleposlanstvo

Veljača 2010., susret s ministrom financija: Ne zna kako postići ekonomski rast

O bivšem ministru financija Ivanu Šukeru amerikanci baš i nisu imali dobro mišljenje. Premda je američki ambasador James Foley nakon susreta s njim u veljači 2010., Šukerove stavove ocjenio proameričkim, o njegovoj financijskoj politici nije imao dobro mišljenje. - Toliko je fokusiran na deficit i zaduživanje da uopće nema viziju (ili možda ne razumije) kako postići temeljne promjene koje bi stvorile preduvjete za ekonomski rast - napisao je Foley. Šuker je govorio kako Hrvatsku kriza pogodila manje bolno nego druge europske zemlje, kako je Vlada dobro odgovorila na krizu i uspijeva držati deficit pod kontolom te kako je spremna rezati državnu potrošnju, a pohvalio se i s plasiranjem državnih obveznica...

A nakon što je Foley počeo iznositi svoje viđenje da - hrvatska investicijska klima nije prijateljska, da je radno zakonodavstvo nefleksibilno, da su porezi i parafiskalni nameti previsoki - Šuker je uzvratio: - Ja situaciju ne vidim tako crnom! Veleposlanik je zaključio da ministar nije uzeo za ozbiljno njihove kritike.

O Oluji: Oluja nije vojni uspjeh, nego su Srbi pobjegli

Amerikanci su 1995. godine bili uvjereni da je Hrvatska vojska u Oluji bila uspješna zato što su se Srbi povukli, a ne zbog svoga vojnog junaštva. Takav su, naime, poslali izvještaj u Washingthon 30. kolovoza 1995. U njemu su iznijeli zapažanja dvojice nizozemskih zapovjednika - Fouranda i Balfoura.

- Odluka o povlačenju bila je glavni ključ hrvatske pobjede - ponovio je nekoliko puta Balfour koji je za neke od postrojbi HV-a izjavio da su izgledale kao skupina razbojnika.

Američki senatori Warner i Kerrey tada su se u Kninu sastali s nizozemskim časnicima, ali i promatračima, predstavnicima UN-a za ljudska prava te generalom Ivanom Čermakom.

S njim su razgovarali o stanju na tom području nakon vojnih operacija. U izvještaju su naveli kako su vidjeli nekoliko spaljenih kuća i sela na području Knina, dok su hrvatska sela, te veća mjesta, Knin, Vrlika i Drniš, bili pošteđeni, vjerojatno kako bi se vratili Hrvati koji su to područje napustilli 1991. i 1992.

Jedan kanadski promatrač tada je izjavio kako je vidio jednog hrvatskog vojnika koji je pozirao sa starijim Srbinom kao trofejom iz lova. Poslije je taj Srbin pronađen u obližnjem polju s metkom u glavi - napisali su Amerikanci u diplomatskoj depeši.

Seosko vjenčanje 2003.: Uživali smo u rakiji na svadbi u Đulovcu

Veleposlanstvo je izvještavalo Washington i o sitnicama, pa su ih tako detaljno obavijestili o svadbi koju su posjetili u slavonskom mjestu Đulovac. “Dočekali su nas nasmiješeni seljani, raspjevani učenici i stolovi pretrpani lokalnim delikatesama i rakijama kućne izrade. Gradonačelnik Milan Grahovac (HSS) je udavao kćer i ništa nije prepustio slučaju”, piše u depeši. “Grahovac je išao od stola do stola - od vatrogasaca preko učitelja do gradskih i poslovnih lidera - pazeći da su čaše svima stalno pune. Glazbeni bend - a rekli su da je sastavljen od Hrvata i Srba - je svirao”.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Izdvajamo