SPORAN ANGAŽMAN

ZA SLUČAJ CRNOJA ODVJETNIČKI PAR NIJE UZEO NI LIPU Sloković i Prodanoviću zbog savjetovanja Vlade prijeti disciplinski postupak?

Vlada tvrdi da su odvjetnici radili pro bono, ali Hrvatska odvjetnička komora ističe da bi u tom slučaju morali disciplinski odgovarati
 Ronald Goršić/EPH

Neovisni pravni stručnjaci koji su u četvrtak u Banskim dvorima proučavali dokumentaciju vezanu uz slučaj sada već bivšeg ministra branitelja Mije Crnoje, kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje, radili su besplatno, čime su prekršili Kodeks odvjetničke etike, a uz Čedu Prodanovića i Jadranku Sloković, o čemu smo već pisali, odvjetničkom timu pridružila se i Jasna Novak.

To su nam i službeno jučer potvrdili u Vladi.

“S obzirom na to da se radilo isključivo o jednokratnoj usluzi savjetničke prirode vanjskih suradnika, pravnih eksperata Jadranke Sloković, Jasne Novak i Čede Prodanovića, sudionika jučerašnje stručne rasprave zajedno s pravnim stručnjacima Domoljubne koalicije i Mosta, njihove su usluge bile u potpunosti besplatne”, odgovorili su nam iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Poseban dokument

Isto tako, u Vladi tvrde da mišljenja iznesena u raspravi nisu notirana kao poseban dokument, iako je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko takvim papirom mahao u četvrtak navečer pred novinarima, tvrdeći da su u njemu dokazi da u slučaju Crnoja nema nikakve kaznene odgovornosti.

“Ali njihov je sadržaj dostupan javnosti i razvidan iz izjave prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka”, poručuju u Vladi.

Puno je pitanja koja se sada otvaraju, a na koja jučer nismo u potpunosti uspjeli dobiti odgovore.

Naime, ostaje nepoznato tko je konkretno angažirao ovaj vrhunski odvjetnički tim i je li taj netko u sukobu interesa? Ako je Vlada kao državno tijelo angažirala odvjetnike, pojašnjavaju nam neslužbeno stručnjaci, onda nema sukoba interesa. No, ako je netko od Vladinih dužnosnika to napravio, onda je vrlo vjerojatno taj netko primio dar vrijednosti veće od 500 kuna i time prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Jer, prema tom Zakonu, dužnosnik ne smije primiti dar vrijednosti veće od 500 kuna, a prema našim saznanjima, odvjetnici su se u Banskim dvorima zadržali nekoliko sati, a najmanje tri.

Skuplje od 500 kuna

To bi značilo da su njihove usluge sigurno skuplje od 500 kuna, a vjerojatno bi, da su naplaćene, koštale i nekoliko tisuća kuna. Samo jedan sat odvjetničkih usluga, kaže nam jedan iskusni odvjetnik, košta oko 500 kuna.

- Vjerojatno bi cijena bila i veća jer su odvjetnici proučavali dokumentaciju vezanu uz taj slučaj i na kraju dali svoje stručne zaključke u ekspertizi - kaže nam taj odvjetnik. Uz mogući sukob interesa za Vladine dužnosnike, ovaj odvjetnički tim, pojašnjavaju nam u Odvjetničkoj komori, sigurno je prekršio Kodeks odvjetničke etike, zbog čega im prijeti i disciplinski postupak.

- Besplatna pravna pomoć ne može se pružati bez rješenja HOK-a. To bi bilo protivno našem Kodeksu. Besplatna pravna pomoć pruža se u iznimnim situacijama uz rješenje HOK-a i na temelju Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći obično za socijalne slučajeve, branitelje, za uzdržavanje djece. Ovako zastupati stranku, kako vi navodite, nije dopušteno - jasan je predsjednik HOK-a Robert Travaš. On tvrdi da takav zahtjev nije stigao u HOK.

- Koliko ja znam, nitko to nije tražio zadnjih dana - rekao nam je Travaš.

U HOK-u pojašnjavaju da sada netko treba podnijeti disciplinsku prijavu. Nakon toga se traži očitovanje odvjetnika, a disciplinski sud odlučuje o eventualnom pokretanju postupka.

Sloković: Zovite Vladu

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, jučer nam je rekla da će oni eventualnu odluku o pokretanju postupka moći donijeti tek kada bude poznato više informacija o slučaju.

- Iz svega ovoga zasad proizlazi da je usluga odvjetničkog savjetovanja pružena Vladi, a ne pojedinom dužnosniku, što znači da se ne može pokrenuti postupak. No, ako se daljnjim vašim istraživanjem objave informacije koje bi upućivale na to da je neki Vladin dužnosnik primio dar, onda će Povjerenstvo odlučiti hoće li pokrenuti postupak - pojasnila je Orešković.

Treći problem koji se otvara u ovom slučaju je i taj što je i za takve besplatne usluge za Vladu, ili bilo kojeg dužnosnika, morala biti ispostavljena faktura i na te usluge plaćen PDV. Što očito nije slučaj. Bivši ministar nije se jučer javljao, a Jadranka Sloković je kratko poručila: Ne dajem nikakve izjave. Za sva pitanja obratite se Vladi.

Inače, odvjetnički par Sloković-Prodanović brani bivšeg premijera Ivu Sanadera na sudu, a i Jasna Novak njegova je bivša odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:00