ZBOG JAKOG VJETRA

ZA VIKEND PLANULI BROJNI POŽARI U ZAGREBU I OKOLICI Na Mirogoju izgorjelo 30 metara čempresa, začađene 34 grobnice

 
 Davor Pongracic / Ilustracija / CROPIX

Vjetar, koji je proteklih nekoliko dana divljao diljem zemlje, od nevolja nije poštedio ni zagrebački Mirogoj. Još u petak oko 15 sati, na gradskom groblju u ulici Hermana Bollea zapalio se niz čempresa u dužini od 30 metara.

Provedenim policijskim očevidom utvrđeno je kako je najvjerojatnije zbog zapaljenih svijeća na jednom od grobova, koje su pak zbog jakog vjetra završile na tlu, došlo do zapaljenja osušenih iglica čempresa. Nije dugo trebalo da se plamen s tla, potpomognut vjetrom, proširi na stabla čempresa koja dijele nizove grobnica.

Zbog vatrene stihije koja je zamalo izmaknula kontroli, ali su je zagrebački vatrogasci uspjeli obuzdati promptnom reakcijom, začađene su 34 grobnice obložene mramornim kamenom.

Materijalna šteta još uvijek nije utvrđena, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

Vatrogasci intervenirali u brojnim požarima

Zagrebački vatrogasci inače su ovog vjetrovitog vikenda imali pune ruke posla jer je planuo čitav niz požara na području grada i šire okolice. U nedjeljno jutro, nešto prije 10 sati, na Trnju u Supilovoj ulici planuo je krov zgrade, najvjerojatnije zbog zapaljenja čađe u dimnjaku i međuprostoru. Krov zgrade djelomično je izgorio, a vatrogasci su brzom reakcijom spriječili širenje vatre. Nije bilo ozlijeđenih.

U Dubravi je tako, u Ljubuškoj ulici, navjerojatnije zbog kvara na električnim vodičima u nedjelju oko 14 sati izbio požar elektroizolacije, a potom i drvene konstrukcije krova kuće u vlasništvu 42-godišnjaka. Izgorio je dio stropa sobe na prvom katu i potkrovlju kuće. Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

Nesvakidašnji požar zabilježen je u Vrbovcu u nedjelju oko 11 sati i 35 minuta, gdje se krov kuće 33-godišnjaka zapalio zbog slame koje su oko metalnog dimnjaka donijele ptice kako bi savile gnijezdo. Nastala je veća materijalna šteta, javila je policija.

Gorjelo je i u subotu u novozagrebačkoj Ulici Starjak gdje se u 14:40 zapalila drvena konstrukcija krova kuće u kojoj živi 61-godišnjakinja, no i tu su vatrogasci promptno reagirali i ugasili buktinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:45