NASILJE U NAJMLAĐOJ DOBI

ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA CENTRA LUKA RITZ Gotovo 30 posto odgojitelja svjedoči nasilnom ponašanju djece nekoliko puta tjedno

Ilustracija
 LEMOINE / BSIP / Profimedia

Gotovo 30 posto odgojitelja procjenjuje da se djeca u njihovoj odgojnoj skupini agresivno i nasilno ponašaju nekoliko puta tjedno, dok njih 19 posto izvještava o takvom ponašanju nekoliko puta dnevno, pokazuje istraživanje koje je proveo Centar Luka Ritz.

Udaranje i guranje najzastupljeniji su oblici konfliktnih interakcija u odgojnim skupinama, pokazuje istraživanje provedeno uz suradnju stručnjaka Sveučilišta u Zagrebu na uzorku od 786 odgojitelja zaposlenih u zagrebačkim predškolskim ustanovama.

Po procjeni odgojitelja, prosječno dvoje djece ima sklonost agresivnom ili nasilnom ponašanju prema drugoj djeci, dok prosječno četvero djece u odgojnoj skupini doživljava agresivna i nasilna ponašanja vršnjaka.

Rezultati istraživanja odnose se na pojavu svih konfliktnih interakcija djece, od kojih se veliki dio odnosi na ponašanja koja su sastavni dio razvojne faze djeteta, rečeno je na stručnom skupu "Ne budi zločest - Agresivno ponašanje djece predškolske dobi" u povodu Međunarodnog dana nenasilja.

Iako je većina ispitanika (93 posto) upoznata s postojanjem zakonske regulative koja obvezuje na prijavu kršenja dječjih prava, 82 posto odgojitelja navodi kako nema iskustva s Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja među djecom i mladima, dok ih svega dva posto ima iskustvo postupanja prema nadležnim institucijama.

Kao najčešće razloge za to ističu nepovjerenje u podršku sustava (31 posto) i učinkovitost institucija (29 posto). Tu su i strah od komplikacija sa sudom (21 posto), stav o korumpiranosti institucija (20 posto), nejasnoće čija je odgovornost za prijavu nasilja (18 posto) kao i strah od reakcija roditelja djece (18 posto).

Odgojitelji odnose s roditeljima vide kao najveći izvor stresa na poslu, kao i problematična ponašanja djece, a čak 95 posto odgojitelja svoj posao percipira stresnim. U pogledu dostupnosti stručne podrške na poslu, 56 posto ih navodi kako im je kontinuirano dostupna.

Također 74 posto odgojitelja navodi kako se u ustanovi u kojoj rade provode preventivni programi usmjereni djeci, a 54 posto kaže da se ne provode edukacije za roditelje radi informiranja i prepoznavanja agresivnih i nasilnih ponašanja djece predškolske dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:24