IZMJENE ZAKONA

Zabranite ovrhe do 100 kn i omogućite “zadnju opomenu”

Prođe li prijedlog novog Ovršnog zakona, kažu odvjetnici i bilježnici, nastat će kaos i doći će opet do masovnog neplaćanja računa
Dražen Bošnjaković
 Nikša Duper / CROPIX

Prođe li prijedlog novog Ovršnog zakona prema kojemu bi se ovrhe na temelju vjerodostojnih isprava (izdani računi) provodile u kombinaciji javnih bilježnika i suda, nastat će kaos.

Vratit ćemo se u vrijeme masovnog neplaćanja računa, stvoriti nelikvidnost u gospodarstvu i znatno otežati poslovanje i život u Hrvatskoj. Tvrdnje su to odvjetnika i javnih bilježnika koji smatraju da bi Vlada trebala odustati od novog modela Ovršnog zakona koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa. Prema njima bi puno bolji put bile izmjene postojećeg zakona, a imaju i konkretne prijedloge.

Prvi prijedlog je da se u aktualni zakon ugradi institut tzv. zadnje opomene. Kad primi “zadnju opomenu”, dužnik bi imao rok od osam dana tijekom kojih bi bio u prilici platiti samo svoj dug, i to bez dodatnih troškova - od zateznih kamata i Fininih troškova do odvjetnika ili javnih bilježnika. Osim što bi “zadnja opomena” bila besplatna dužniku, sadržavala bi i informativni izračun razlike plaćanja duga odmah i plaćanja s troškovima postupka prisilne naplate. “Zadnja opomena” bila bi preduvjet za pokretanje bilo kakvog daljnjeg postupka prisilne naplate duga.

Glavni tajnik udruge Blokirani, Mario Strinavić, kaže da je upoznat s tim prijedlogom.

- Budući da sada imamo dvije opomene, dobili bismo i treću, što nije loše. Uvođenje takozvane opomene sigurno bi riješilo jedan dio problema - kaže Strinavić.

Drugi prijedlog kojim bi odvjetnici i javni bilježnici, kako tvrde, znatno poboljšali sustav ovrha je da se naplata duga na temelju vjerodostojne isprave ne pokreće za iznose manje od 100 kuna. Takvih ovrha s iznosima do 100 kuna najviše ima država, konkretnije Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji u bolnicama ne naplati uvijek uslugu koju ne pokriva osiguranje, ali je izvrše i onda protiv pacijenata pokreću ovršne postupke.

Puno primjedbi

Kad bi Ministarstvo pravosuđa prihvatilo taj prijedlog odvjetnika i bilježnika, bolnice se morale drukčije organizirati i osigurati naplatu usluge prije nego što je izvrše.

Tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić, pak, kaže da se ovrhe ne bi smjele pokretati za iznose manje od 70 posto neto proračunske osnovice, što iznosi oko 2300 kuna.

- Tu se treba ugledati na Sloveniju koja je na načelu socijalne države uvela iznos do kojeg se nije moglo ishoditi ovršno rješenje - kaže Strinavić, dodajući da se dug može platiti bilo kako, da sud može odrediti njegovu obročnu otplatu, ali se do iznosa od 2300 kuna ne bi smjela provesti ovrha na temelju vjerodostojne isprave.

Strinavić se u jednome slaže s odvjetnicima, javnim bilježnicima, agencijama za naplatu potraživanja i drugima zainteresiranim za Ovršni zakon, a to je da ne treba usvajati prijedlog koji je izradilo Ministarstvo pravosuđa.

- Tražit ćemo da se ne brza i ne srlja s donošenjem novog Ovršnog zakona. Uostalom, vidjeli smo da nitko nije zadovoljan prijedlogom i jako je puno primjedbi - kaže tajnik udruge Blokirani, dodajući da bi bilo bolje uputiti u zakonodavnu proceduru izmjene i dopune postojećeg Ovršnog zakona u koji bi se ugradila neka od ponuđenih rješenja, prije svega proširenje palete primanja koja su izuzeta iz ovrhe.

Socijalni kriteriji

Jedna od glavnih kritika na prijedlog novog Ovršnog zakona koju ističu Blokirani odnosi se na zadržavanje javnih bilježnika u postupku provođenja ovrhe. Oni smatraju da bi bilježnike trebalo izbaciti iz ovrha i da bi između vjerovnika i dužnika mogao biti samo sud.

Bilježnici i odvjetnici, pak, ističu probleme koje će stvoriti vraćanje ovrha sudu te tvrde da pred sudom neće svi građani biti jednaki. Tvrde da zbog elektroničkog procesa naplate duga prosječni građani neće moći pratiti proces, a sudovi neće imati kapaciteta upravljati informatičkim sustavom. Spis će virtualno kolati između suda i bilježnika kojeg će nasumično odrediti program.

Slikovito navode da dug iz Iloka može završiti kod bilježnika u Metkoviću, a stranka će obavijest o tome dobiti preko pretinca na e-građaninu. Koliko će to pridonijeti većoj informiranosti građana o postupku, govori podatak da samo 15 posto stanovnika (njih oko 650.000) ima aktiviran sustav e-građanin. Oni koji nemaju računalo, Internet i aktiviran sustav neće biti jednaki pred sudom, tvrde odvjetnici i bilježnici.

Upozoravaju još da će sustav koji želi uvesti Ministarstvo pravosuđa biti sporiji i otvorit će se prilika za nova neplaćanja, da će se dugovi gomilati jer će pojedinci i tvrtke računati na nove masovne otpise kakvih je bilo dosad bez ikakvih socijalnih kriterija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:56