NOVA PRAVILA EU

ZA SAMO 15 DANA NA SNAGU STUPA ZABRANA HALOGENIH ŽARULJA! Morat ćemo prijeći na LED rasvjetu, no tek s njom dolazi niz novih nedoumica...

Nakon klasičnih, Europa se želi riješiti i halogenki koje su donedavno bile primjer štedljivosti. Budućnost pak ostaje isključivo na LED rasvjeti
Ilustracija
 REUTERS, Profimedia

Nakon zabrane uporabe žarulja sa žarnom niti, od 1. rujna na europskom tržištu bit će zabranjena još jedna žarulja, halogenka, ona na koju smo se prebacili nakon što nam je Europska unija zabranila klasično svjetlo.

Okej okej, ne treba odmah paničariti: zabrana ne znači da ćete odmah kao sivonje morati navaliti na kućna rasvjetna tijela i mijenjati svoje navike jer nova pravila zapravo podrazumijevaju prestanak daljnje proizvodnje halogenki, dok trgovcima i proizvođačima normalno dopuštaju da u narednom periodu u trgovinama prodaju sve halogenke koje su im ostale na skladištima.

To zapravo znači da ćete u lokalnim trgovinama još izvjesno vrijeme posve regularno moći kupovati halogena rasvjetna tijela, no jednom kada nestanu sve njihove zalihe, bit će vrijeme prijeći na LED rasvjetu nad čijom se praktičnosti i dalje lome koplja.

Ova posljednja zabrana zapravo predstavlja šestu fazu europske direktive EU 244/2009 kojom briselski birokrati već punih devet godina europske potrošače preusmjeravaju na korištenje energetski učinkovitije rasvjete, što žarulje sa žarnom niti ili halogenska rasvjeta, tvrde, nisu.

Halogenke su izvorno, zapravo, iz proizvodnje trebale biti uklonjene još 2016. godine, no nakon što su se brojne europske udruge pobunile kako je LED rasvjeta preskupa, uvođenje zabrane produljeno je do rujna 2018. nakon čega, čini se, više nema povratka.

Razlog zašto su ih briselski birokrati odlučili zabraniti leži u činjenici da halogena rasvjetna tijela, u odnosu na ona klasična, troše samo deset posto manje energije pa bi se učinkovitost značajno trebala poboljšati uvođenjem LED rasvjete.

Halogene žarulje, tvrdi se, u odnosu na alternativnu vrstu rasvjete troše znatno više energije, a pritom imaju puno kraći vijek trajanja - s prosječnim korištenjem od tri sata dnevno, halogenka može izdržati oko dvije godine dok bi njena zamjena, LED žarulja, u prosjeku trebala trajati između 10 i 30 godina, ovisno o vrsti i načinu njena korištenja.

Halogenke dozvoljene u pećnicama i napama

Ipak, ostaje tu još nešto nerazjašnjenih pitanja pa je Jutarnji pripremio jedan kratak vodič s odgovorima.

Koje su glavne zamjerke LED rasvjete?

Osim osjetno više cijene takvih rasvjetnih tijela, glavne kritike potrošača uglavnom idu prema činjenici da LED rasvjeta pruža izrazito hladno svjetlo, a potrošačima pritom ne ostavlja puno manevarskog prostora za upravljanje ovim tipom rasvjete. Kad je u pitanju njihova skupoća, inicijalno one doista koštaju nekoliko puta više od halogene rasvjete, no iz EU tvrde da se ta cijena potom nadoknadi kroz niže račune za energiju, kao i kroz činjenicu da LED rasvjeta traje između pet i 15 puta dulje od halogene.

Jesu li zabranjene sve halogenke ili ima iznimaka?

Neka specijalna rasvjetna tijela kod kojih još nije stvorena alternativa i dalje će moći biti halogena, a to se prvenstveno odnosi na G4, G9 i R7 žarulje, kakve se koriste u pećnicama ili napama. No, neki proizvođači poput IKEA-e već su proveli svoju vlastitu zabranu uporabe halogenih žarulja pa je tako u njihovim trgovinama već neko vrijeme moguće kupiti isključivo LED rasvjetu.

Trebam li stvoriti zalihe halogenih žarulja prije zabrane?

Za tim zapravo nema potrebe s obzirom na to će halogenke, usprkos zabrani, i dalje biti dostupne na tržištu, sve dok se ne potroši njihova zaliha. Britanske udruge za zaštitu potrošača pritom upozoravaju kako su proizvođači LED žarulja već postigli da mnoge od njih imaju toplo svjetlo, nešto slično svjetlu sa žarnom niti, pa je možda najbolje pokušati pronaći najbolju alternativu za halogenku.

Kako se snaći među oznakama na LED rasvjetnim tijelima?

Umjesto da kao dosad na kutijicama žarulja tražite isključivo informaciju o jakosti svjetla, kod LED rasvjete morat ćete se malo probiti kroz poseban žargon, no s vremenom ćete naučiti kako si odabrati najbolje svjetlo. Želite li u svojem domu postići toplu boju svjetla, poput onog s klasičnom rasvjetom, potražite žarulje s otprilike 2700 Kelvina, a lumene proučavajte u kontekstu jačine svjetlosti. Što veća količina lumena, žarulja je svjetlija, a tisuću lumena otprilike odgovara jačini svjetlosti žarulje između 75 i 100 Wata. Takva količina lumena bit će vam dostatna za osvjetljenje spavaće sobe ili kuhinje. Otprilike 400 lumena dovoljno vam je za stolnu lampu, a između 1500 i 3000 za poveći dnevni boravak.

Kako odabrati oblik žarulje?

LED-ice dolaze u svim oblicima, a svaki od njih baca drukčije svjetlo pa je i ovdje potrebno uložiti malo truda pri odabiru. Postoji žarulja klasičnog oblika, spiralna, ona poput golf loptice, neke podsjećaju na svijeće, druge pak imaju oblik “globusa”.

Osim tipu svjetla, trebate ih prilagoditi i tipu lampe pa se tako, naprimjer, za stolnu lampu sa sjenilom preporučuje žarulja u obliku svijeće ili ona klasičnog oblika dok su za viseće lustere praktičnije golf žarulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:25