REFERENDUM 1.12.

ZA ILI PROTIV Građani sutra odlučuju o ustavnoj definiciji braka kao životne zajednice žene i muškarca

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati

ZAGREB - Hrvatski građani u nedjelju na prvom narodnom referendumu odlučuju o ustavnoj definiciji braka, o čemu su se prošlih mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu inicijativa "U ime obitelji" tvrdi da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje "Glasaj protiv" drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

Dvojbe oko toga hoće li uopće biti održan referendum prekinute su nakon što je sredinom studenog Ustavni sud utvrdio da nema razloga za poništavanje saborske odluke o referendumu o braku.

Inicijativa "U ime obitelji" pozdravila je tu odluku, dok su udruge čiji je prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ocijenjen neovlaštenim, ustvrdile da se time otvaraju vrata klerikalnoj kampanji.

Predstavnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić smatra da je odluka Ustavnog suda potvrdila da je njihova inicijativa u skladu s Ustavom, odnosno da ne krši ljudska prava i da nema nikakve diskriminacije.

Lezbijska grupa "Kontra", jedna od udruga čije je prijedloge odbio Ustavni sud, smatra da je Ustavni sud propustio zaštititi ljudska prava jedne manjinske skupine od referenduma, a da se državne institucije skrivaju iza procedure i odbijaju se očitovati o sadržaju referendumskog pitanja kao pitanja ljudskih prava.

Uvrštavanju definicije braka u Ustav usprotivile su se stranke iz vladajuće koalicije i nevladine udruge za ljudska prava, dok su to podržali najjača oporbena stranka HDZ i Katolička crkva.

Na prvom narodnom referendumu oko 3,8 milijuna birača na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu može odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka. Građani će se moći izjasniti jesu li "za" ili "protiv" da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa "U ime obitelji" nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. Referendumu su se usprotivile udruge civilnog društva.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja na svojoj internetskoj stranici s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:56