EU IZA UGLA

Za ulazak u EU 2012. ključne reforme i ‘ofenziva šarma’

Damir Grubiša je profesor europske politike na Fakultetu političkih znanosti
Slovenian Prime Minister Borut Pahor (L) and his Croatian counterpart Jadranka Kosor smile as they applaud in Zagreb, on March 31, 2010. Pahor arrived for an unexpected one-day unofficial visit to Zagreb to participate at the opening of the exhibition of Slovenian artist Oskar Kogoj and Croatian artist Nenad Fabijanic (both out of camera range). AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
 HRVOJE POLAN

Što se više bliži fatalna 2012., kada bi prema procjeni onih europskih čelnika koji su nam izrazito skloni Hrvatska mogla ući u članstvo EU, to se brže otklanjaju vanjske prepreke na tom putu. Prošle jeseni značajna je prepreka maknuta potpisivanjem sporazuma o arbitraži sa Slovenijom. Bio je to ključni događaj koji je odmrznuo pregovore i stvorio ozračje koje je povratno djelovalo i na porast nade za skori ulazak u EU. Zahvaljujući sporazumu Kosor - Pahor, pozdravljen u cijeloj Uniji, Hrvatska se iskazala kao konstruktivan čimbenik koji želi i umije prevladati sporove i otvorena pitanja sa svojim susjedima.

Stvaranje pozitivne slike

A to je onda dobar predznak i obećanje za budućnost - kada će druge zemlje jugoistočne Europe započeti pregovore s EU i kada ćemo se mi naći s unutarnje strane Schengenske granice.

Istini za volju, ovog poboljšanja međunarodne atmosfere i raspoloženja prema Hrvatskoj ne bi bilo bez zaokreta kojem je kumovala premijerka Jadranka Kosor. Hrvatska je od objekta postala proaktivnim subjektom međunarodnih odnosa, što je priznao i SAD, naš strateški partner.

Nakon toga uslijedila je još jedna međunarodna inicijativa koja je pridonijela pozitivnoj slici, a to je zajednička hrvatsko-slovenska inicijativa za održavanje summita zemalja jugoistočne Europe na Brdu kod Kranja. Na pozitivne odjeke naišao je i neslužbeni susret hrvatskog predsjednika Josipovića i srbijanskoga Tadića.

Važna i uloga Vesne Pusić

Sve to daje inozemnim promatračima razloga za novu ocjenu Hrvatske kao konstruktivnog čimbenika u regiji, što je vrlo bitno i za ubrzavanje našeg puta u EU.

EU se doista danas čini vrlo blizu, kao da je iza ugla. Hoće li to doista biti tako, ovisit će, naravno, o nastavku ovakve “ofanzive šarma”, ali i o unutarnjim reformama. Duet čimbenika naše vanjske politike, premijerke Kosor i predsjednika Josipovića, daje osnova za takvo zaključivanje, ali ne treba ispustiti iz vida da se ovaj duet, iz domaće perspektive, nadopunjuje poticajnom aktivnošću Nacionalnog vijeća za europske integracije pod vodstvom Vesne Pusić. I tako se duet pretvara u tercet ili trio, koji nam daje razloga za više optimizma glede fatalne 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:21