ANALIZA

Zabok za sport i rekreaciju izdvojio trećinu proračuna

    AUTOR:
    • Gradonačelnik.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.09.2017. u 20:00

 

Nakon obrazovanja i poticaja poduzetnicima, analizirali smo i koliko su gradovi prošle godine izdvajali za sport i rekreaciju svojih građana. Podaci Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu pokazuju tako da se situacija nešto popravila u odnosu na 2015., kada je samo deset gradova za sport i rekreaciju izdvojilo više od deset posto proračuna, a samo dva iznad dvadeset.

Prošle je godine, naime, za ovu svrhu iznad deset posto svog proračuna izdvojilo 12 gradova, a četiri više od 20 posto. Prvi je i u 2016. ostao Grad Zabok koji je u prošloj godini dodatno povećao izdvajanja, sa 25,16 posto proračuna u 2015. na 30,64 posto.

Najveća stavka bila im je investicija u novu sportsku dvoranu vrijednu 30 milijuna kuna, koja je otvorena u ožujku ove godine. Grad Zabok odlučio se, naime, zadužiti i sam do kraja financirati gradnju dvorane jer država, koja je trebala sufinancirati trećinu troškova, nije ispunila svoju ugovornu obvezu. Dvorana, za koju je lani izdvojeno 10,78 milijuna kuna, predviđena je za potrebe dviju srednjih škola, kao i za potrebe ostalih sportskih klubova i udruga, te održavanje kulturnih događaja i manifestacija. Uz dvoranu, Grad Zabok je sa 1,64 milijuna lani sufinancirao aktivnosti sportskih udruga putem Sportske zajednice.

Zdrav život

“Grad Zabok stvara pretpostavke za kvalitetniji život građana realizacijom projekata koji predstavljaju conditio sine qua non. Izdvajanje za sport i rekreaciju kroz mjeru poticanja zdravog života pridonosi ostvarenju cilja održivog razvoja zajednice ostvarenog sinergijom znanja, iskustva i kulture”, ističu iz Grada. Inače, baš ovih dana iz Zaboka stiže vijest o osnivanju Atletskog kluba, iz kojega planiraju i osnivanje atletske škole, te škole trčanja za djecu i odrasle.

Nakon Zaboka, na drugom je mjestu po izdvajanju za sport i rekreaciju grad Glina - izdvojili su 27,12 posto proračuna, potom Donja Stubica - 26,57 posto, Varaždin - 20,86, te Požega - 19,42 posto.

U top deset su još Sinj - 18,39 posto, Labin - 18,03 posto, Novigrad - 15,27 posto, Klanjec - 13,56 posto, te Rijeka koja je za sport i rekreaciju svojih građana izdvojila 11,94 posto proračuna.

Promicanje sporta

Gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac, ističe da je najveći dio izdvajanja za sport u 2016. - više od četiri milijuna kuna, utrošeno za gradnju gradske sportske dvorane, dok je ostatak u iznosu od 3,8 milijuna kuna utrošen na programe, odnosno aktivnosti, poslove i djelatnosti u cilju poticanja i promicanja sporta općenito, kao značajne društvene djelatnosti za Grad Sinj.

“Dovršenjem gradske sportske dvorane trebala bi biti upotpunjena široka lepeza sportskih objekata koji su na raspolaganju našim sugrađanima, jer Sinj ima nekoliko nogometnih igrališta, od kojih jedno ima i atletsku tartan stazu, ragbi igralište, otvoreno košarkaško igralište, nekoliko školskih sportskih dvorana, gradski bazen olimpijskih dimenzija, hipodrom, sportski aerodrom, teniske terene i trasiranu biciklističku stazu”, kaže gradonačelnica. Navodi da je takvo ulaganje u sport trajna orijentacija njezine gradske uprave jer se na taj način podiže ukupna kvaliteta života stanovnika.

Prvaci - Međimurska županija i općina Stara Gradiška

Što se, pak, županija tiče, na prvom mjestu je Grad Zagreb, ali metropolu, zbog njenog specifičnog položaja i veličine budžeta, izuzimamo iz svih analiza i konkurencije.

Najviše je, onda, za sport i rekreaciju izdvojila Međimurska županija - 3,37 posto proračuna, potom Primorsko-goranska - 3,12 posto, Osječko-baranjska - 2,15 posto, te Zagrebačka - 2,11 posto proračuna. Isti je poredak i kada se analizira izdvajanje per capita, osim što je na petom mjestu, umjesto Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanska županija.

Iz Ureda međimurskog župana Matije Posavca navode da je najveći dio njihova izdvajanja u prošloj godini - 1,2 milijun, dodijeljen Zajednici sportskih udruga i saveza Međimurske županije, koja je kao krovna sportska organizacija zadužena za brigu o međimurskim sportskim klubovima, preko matičnih saveza. Na prijedlog Zajednice županija dodatno sufinancira i treninge pojedinih sportskih klubova koji su ujedno nositelji kvalitete u pojedinom sportu te je u tu svrhu lani uloženo dodatnih 161.175 kuna. Za razvoj vrhunskog sporta izdvojeno je 150.000 kuna, te još 560.029 kuna za održavanje sportskih manifestacija, navode u Županiji.

“Kako je Međimurje velikoj većini najuspješnijih europskih i svjetskih gimnastičara postalo glavni referentni centar za pripreme prije najvećih natjecanja, ali i kako imamo olimpijca, gimnastičara Filipa Udea, pratimo olimpijski ciklus te smo i financijska podrška na putu najuspješnijeg hrvatskog gimnastičara na nove Olimpijske igre”, navode iz Županije.

Što se, pak, općina tiče, uvjerljivo je najviše za sport i rekreaciju izdvojila općina Stara Gradiška u Brodsko-posavskoj županiji - 29,36 posto. Na drugom mjestu je općina Otok - 15,65 posto, potom Jasenovac - 11,73 posto, Radoboj - 11,40 posto, te Hrvace - 11,12 posto.

 

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo