PODIGNUTE KAZNENE PRIJAVE

ZA EKOLOŠKU KATASTROFU U ISTRI KRIVI - SIRIJCI! Posao odradili kao potpuni amateri i dopustili da se 3.800 litara goriva izlije u more

 Barbara Ban

Tri Sirijca, članovi posade broda Fidelity krivi su za onečišćenje Raškog zaljeva proteklog tjedna zbog čega je u tijeku velika akcija čišćenja čitave obale koja će potrajati još desetak dana.

Naime, labinski policajci dovršili su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su trojica državljana Sirije u dobi od 39, 33 i 32 godine počinili kazneno djelo onečišćenje okoliša, a s obzirom da se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, radi se o teškom kaznenom djelo protiv okoliša.

- Radi se o časnicima broda 'Fidelity' o kojemu su Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture 22. lipnja utvrdili da je bio izvor onečišćenja. Osumnjičeni 39-godišnji kapetan broda, 32-godišnji zapovjednik stroja i 33-godišnji zamjenik zapovjednika stroja nisu kao odgovorne osobe zadužene za ukrcaj goriva na brod, u luci Bršica od 21. lipnja od 22.45 sati do 22. lipnja do 8 sati, odnosno za vrijeme ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod koji plovi pod libanonskom zastavom, nadzirali te poduzeli propisane, zaštitne i potrebite sigurnosne mjere, navode u Policijskoj upravi Istarskoj.

Ističu da nisu uspostavili komunikacijski VHF kanal između broda i opskrbnog kamiona, da nisu podignuli BRAVO zastavu tijekom operacije te da odljevi na palubi nisu bili zatvoreni.

- To je dovelo do istjecanja oko 3.800 litara brodskog goriva iz pramčanog lijevog rezervoar,a te se gorivo kroz rezervoar odušaka izlilo na palubu i dalje kroz palubne odljeve u more. Na taj je način došlo do zagađenja velike površine mora i obale u mjestu Trget te na istočnoj i zapadnoj strani Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana. Navedeno onečišćenje ne može se otkloniti kroz duže vrijeme te su osumnjičeni time u znatnoj mjeri ugrozili kakvoću mora, kao i živote životinja, biljaka i zdravlje ljudi. Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku. Kriminalističko istraživanje se nastavlja, zaključuju u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:50