TAJNE MREŽE KRIJUMČARA

Za šverc migranata koriste se 'mule' koje uopće ne znaju tko ih je angažirao

Uređaj za globalnu navigaciju postao je važan alat i ilegalnim migrantima, ali i krijumčarima. Uz rute za prelazak granica ucrtane su im i opskrbne točke

Na košarkaškom igralištu kraj migrantskog kampa Borići u Bihaću policija je uhitila migranta za kojega su utvrdili da je osumnjičen za peterostruko ubojstvo u Makedoniji, otkrio je načelnik MUP-a Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić, gostujući u Dnevniku RTV-a ove bosanske regije. Nije rekao više detalja, osim da je riječ o obračunima među migrantima.

Policijski komesar Koričić inzistira na utvrđivanju identiteta svih migranata, bez obzira na to imali oni dokumente ili ne, jer iz sigurnosnih razloga želi znati tko su ljudi koji dolaze na njegov teren. Smatra da se imena koja oni daju vrlo lako mogu provjeriti putem veleposlanstva država iz kojih potječu. Naveo je također da je osobno zatekao migrante koji su kopali rupu u zemlji na lokaciji kojom je prolazio, poslao im je patrolu koja je utvrdila da se radi o Irancima kojima su putem GPS-a drugi migranti ostavili putovnice.

Navodno su im trebale za povratak u domovinu, tako su barem rekli bosanskim policajcima. Unatrag sedam dana na područje Bihaća i Velike Kladuše nije pristigao nijedan novi migrant, unatrag 48 sati više nije bio nijedan pokušaj, s puta ih je vraćeno u Sarajevo više od 700, pa su sada i u glavnom bosanskom gradu popunjeni svi smještajni kapaciteti.

Uspješna mreža

Iako se migranti povezuju s više od 300 kaznenih djela posljednjih nekoliko mjeseci, u zadnja tri dana na bihaćkom području nisu počinili čak ni prekršaj. Ovakva sigurnosna politika donijela je olakšanje Bišćanima, međutim, otkriva Koričić, velik je broj onih kojima ona ne odgovara.

- Pitanje je koliko svi mi kao zajednica u Bihaću želimo da se smanji broj migranata na neki optimalni broj koji ne ugrožava naš životni prostor. Neki nam predbacuju ovo što radimo, ali samo zato što mi njima uzimamo klijente, jer im oni naplaćuju prenoćište po 10 eura - kaže Koričić.

Da je migrantska kriza postala veliki izvor crnog prihoda, osim ovoga, svjedoče i brojna uhićenja krijumčara na hrvatskom području, do sada ih je bilo više od 400 u ovoj godini. Ma koliko se hrvatska policija trudila raskrinkati njihovu mrežu, ona je itekako uspješna, svjedoče to i podaci iz slovenske policije prema kojima je na njihovo područje u istom periodu ušlo čak 6667 migranata, a svi oni neminovno su pronašli kanale da umaknu hrvatskim kolegama.

Nove rute

Svjedočili smo da su se formiranjem prve balkanske rute preko Srbije i Mađarske u šverc uključivale čitave obitelji tako da su u osobnim automobilima prevozili migrante preko čitave Srbije, a sve u nedostatku kapaciteta autobusnih prijevoznika i taksista. Prvi krijumčari uhićivani u Republici Hrvatskoj bili su državljani Republike Srbije, koji bi posao dogovarali direktno na ulici, a prijevoz osiguravali do konačne točke, u Italiji, Austriji ili Njemačkoj. Po istom principu radio je i Nebojša M. koji je pao u Donjem Srbu kada je policija zapucala na njegov kamion ranivši pritom dvoje djece koji su se s još 28 migrana vozili u njegovom kombiju.

Kontrole po Hrvatskoj nikada nisu bile rigoroznije, pa su svoj način rada morali na višu razinu dići i krijumčari, gradeći međunarodnu mrežu, uglavnom u trokutu Srbija-BiH-Hrvatska, gdje bi ćelija u svoj zemlji odradila svoj dio posla, migranti bi granice prelazili sami, a potom bi ih drugi krak preuzimao u svojoj zemlji.

“Mule” Organizatori krijumčara više se ne izlažu riziku, već angažiraju tzv. mule, vozače koji najčešće i ne znaju tko ih je zapravo angažirao. Čeka ih unajmljeni kombi koji preuzimaju te od jedne do druge lokacije moraju prevesti putnike migrante. Tako je pao vozač iz Ukrajine, u četvrtak Moldavac kojega su angažirali Bugari, nedavno i 38-godišnji Zagrepčanin, nikad kažnjavani obiteljski čovjek koji je za 100 eura trebao prevesti kombi iz Saborskog do Rijeke. Unutra je bilo 23 Afganistanaca i Pakistanaca.

Primjer o zakopanim i mapiranim putovima koji je otkrio komesar Koričić ilustrira na koji način funkcionira migrantska ruta. Na isti način, po GPS točkama međusobno povezani migranti mapirali su ključne točke, pa tako unaprijed znaju većinu onoga što ih čeka na putu, od toga gdje im se u Bosni nalaze kampovi, do toga u kojem će marketu kupiti kruh i cigarete.

Posebno su im dragocjene takve mape na području “neprijateljske” Hrvatske. Na primjeru nedavnih prosvjeda na Graničnom prijelazu Maljevac vidjelo se da između njih ima nekoliko onih koji pokreću prosvjed i dižu ostale kad treba krenuti, oni kao pregovarači s vlastima predstavljaju ostale. Takav profil osoba, smatraju naši sugovornici iz policije, u uskoj je vezi s krijumčarskom mrežom.

Lažne vijesti

U kampovima na području Velike Kladuše, naime, puštena je balon informacija da će Hrvatska na dva dana otvoriti granicu kako bi se propustili migranti. Ona je uzrokovala njihov izlazak iz bosanskog kampa, ali se na isti način ona se pronosi na istok, te se na isti način lančano napuštaju kampovi u drugim zemljama na ruti i stvara se novi mini val. Od njega u konačnici jedinu korist imaju krijumčari, kojima dolazi nova “roba”, novi očajnici koji neće pitati za cijenu.

Četiri ključne točke: Kako djeluju krijumčarske ćelije na teritoriju Hrvatske

1. Angažiranje “mule”, osobe koja će prevesti migrante teretnim vozilom od hrvatske granice s BiH do hrvatske granice sa Slovenijom

2. Paralelno se s vezom na terenu koja je infiltrirana među migrante, vjerojatno i sam migrant, dogovara početna točka u Hrvatskoj, na kojoj će se naći migranti koji će pješice ilegalno ući u Hrvatsku, gdje ih čeka “mula”

3. Na početnoj točki u Hrvatskoj krijumčari naplaćuju migrantima uslugu prijevoza i vozaču isplaćuju njegov dio, u tom slučaju za njih je posao završen i oni se povlače, dok je na “muli” da migrante preveze na dogovorenu točku

4. Vozač dovozi migrante do dogovorene točke i oni dalje prelaze granicu Hrvatske i Slovenije pješice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:48