VIRUS

ZABILJEŽEN PRVI SLUČAJ GRIPE U HRVATSKOJ: Obolio muškarac koji se ovih dana vratio iz suptropske zemlje

 Igor Sambolec / CROPIX

Zabilježen je prvi slučaj gripe. Virus je u Hrvatsku donio muškarac iz Zagreba koji se prije pet dana vratio iz jedne suptropske zemlje. Upravo zato epidemiolozi kažu da ne možemo još govoriti o početku sezone gripe.

Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), potvrdio je ovu informaciju i dodao da je izoliran virus tipa B, Yamagata.

- Po svemu, riječ je o importiranom virusu, i to ne s europskog područja. Vidjet ćemo kroz neko vrijeme hoće li biti grupiranja virusa - kaže Draženović. Dodaje također da je pacijent dobio terapiju i pušten je na kućnu njegu te da se kod njega nisu razvile nikakve ozbiljnije posljedice bolesti. Inače, iz raznih laboratorija počeli su u Zavod stizati uzorci kako bi se provjerilo je li riječ o gripi.

- U ovo doba godine imamo dosta viroza koje podsjećaju na gripu tako da zapravo stalno analiziramo - kaže Draženović.

Koji će tip gripe ove godine prevladavati još je nezahvalno reći, no virusolog kaže da će zasigurno biti zastupljena dva podtipa A i dva B.

- Pitanje je koji će prevladavati. Prema nekim izračunima na osnovi prošle sezone, pretpostavka je da će tip A biti najzastupljeniji, i to AH1N1 i AH3N2. No, neovisno o tome koji tip vlada, važno je znati da je riječ o ozbiljnoj bolesti koja se može zakomplicirati i važno ju je preležati i preboljeti - naglašava Draženović.

Unatoč ovom importiranom slučaju gripe, stručnjaci smatraju da prave epidemije ne bi trebalo biti prije Božića. Moguće je da se početkom prosinca počnu pojavljivati sporadični slučajevi, ali ništa više od toga. Naravno, puno toga ovisi i o činjenici kakvi su vremenski uvjeti. Hladnije vrijeme znači boravak u zatvorenim prostorima, što znači i veću mogućnost širenja bolesti.

Najbolja zaštita je cijepljenje, koje je počelo prije tjedan dana. Ove godine naručeno je 350 tisuća doza koje su namijenjene za rizične skupine: starije od 65, trudnice, kronične bolesnike i zdravstvene djelatnike. Isto tako, prvi put na teret Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naručeno je četverovalentno cjepivo.

- Odaziv je odličan i cjepivo brzo nestaje. Vjerujem da ga za mjesec dana više neće biti. Naravno, može se naručiti preko ljekarne - kaže virusolog Draženović iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:11