Za tragediju na pruzi kriva je nepoznata smola?

SPLIT – Djelatnici Ciana, splitske tvrtke za poslove zaštite okoliša i sanitarne zaštite, jutros su na dijelu pruge na kojoj se dogodila tragedija obavljajući dekontaminaciju došli do novog šokantnog otkrića.



Naime, pokušavajući očistiti prugu otkrili su na njoj sumnjivu smjesu koja nalikuje smoli! Prisutnost nepoznate materije na ravnoj dionici kod postaje Kaštel Stari gdje je tretirano prvih 300 metara pruge potvrdio nam je inženjer Matko Bašić iz Ciana.



- Da je riječ o nepoznatoj materiji već je činjenica koja govori sama za sebe. Onaj tko je prskao, vrlo dobro zna čime je prskao - kazuje Bašić te pojašnjava.



- Cian je posao dekontaminacije dobio od HŽ-a. Pokušavamo iznaći najbolje sredstvo kako bi očistili prugu. O tome što je sumnjiva smjesa na tračnicama bilo bi pretenciozno govoriti, jer se svaka kemijska supstanca mora dokazati. Mogu reći da je pronađena materija žućkasto-narančaste boje, na prvi je dodir kad je protrljate među prstima ljepljiva. Riječ je o jako finom filmu koji se ne vidi dok ga ne počnete tretirati ispiranjem visokotlačnim strojem. Mi smo izuzeli uzorak te materije kako bi ga testirali i temeljem toga utvrdili kojim se sredstvom najbolje skida. Testiranje je u tijeku - kazao nam je Bašić. 



  Obitelj Petre Radić









  Obitelj Domagoja Alvira





Upitan hoće li se iz obavljenog testiranja uzorka izuzetog s tračnica, moći zaključiti o kakvoj se materiji, odnosno kemijskom sastavu radi, Bašić odgovara: "Ne bih želio ništa zaključivati, to nije posao Ciana. Za to služe nadležne institucije".



Na pitanje je li o otkriću sumnjive materije izvijestio sve one koji bi to u ovom trenutku trebali znati, Bašić dodaje: " U komisijskom pregledu s nama bili su djelatnici HŽ-a".



Nakon što je istražni sudac Davor Svalina dovršio dvodnevni očevid na mjestu tragične pogibelji šestero putnika nagibnog vlaka i ranjavanja 55 osoba u Rudinama, splitsko Županijsko državno odvjetništvo i vodeći kadar PU splitsko-dalmatinske su u ponedjeljak, drugi dan zaredom održali konzultacije o daljnjem postupanju u ovom predmetu.



Zasad se još uvijek provode obavijesni razgovori i nema osumnjičenih, niti privođenja - kaznena prijava i dalje glasi na nepoznatu osobu. U Županijskom državnom odvjetništvu se užurbano radi, no zasada nema službenih izjava za javnost.



Kalmeta: Krivci će odgovarati

SPLIT - Moramo utvrditi što se, zašto i zbog koga dogodilo, koji su uzroci ove strašne tragedije, i svatko tko je pogriješio, tko je nesavjesno radio i na bio koji način pridonio ovoj nesreći, primjereno će i odgovarati, to je naš dug prema žrtvama i prema svim ljudima koji rade u sustavu HŽ-a, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta na komemoraciji poginulima iz nesreće nagibnog vlaka u Rudinama na splitskom groblju Lovrinac.



Na komemoraciju je uz Kalmetu pristigla i cjelokupna uprava HŽ holdinga predvođena predsjednikom Zoranom Popovcem, uz pomalo neukusno izlaganje impresivnog voznog parka na parkiralištu na Lovrincu.









Izraze sućuti obiteljima došli su dati i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, te gradonačelnici Splita i Kaštela Željko Kerum i Joško Berket.



- Istražni sudac završio je svoj posao, svoje nalaze proslijedio je MUP-u, i za koga god se utvrdi odgovornost odgovarat će i po zakonu i smjenama, ponovio je Kalmeta i nakon komemoracije u izjavi novinarima dodajući da se u HŽ red pokušava uvesti već godinama, ali je riječ o velikom sustavu kojem se ni u prošlom sustavu nije posvećivala pažnja, niti se u njega mnogo ulagalo.



- U tako velikom sustavu potrebna je maksimalna odgovornost svakog pojedinca i nitko neće biti pošteđen smjene, rekao je Kalmeta, no nije odgovorio na pitanje hoće li podnijeti i svoj dio odgovornosti, kao resorni ministar i predsjednik Nadzornog odbora HŽ-a, ako se utvrdi da je problem bio u sustavu, a ne u nečijoj pukoj nepažnji ili nestručnosti.



Premda ga je, opaskom da nitko u sustavu neće biti pošteđen smjene, ministar neizravno prozvao, predsjednik Uprave HŽ Holdinga  Zoran Popovac kazao je samo da osjeća moralnu odgovornost, ali da želi pričekati rezultate istrage koju vode policija i povjerenstvo koje je sam imenovao prije nego poduzme određene korake.



Šef Uprave HŽ-a: Ja svoj posao radim dobro



Inače, prvi čovjek HŽ-a je u nedjelju nakon prozivki sindikata strojovođa kazao da ima moralnih dilema oko podnošenja ostavke, ali je u ponedjeljak upit je li te dileme dosad razriješio ignorirao.



Popovac je, međutim, potvrdio da je policija u ponedjeljak ujutro tražila dosad najviše prozivanog Ivana Medaka, odgovornog za zaštitu pruga i nabavku spornog retardanta, no dodao je da ne zna je li to u svojstvu osumnjičenika.



- Slučaj Medak je stvar HŽ Infrastrukture, kao što je i nabavka retardanta u njihovoj nadležnosti. HŽ Holding je donio plan zaštite od požara, ali za nabavku je odgovoran predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Mijat Kurtušić, rekao je Popovac kao da se radi o dvije odvojene tvrtke.



Na novinarsku konstataciju da je očito prilikom nanošenja retardanta na prugu netko loše radio svoj posao, te upit smatra li da i on, kao prvi čovjek sustava, svoj posao radi dobro, Popovac je samo vrlo kratko odgovorio, pozivajući se i na pijetet prema žrtvama i njihovim obiteljima: "Ja svoj posao radim dobro."  



Ivica Profaca/EPEHA



M.. Rajčić, A. Kuzmić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:09