TROŠAK

Za organizaciju skupa reformskih škola potrošeno milijun kn

 Damir Krajač / CROPIX

- Nevjerojatno da još uvijek u Hrvatskoj moramo odgovarati na pitanje zašto nam treba kurikularna reforma. U izvješću Europske komisije s jedne nas strane hvale zbog iskoraka u ambicioznoj reformi, a s druge strane skreću pozornost na rezultate naših 15-godišnjaka na PISA testovima.

Sigurna sam da će ti rezultati idućih godina biti znatno bolji, poručila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na nacionalnom skupu škola uključenih u eksperimentalni program Škola za život.

- Naši učenici provode najmanje vremena u školi u cijeloj Europi i to je idući veliki iskorak. Imamo resurse za cjelodnevnu nastavu i školu s punim radnim vremenom. To je iduća faza koja nas čeka jer moramo povećati broj sati koje učenici provode u školi, ali ne tako da sjede na nastavi, već da dobiju mogućnost razviti svoj puni potencijal - poručila je Divjak.

Po njoj, novi udžbenici bit će poboljšana verzija eksperimentalnih udžbenika, a u idućoj školskoj godini svi osnovci u državi dobit će ih besplatno. Kroz tri godine provest će se potpuno nova državna matura u skladu s novim kurikulumima. Učenici koji su u eksperimentalnom programu ući će u to spremniji jer su radili jednu godinu dulje po novim kurikulumima, tvrdi ministrica, čijem smo Ministarstvu uputili upit o troškovima cjelodnevnog skupa organiziranog u Zagrebu za oko dvije tisuće učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja.

- Utrošeno je 1,062.000 kuna bez PDV-a - odgovaraju iz Ministarstva te dodaju kako je skup organiziran u sklopu projekta “Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme” koji se financira u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Europskog socijalnog fonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:27