PRVOOKRIVLJENI U AFERI AGROKOR

ZA TODORIĆEM IZDANA INTERPOLOVA CRVENA TJERALICA! Dok Europski uhidbeni nalog vrijedi samo za zemlje EU, međunarodna tjeralica ima puno širi doseg

 
 CROPIX

Uz europski uhidbeni nalog koji je na snazi za Ivicem Todorićem, prvookrivljenim u aferi Agrokor i vlasnikom koncerna Agrokora raspisana je i crvena Interpolova tjeralica što znači da bi Todorić u svim zemljama članicama Interpola (186 zemalja) trebao biti uhićen, a o njegovom uhićenju trebala bi biti upoznata Hrvatska.

Ukoliko se tako nešto dogodi Hrvatska bi zatim toj zemlji u kojoj je uhićen trebala podnijeti zahtjev za izručenjem što je garancija da će Hrvatska uhićenu osobu procesuirati.

Dok Europski uhidbeni nalog vrijedi samo za područje zemalja EU, međunarodna tjeralica ima puno širi doseg i vjerojatno je raspisana kako bi se prevenirala mogućnost da se Todorić ne nalazi na području Europske Unije.

Crvena tjeralica za Todorićem zasad nije vidljiva na Interpolovim internetskim stranicama, a po nekim objašnjenjima tjeralica postaje javna tek kad se iscrpe sve ostale mogućnosti.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-oro Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošlog tjedna zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.

Što je crvena tjeralica?

Crvene tjeralice raspisuju se za osobama koje se međunarodno potražuju zbog vođenja kaznenog postupka protiv njih ili zbog izdržavanja kazne zatvora. Njihova je svrha privremeno uhićenje potraživane osobe sa ciljem njenog izručenja državi koja je potražuje. Potrebno je napomenuti da se ne radi o međunarodnom nalogu za uhićenje, već o obavijesti državama članicama da se neka osoba potražuje u određenoj državi ili u više država iz određenih razloga, a države članice Interpola po toj tjeralici postupaju ili pak ne postupaju, sukladno svojem nacionalnom zakonodavstvu. Tjeralicu ne raspisuje država koja osobu potražuje, već je na zahtjev nadležnih tijela te države raspisuje Glavno tajništvo Interpola. Zahtjev (elektronički obrazac) se ispuni u Središnjem nacionalnom uredu Interpola, tj. u njega se unesu osobni podaci, identifikacijski materijali, pravosudni podaci o postupku i kaznenom djelu te podaci o tijelu koje vodi postupak i koje osobu potražuje, nakon čega se obrazac šalje IPSG-u. Međunarodne tjeralice mogu biti javne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:28