COVID U HRVATSKOJ

Najviše novih slučajeva potvrđeno u Splitu, zaraženi i radnici poznate mesnice u Puli

Lokalni stožeri civilne zaštite su tijekom prijepodneva objavljivali podatke o koronavirusu po županijama
Ilustracija/Arhiva
 Srdjan Vrancic/Cropix

Lokalni stožeri civilne zaštite su tijekom prijepodneva objavljivali podatke o koronavirusu po županijama.

Objave lokalnih stožera pratili smo tijekom dana, a njihove izvještaje možete pronaći niže.


Splitsko-dalmatinska županija - 36

Grad Zagreb - 32

Brodsko-posavska županija - 11

Sisačko-moslavačka županija - 10

Dubrovačko-neretvanska županija - 8

Istarska županija - 7

Zadarska županija - 7

Karlovačka županija - 7

Osječko-baranjska županija - 5

Primorsko-goranska županija - 6

Ličko-senjska županija - 3

Vukovarsko-srijemska županija - 3

Bjelovarsko-bilogorska županija - 2

Požeško-slavonska županija - 2

Krapinsko-zagorska županija - 2

Virovitičko-podravska županija - 1

Varaždinska županija - 1

Šibensko-kninska županija - 0

Zagrebačka županija - 12

Međimurska županija - 0

Koprivničko-križevačka županija - 0


Splitsko-dalmatinska županija

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je kako je od ukupno 387 obrađenih testova danas 36 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 20, Hvara 1, Kaštela 2, Omiša 2, Sinja 5, Solina 3, Klisa 1, Otoka 1 i Podstrane 1 osoba.

Uz 36 novooboljelih osoba pozitivnih na Covid infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno je na Covid infekciju i 3 stranih državljana i to jedna osoba iz Ujedinjenog Kraljevstva i 2 osobe iz Rusije koje su testirane u Splitu.

Od 36 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 11 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 997 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 14 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se jedna osoba nalazi na respiratoru.

Grad Zagreb

Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Zagrebu u protekla 24 sata, mahom povratnika s godišnjih odmora, izvijestio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite koji je pozvao građane na strpljenje uslijed pojačanog pritiska na epidemiološku službu.

"U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar imali smo najveći broj do sad provedenih testiranja. Tijekom jučerašnjeg dana testirane su 593 osobe. 32 nova slučaja zabilježena su u gradu Zagrebu i zbog toga za 103 osobe izrečene su mjere samoizolacije", rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Zavoda Sandra Šikić.

Ukupno je sada u Zagrebu 417 aktivnih slučajeva, te 878 aktivnih samoizolacija.

Od 32 nova slučaja i dalje je najveći broj povezan s izloženosti na godišnjem odmoru prilikom izlazaka. Iz te je skupine 14 novozaraženih osoba, za 17 je ustanovljeno da su kontakt s prethodno oboljelim osobama, za pet je nejasna epidemiološka anamneza, za četiri su epidemiološki izvidi, odnosno obrada još u tijeku, i dva slučaja su importirana iz Bosne i Hercegovine.

Šikić se osvrnula na pojačan pritisak na Nastavni zavod za provedbu testiranja tijekom posljednjih dana, napomenuvši kako je samo tijekom jučerašnjeg dana uzet bris kod 528 osoba te je zaprimljeno 768 uzoraka u laboratorij.

"To su zaista jako velike brojke i stoga molim građane za strpljenje. Vjerujte da dajemo maksimum od sebe da bi se to sve skupa odradilo u najkraćem mogućem roku i da će nalazi biti u tijeku 48 sati", rekla je Šikić.

Kako bi se rasteretio zdravstveni sustav, pozvala je građane da se uz uputnicu liječnika obiteljske medicine u što većem broju obrate na tri dodatne lokacije provođenja testiranja za covid-19: u covid-ambulante Dom zdravlja istok u Grižanskoj ulici, Dom zdravlja Centar u Sigetu na Aveniji Većeslava Holjevca, te Dom zdravlja Zapad u Prilazu baruna Filipovića.

Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.
Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi 230, dok je broj aktivnih slučajeva 49.

Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 172.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, deset je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Četiri osobe su s područja općine Hrvatska Dubica, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovače, jedna osoba s područja grada Siska te jedna osoba s područja grada Petrinje.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze COVID-19 infekcijom. U Dubrovniku, Pločama, Korčuli, Konavlima i Župi dubrovačkoj zabilježen je po jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Također, zaražene su i tri osobe koje nemaju prebivalište u našoj županiji; jedna od njih je osoba s prebivalištem u Zagrebu koja se sada nalazi u Dubrovniku. Pozitivno na koronavirus je i dvoje stranih državljana, od kojih je jedna osoba također trenutno u Dubrovniku, a druga u Korčuli i koji su se zarazili izvan naše županije.

Izliječena je jedna osoba iz Korčule.

​Od početka pandemije analizirana su ukupno 7572 uzorka.

​U OB Dubrovnik nema hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19.

​U samoizolaciji je ukupno 308 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno niti jedno kršenje mjere. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 57 kršenja mjere samoizolacije.

Istarska županija

U Istarskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva pozitivnih na Kovid-19, a među zaraženima je petero djelatnika jedne od najpoznatijih pulskih mesnica, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite Istarske županije.

U posljednja 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 277 uzoraka briseva.

Među testiranima je 138 Talijana koji se nakon odmora u Istri vraćaju u svoju državu pa moraju imati potvrdu da su se testirali na koronavirus, pojasnio je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Od sedam pozitivnih osoba, njih pet su djelatnici mesnice u Puli.

U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora, pa je mesnica zatvorena. Također se epidemiološki obrađuju kontakti i okolnosti zaraze dvije osobe iz Poreča

U Istri su u posljednja 24 sata izliječene tri osobe pa je trenutno aktivana 21 slučaj zaraze. Pod mjerama samoizolacije nalazi se 133 osoba.

Zadarska županija

Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Zadarskoj županiji. Kod dvije osobe riječ je o obiteljskim kontaktima, a za ostale se utvrđuju kretanja i kontakti.

Trenutno na području naše županije imamo 72 aktivna slučaja. Troje novoobljelih je s područja grada Zadra, a po jedan iz općina Zemunik Donji, Posedarje, Pakoštane te Sv. Filip i Jakov.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji je testirano 99 osoba (od čega 12 u Ogulinu). Od svih pristiglih nalaza sedam je novooboljelih osoba.

U Ogulinu imamo jednu novooboljelu osobu (muška osoba srednjih godina). Jedna novooboljela osoba je i mlađa muška osoba sa područja Ozlja, inače iz samoizolacije zbog kontakta s prethodno oboljelom osobom.

Sa područja grada Karlovca imamo 4 novooboljele osobe: jedna mlađa ženska osoba (kontakt sa prethodno oboljelom osobom, u samoizolaciji), dvije mlađe muške osobe (po povratku s mora iz Vodica) i jedna muška osoba srednjih godina. Oboljela je i jedna muška osoba srednje dobi koja inače živi u Njemačkoj, ima prebivalište na području Primorsko-goranske županije, a trenutno boravi na području općine Tounj.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata testirano je ukupno 220 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus (4 Osijek, 1 Punitovci).

U samoizolaciji je od jučer 27 njihovih kontakata, pa je sada u samoizolaciji ukupno 271 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji šest je novozaraženih, sve mladi ljudi, kontakti prethodno zaraženih ili povratnici s odmora u Dalmaciji, javlja Dnevnik.hr.

Ličko-senjska županija

Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri su novooboljele osobe. Jedna oboljela osoba je s područja grada Novalje, dok su ostale dvije osobe strani državljani kojima je potvrđen virus i koriste izolaciju na području grada Novalje.

Ukupno je oboljelo 37 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 6 aktivnih slučajeva, 30 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. Do danas je potvrđen virus kod dvoje stranih državljana koji borave na našem području, javljaju iz Ličko-senjske županije.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 iz Vinkovaca, 1 iz Županje i 1 iz Nuštra), a nema preminulih.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 558, od kojih su 402 osobe izliječene, a ukupno je 7 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 29 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 94 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 6878.

U samoizolaciji na području županije je 190 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom. Od ukupno 62 testirane osobe u protekla 24 sata, potvrđena su dva nova slučaja zaraze COVIDOM-19.

Novooboljele osobe nisu kontakti ranije zaraženih osoba koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji šest je aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U županiji 73 osobe su u samoizolaciji.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 13 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 60 osoba, a ukupno je testirano 4297 osoba.

Na posljednjem testiranju bilo je 65 uzoraka, dva uzorka su pozitivna na koronavirus (COVID-19). Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, javljaju iz tamošnjeg stožera.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata evidentirane su 2 novozaražene osobe s područja Krapinsko - zagorske županije (područje Grada Zlatara). Radi se o poznatim kontaktima već oboljele osobe. U istom razdoblju zaprimljena su 46 negativna nalaza na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati 63 uzoraka.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko - zagorske županije je 14.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije jedna je nova osoba zaražena virusom SARS-CoV-2. Riječ je o liječniku, koji se, iz do sada poznatih podataka, zarazio na ljetovanju, a njegova trenutna tri kontakta, nalaze se u samoizolaciji.

- Pokazala se naša opravdanost testiranja zdravstvenih djelatnika prije povratka na posao s godišnjeg odmora ili s nekog rizičnog događanja, kao što je primjerice svadba ili noćni izlazak. Naša je obveza i dužnost, osim čuvanja naših građana od ove bolesti, primarno i štititi zdravstveni sustav netaknutim od virusa SARS-CoV-2, kako bi se zdravstveno osoblje moglo baviti liječenjem oboljelih. Naš liječnik, odgovorno se javio na testiranje. Nalazi se na kućnom liječenju i ima slabije izražene simptome bolesti COVID-19 - podcrtao je dr. Miroslav Venus, član Stožera civilne zaštite VPŽ, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok VPŽ, kao i predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske.

Inače, u posljednja 24 sata, od 28 testiranih osoba, 27 ih je bilo negativno i jedan pozitivan, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Broj testiranih, od početka epidemije u VPŽ je trenutno 2.625.

Od početka epidemije COVID-19, na području Virovitičko-podravske županije, 36 osoba se zarazilo korona virusom. Od toga, četiri osobe su trenutno aktivne, trideset i jedna se oporavila, dok je jedan muškarac preminuo.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Radi se o ženskoj osobi starije životne dobi koja je svoju izloženost ostvarila za vrijeme ljetovanja na otoku Pagu. Zbog srednje teške kliničke slike smještena je u Opću bolnicu Varaždin.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ovo je 83. registrirani slučaj zaraze, dok se 13 slučajeva dodatno vodi zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Aktivnih je sada 17 slučajeva od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a četrnaestero ih se liječi izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 69 osoba.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nitko nije obolio, piše Dnevnik.hr. Uzorkovano je 109 uzoraka.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 349 osoba: 343 osobe su kontakti oboljelih; 6 osoba se javilo nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 18.08.2020. do 11:00 sati evidentirano je 319 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer radi se o dvanaest osoba više. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 78 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 230 osoba, a 11 ih je preminulo.

Međimurska županija

Na području Međimurske županije posljednja 24 sata nema novih slučajeva oboljelih od COVID-19 virusa. Danas je uzeto 72, a do sada ukupno 2662 uzorka.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako sedmi dan zaredom na području Županije nema registriranih novooboljelih osoba bolesti COVID –19. Svi uzorci testirani u posljednja 24 sata su negativni.

Na području naše županije od 25. veljače do danas testirano je ukupno 3.402 uzoraka na SARS-CoV-2 .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:36