ODVJETNIŠTVO ODUSTALO OD OPTUŽNICE

Za zvjerstva nad Hrvatima u zatvoru u Glini nitko nije kriv

 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Za stravična premlaćivanja kojima su bili izloženi Hrvati zatočeni u glinskom zatvoru 1991. i 1992. godine, za teške tjelesne ozljede desetaka pretučenih zatočenih civila i hrvatskih branitelja, za smrt trojice zatočenika koje su u glinskom zatvoru zatukli, nitko nije kriv.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivan Petrokač odustao je u utorak na ponovoljenom suđenju na Županijskom sudu u Sisku od optužnice iz 1992. godine kojom je zbog ratnog zločina, ubojstava i premlaćivanje zatočenih Hrvata, teretio ukupno 12-oricu čuvara zatvora u Sisku. Oni su na suđenju u odsutnosti u siječnju 1993. godine na Županijskom sudu u Sisku osuđeni svaki na po 20 godina zatvora.

- Odustajem od optužnice jer nema dokaza da su optuženi zatvorski čuvari odgovorni za smrt od batina trojice Hrvata i za svakodnevno premlaćivanje svih zatočenika, podjednako civila, kao i pripadnika MUP-a i ZNG-a, obrazločio je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Ivo Petrkač.

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Sisku pod predsjedanjem sutkinje Melite Avedić zbog zbog toga je van snage stavilo presudu od 22. siječnja 1993. godine prema kojoj su Petar Baltić, Stevan Bjelajac, Đuka Bogunović, Milan Ljubičić, Vlado Ćordaš, Dragan Tintor, Petar Vladić, Ilija Đaković, Dragan Matijević, Ilija Baždar i Rade Baždar, svi čuvari zloglasnog zatvora u Glini, osuđeni svaki na po 20 godina zatvora. Oni su prije 16 godina osuđeni u odsutnosti, a i u ponovoljenom suđenju proces je vođen bez nazočnosti optuženih, koji su nedostupni hrvatskim vlastima.

Presuda iz 1993. godine ostala je na snazi u odnosu na prvookrivljenog Đuru Biraća, zapovjednika zatvora u Glini tijekom 1991. i 1992. godine, za kojeg županijsko državno odvjetništvo nije zatražilo obnovu postupka. Tijekom ponovoljenog postupka na Županijskom sudu u Sisku svjedočilo je 10 bivših zatočenika zloglasnog glinskog zatvora. Svi su odreda pred sudom iskazali kako su gotovo svakodnevno premlaćivani, da su ih tukli na ispitivanjima, da je u ćelije mogao tko je i kada je htio ako je imao za cilj tući i mučiti zatočene Hrvate. Svjedok Josip Čačić, koji je u zatvoru u Glini proveo gotovo šest mjeseci nakon što je zarobljen u Petrinji u rujnu 1991. godine, rekao je kako je 13 puta bio pretučen gotovo do smrti.

- Sva su mi rebra bila polomljena u Glini, leđa su mi stalno bila crna, glava natečena kao bundeva. Tukli su nas tijekom tobožnjih ispitivanja, njih pet, šest odjednom, rukama nogama, palicama, pendrecima, komadima kablova. Moj supatnik Ivo Gregurić, umro mi je na rukama u ćeliji nakon što su ga večer prije zvjerski pretukli, zatukli. Noć prije htjeli su zatući i mene, tukli su me satima, ali sam ja sve izdržao i preživio. Ivo nije, kao što torturu nisu izdržali Ivan Palaić i Stjepan Šmisl, koji su umrli nakon neljudskog premlaćivanja. Ne mogu reći da su nas čuvari tukli, oni su nas odvodili na premlaćivanje i vraćali pretučene natrag u ćelije. Gledali su kako nas tuku i nisu ništa učinili da spriječe nasilje nad nama, rekao je taj svjedok.

Slično su svjedočili, opisujući užase zatvora u Glini i svoje svakodnevne muke Ivica Pereković, Pavao Štajdohar, Branko Žilić, Boris Prišek, Stjepan Milošić, Mijo Mlađenović, Joso Mlađenović, Dragutin Tokić i Željko Grgić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:14