BROJ ZA GRAĐANE

ZA SVE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU OTVORENA LINIJA 113 Svaki dan na upite odgovaraju epidemiolozi, šef sektora 112: 'Primamo 6.000 poziva dnevno'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2020. u 09:18

(200224) -- CHENGDU, Feb. 24, 2020 () -- Staff process nucleic acid test chip at the plant of a Chengdu-based biotech company in southwest China's Sichuan Province, Feb. 24, 2020.
A newly developed nucleic acid test chip that can detect and distinguish six respiratory viruses, including the novel coronavirus, has been approved by China's National Medical Products Administration. The virus chip was the result of joint work of experts from prestigious West China Hospital affiliated to Sichuan University, Tsinghua University in Beijing and a Chengdu-based biotech company. It was designed and developed under the guidance of renowned Chinese respiratory specialist Zhong Nanshan and epidemiologist Li Lanjuan. The two academicians with the Chinese Academy of Engineering are also members of a national expert team set up for the control and prevention of the novel coronavirus epidemic., Image: 500731360, License: Rights-managed, Restrictions: WORLD RIGHTS excluding China - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Liu Kun / Avalon Editorial / Profimedia
Liu Kun / Avalon Editorial / Profimedia

ilustracija

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113.

Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci.

Načelnik sektora 112 Davor Spevec govorio je u HRT-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' o tome kako izgleda rad operatera posljednjih tjedana, otkako traje situacija s koronavirusom.

Spevec je rekao da inače primaju 4.000 poziva dnevno, posljednja 3 tjedna broj poziva je porastao na oko 6.000 poziva.

- Osim drastičnog povećanja broja poziva, poraslo je i prosječno vrijeme trajanja poziva. Zna se dogoditi da ne možemo odgovoriti na sve pozive koje dobivamo, bez obzira što je naš sustav koncipiran tako da ako se u Zagrebu ne odgovori u roku od 25 sekundi na njega, on prebacuje u drugi Centar, događa nam se da su svi Centri preopterećeni u određenim trenucima, rekao je.

Spevec kaže da građani najviše zovu jer ne mogu dobiti epidemiologe, pa misle da će to brže riješiti preko njih ili se spremaju na put ili im dolazi netko iz strane zemlje u kojoj proglašena karantena.

Rekao je da se sve službe trude maksimalno informirati građane, jučer je puštena i web stranica koronavirus.hr na kojoj se nalaze  sve moguće informacije. Dodaje da je jutros u 7 sati pušten novi nacionalni broj 113 samo za informacije vezane oko koronavirusa. Broj je besplatan, a na njega građani mogu dobiti sve informacije jer će odgovore davati i stručnjaci iz HZJZ-a i Ministarstva gospodarstva.

- Ako trebate informaciju vezano za koronavirus, zovite 113, poručio je.

Podsjetimo, Vlada je u utorak otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr, gdje će objavljivati sve bitne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj.

Internetska stranica nalazi se na poveznici koronavirus.hr, a ondje se mogu pronaći informacije o broju oboljelih, izliječenih i preminulih osoba u Hrvatskoj, koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na stranici se mogu pronaći i opće informacije o samoizolaciji, što učiniti ako se sumnja na koronavirus te Vladine mjere i medijske objave Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Internetska stranica nudi i "mitove i istine o koronavirusu", kronologiju razvoja epidemije i najčešće pitanja i odgovore vezane za virus.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo