NASILJE

ZABRINJAVAJUĆE IZVJEŠĆE EUROPSKE STATISTIČKE AGENCIJE Hrvatska pri vrhu ljestvice zemalja članica Europske unije po nasilnim smrtima

 
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Od 5,1 milijuna smrti prijavljenih 2016. na području Europske Unije, njih 3.300 bile su posljedice napada, a Hrvatska je statistički gotovo u vrhu ljestvice zemalja s najviše nasilnih smrti.

Pokazuje to najnovije izvješće europske statističke agencije Eurostat, prema kojem je Hrvatska na šestom mjestu od svih članica EU po broju smrti koje su bile posljedice izravnog napada.

Prema podacima agencije, Hrvatska je 2016. imala 1,2 smrti koje su posljedice napada na 100 tisuća stanovnika. Samo nešto veći broj smrti na sto tisuća stanovnika zabilježen je u Cipru i Rumunjskoj.

Eurostat

Najteže je stanje u Latviji, gdje je na sto tisuća stanovnika 4,6 posto preminulo od posljedice napada. Slijedi Litva sa statističkim rezultatom 3,6 te Estonija s rezultatom 2,7. Hrvatska je pritom po svojim rezultatima "u društvu" zemalja poput Bugarske, Belgije, Mađarske i Finske.

Broj nasilnih smrti u padu

Inače, prosjek Europske Unije po ovom pitanju je 0,6, a njemu je najbliža nama susjedna Slovenija koja je 2016. imala 0,7 nasilnih smrti na 100.000 stanovnika.

Zanimljivo, na samom začelju neslavne ljestvice nalazi se zemlja iz koje često dobivamo izvješća o nasilnim napadima - Velika Britanija. Percepciji unatoč, u toj je zemlji zabilježen rezultat od 0,1 smrti na sto tisuća stanovnika.

Eurostat ističe kako su se u ovom istraživanju bavili isključivo smrtima koje su posljedice ubojstva ili ozljeda nastalih tijekom nečije namjere da nekoga ubije ili teško ozlijedi, a iz rezultata su isključene smrti koje su posljedice rata ili intervencija javnih službi poput policije.

Ohrabrujuć je podatak da broj takvih nasilnih smrti pada iz godine u godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:01