NOVA PRAVILA

Za prepisivanje pod testom najstrože kazne: letite iz škole!

Ravnatelji škola su zatečeni i nisu sigurni koliko su te nove mjere usklađene sa zakonom
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Odzvonilo je prepisivanju u hrvatskim školama: Ministarstvo obrazovanja novim je Pravilnikom o ocjenjivanju, koji bi uskoro trebao stupiti na snagu, predvidjelo sankcije za učenike koji pod testom koriste šalabahtere, prepisuju, pa čak i one koji brbljaju pod satom.

Kršenje pravila

“Za vrijeme usmene i pisane provjere učenik je dužan pridržavati se pravila koja se odnose na korištenje nedopuštenih pomagala, prepisivanje, razgovaranje i ometanje, predavanje rada drugog učenika ili zamjenu identiteta. Za kršenje tih pravila može se izreći pedagoška i druge mjere predviđene Statutom škole”, izrijekom se navodi u Pravilniku koji čeka još samo potpis ministra.

Ravnatelji škola s kojima smo razgovarali zatečeni su. “Takve mjere nema u našem školskom Statutu, a ne znam ni koliko je to usklađeno sa zakonom. Osobno, takva mi se odredba čini prestrašnom, a bojim se da bi oko toga moglo biti i zloporaba”, rekao nam je ravnatelj jedne ugledne zagrebačke gimnazije.

Nevenka Lončarić Jelačić, savjetnica za nacionalne programe u Agenciji za odgoj i obrazovanje, prije dva mjeseca pozvala je sve škole da osvijeste učenike kako je prepisivanje tuđeg rada zapravo krađa. Kako je pisao tjednik Globus, Lončarić je u sklopu provođenja Nacionalog programa za suzbijanje korupcije nastavnicima i školama predložila i moguću pisanu zakletvu sljedećeg sadržaja: “Jamčim svojom čašću da je sadržaj ovog mojeg rada moje vlastito djelo”. Nju bi na početku školske godine potpisivali učenici, a škole koje se pridruže kodeksu časti, sve otkrivene slučajeve prepisivanja i varanja bile bi dužne sankcionirati.

Jedna od mjera koja je iz Pravilnika dobra za učenike ukidanje je nenajavljenih testova. Nastavnici učenicima neće više moći iznenada davati blic-testove: kratki testovi (oni do 15 minuta) po novom, moraju se najaviti pet nastavnih dana prije provjere, a svi ostali na početku polugodišta.

Objava na web stranici

Sve škole do kraja ovog mjeseca dužne su napraviti okvirni vremenik pisanih provjera i objaviti ga na oglasnoj ploči ili web stranici.

Ministarstvo je odustalo od ideje da se testovi u trajanju do 15 minuta više ne upisuju u imenik. Odustalo se i od mjere kojom se nastavnike htjelo obvezati da za sve učenike koji dvaput zaredom nisu postigli minimalna očekivanja moraju organizirati dopunsku nastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:11