POTPREDSJEDNIK SABORA

ZA IZGREDE U SABORU KAŽNJAVAT ĆE SE ODUZIMANJEM POLA PLAĆE? Reiner nakon Bunjčeva ispada najavio oštrije sankcije za zastupnike

 
Željko Reiner
 Goran Mehkek / CROPIX

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner najavio je u petak kako će predložiti izmjene Poslovnika kojima bi izgredi u sabornici, poput sinoćnjeg kada je zastupnik Živog zida Branimir Bunjac prijetio smrću saborskoj straži, bili kažnjeni s 30-dnevnim oduzimanjem zastupničkih prava i uskratom pola mjesečne plaće te je poručio kako je to bio vrhunac sramote čime se srozava ugled i Sabora i zastupnika.

Reiner je, u stanci za slobodan govor, rekao kako vjeruje da će ga u toj inicijativi podržati zastupnici bez obzira na političku opciju, a kako bi se sankcionirale verbalne prijetnje i fizički nasrtaji.

Sinoćnji događaj, kazao je, bio je pokušaj da se Sabor učini "dnom dna". "Neki žele jeftinim populizmom iskoristiti taj visoki dom za besplatnu promidžbu, vjerujući kako će građani za njih glasovati, no vjerujem da će građani prepoznati takvo djelovanje i kazniti ih na izborima", rekao je Reiner.

Za sinoćnji je incident kazao kako vjeruje da će Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti pokrenuti postupak. "Čini se da se stvara ozračje u kojem nitko tko obavlja zastupničku dužnost ne bi htio da Sabor krene prema nečemu što se dogodilo 1928. u beogradskoj skupštini", rekao je Reiner aludirajući na atentat na vođu HSS-a Stjepana Radića.

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac je noćas, tijekom maratonske sjednice, dok je saborska straža izvodila njegovog stranačkog kolegu zastupnika Ivana Pernara kojem je izrečena mjera udaljenja iz sabornice, jer je ignorirao opomene predsjedavajućeg, prijetio njezinim službenicima da "neće izaći živi". "Još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se, nećeš odavde živ izaći! Nemate pravo na to, dobit ćete batine! Tebe ću razbiti majmune, mrš!", vikao je Bunjac stražarima.

Bunjac se branio rekavši da je htio zaštititi stranačkog kolegu kojem su savijali ruke i počeli ga gušiti, a da su pripadnici saborske straže nasrnuli na njega i oduzeli mobitel kojim je pokušao snimiti njihovo postupanje. Na nekim portalima objavljen je video zapis tog događaja na kojem se vidi kako saborska straža pokušava izvesti Pernara iz sabornice,a da ih Bunjac pokušava u tome spriječiti te da se oko njih nalazi nekoliko zastupnika koji pokušavaju smiriti situaciju.

Čuraj: Neka odluku o prijamu u javnu i državnu službu donosi neovisno tijelo

Stjepan Čuraj (Klub HNS-a) predložio je promjenu sustava prijama u javnu i državnu službu po uzoru na Europsku uniju o čemu bi odlučivalo neovisno tijelo koje bi izradilo jedinstvenu i transparentnu rang listu na temelju postupka odabira na temelju pokazanog znanja i politički neovisnog vrjednovanja.

Zastupnici su zaključili buran radni tjedan u Hrvatskom saboru, a s radom nastavljaju u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:03