SLOVENIJA: SANADERA JE VOZILA KĆER BRUNA

ZA MANJE OD DVIJE MINUTE: Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno ukinulo imunitet Sanaderu!

Zagreb, 111110.Trg Sv. Marka 6.20. sjednica Hrvatskog sabora.Na slici: bivsi hrvatski premijer Ivo Sanader u svojoj novoj saborskoj fotelji.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

>>>>>>>>NOVO 17:00 Bivši premijer Ivo Sanader od danas u 17 sati u bijegu je pred institucijama pravne države! Sabor je Ivi Sanaderu jednoglasno sa 104 glasa danas poslijepodne skinuo imunitet za pritvor i da nije napustio Hrvatsku policija bi ga lišila slobode i stavila u pritvor odnosno istražni zatvor.

16:00 Slovenski radio u četvrtak poslijepodne objavio je, pozivajući se na neslužbene informacije, da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader na ljubljanskom aerodromu Brnik prijavljen za let u London u 15.50 sati.

14:52 Mandatno-imunitetno povjerenstvo hrvatskog Sabora danas je jednoglasno ukinulo imunitet bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Sljedeći korak je glasovanje u Saboru koje je na rasporedu u 15 sati. Nakon toga stječu se formalni uvjeti za daljnje postupanje prema bivšem premijeru.

Sanadera se tereti za udruživanje za počinjenje kaznenog djela iz čl. 333 stavka 1 Kaznenog zakona (prvooptuženi u slučaju Fimi-media) te za zlouporabu položaja i ovlasti (čl. 337, st. 1 i 4) (u slučaju Dioki HEP u kojem trećeoptuženi). U tom je slučaju četvrtooptuženi Robert Ježić, vlasnik Novog lista.

Zahtjev DORH-a upućen Saboru odnosi se na lišenje slobode, određivanje pritvora i istražnog zatvora.

Glasnogovornica MUP-a Slovenije Vesna Drole potvrdila je da je Sanader prešao hrvatsko-slovensku granicu te da ga je vozila kćer Bruna. Za sada nema informacija kamo je dalje otputovao. Slovenska policija kaže kako su ga pustili jer s hrvatske strane nisu dobili nikakvu informaciju o Sanaderu.

ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske uputilo je zahtjev Saboru za ukidanjem imuniteta zbog privođenja bivšeg hrvatskog premijera, a sadašnjeg saborskog zastupnika Ive Sanadera.

Par sati nakon dolaska zahtjeva DORH-a u Sabor Sanader je napustio zemlju preko graničnog prijelaza Bregana, potvrdilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. MUP nije ni imao nikakav nalog za uhićenje ili zadržavanje Ive Sanadera. Pretpostavlja se da je bivši premijer otišao u Sloveniju jer ima austrijsko državljanstvo...

Glasnogovornica predsjednika Sabora Marina Buntić Jurčić potvrdila je kako je jutros Luki Bebiću stigao zahtjev iz DORH-a te da je isti proslijeđen Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP), ali kako ne može otkriti sadržaj zahtjeva jer ima oznake tajne.

SVE O SKIDANJU IMUNITETA IVI SANADERU PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG.HR

Sjednica MIP-a zakazana je za danas u 14.30, no po temi o zahtjevu za davanje odobrenje za pokretanje postupka protiv Tonina Picule.

Postoji mogućnost da će Povjerenstvo već danas u dnevni red uvrstiti točku o Sanaderu koji danas prijepodne nije viđen u zgradi Sabora.

Neslužbeno doznajemo kako je zahtjev upućen zbog zlouporabe ovlasti u slučaju Fimi-Media.

Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da se za jednog bišeg premijera traži kazneni progon.

Podsjetimo, bivšeg predsjednika Vlade povezivalo se s brojnim aferama.

Razvoj događaja pratite na portalu Jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:35