NOVE IZMJENE ZAKONA

Za oglašavanje ilegalnih apartmana na internetu kazna od 50.000 kuna

Rogoznica, 130808.U Rogoznici vec par dana inspekcjiske sluzbe na razini drzave vrse provjere i pecacenje " divljih " apartmana.Na fotografiji ulaz u jedan od 8 ilegalnih apartmana kojeg je zapecatila inspekcijska sluzba.Foto: Ante Baranic / Cropix
 Ante Baranic / CROPIX

Na današnjoj sjednici Vlade najavljena je nova mjera za suzbijanje sive ekonomije. Naime, građanin koji bespravno preko interneta ili novina reklamira iznajmljivanje apartmana ili pružanja drugih turističkih usluga ubuduće će morati platiti kaznu do 50.000 kuna, proizlazi iz izmjena Zakona o pružanju turističkih usluga, koji je Vlada danas uputila u saborsku proceduru.

Taj je zakon, tvrdi Damir Bajs, ministar turizma, u funkciji, suzbijanja sive ekonomije u turizmu.

Među najavljenim je i izmjena Zakona o vatrogarstvu kojom se regulira smjenski i noćni rad vatrogasaca. Naime, novim je Zakonom o radu propisano da profesionalni vatrogasci ne mogu raditi dulje od osam sati u razdoblju od 24 sata u kojem rade noću.

Sukladno tome, vatrogasci će raditi 12 sati, a slobodni će biti 24 sata, odnosno 48 sati. Regulira se i sezonsko zapošljavanje vatrogasaca.

Vlada je danas usvojila i Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade za razdoblje od 2010. do 2014. godine.

Tim se programom, tvrdi Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade, dijagnosticiraju problemi koje mlada populacija ima s drogom, ali i s klađenjem.

Primijećeno je, tvrdi, da je ovisnost o drogi i klađenju spušta na sve nižu dobnu razinu, te da prođe dvije do tri godine prije nego roditelji saznaju za ovisnost djeteta.

U izradi programa Vlada je pratila zbivanja na narko-sceni, kažu u Banskim dvorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:08