KLJUČNI MINISTAR

ZABRINUTOST U VLADI ZBOG ŠPEKULACIJA O ZDRAVKU MARIĆU Odlazak ministra financija bio bi najteži udarac za Plenkovića, HDZ-ovci su nam objasnili zašto

Malo mi je sumnjivo njegovo izbjegavanje odgovora na pitanja o odlasku. Samo ponavlja da ostaje do daljnjega, kaže jedan HDZ-ovac
Zdravko Marić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić ni jučer nije decidirano demantirao medijske spekulacije da iduće godine odlazi iz Vlade u privatni sektor i to, prema pisanju Glasa Istre, u Adris grupu, što je zapravo nastavak priče koju je prvi objavio Jutarnji list još u kolovozu, kada smo dobili informaciju da se povjerio svojim suradnicima da razmišlja o odlasku iz Banskih dvora jer mu je dosta političkih pritisaka i afera vezanih uz Agrokor.

- Ne znam otkud vijest da odlazim u Adris grupu, ne znam tko ju je i zašto plasirao, mogu samo reći da sam ministar u Vladi i to ostajem do daljnjega - poručio je jučer Marić, a na pitanje znači li njegova najava da ostaje do daljnjega u Vladi da ipak ostaje otvoreno pitanje hoće li odraditi ministarski mandat do kraja, nije dao nedvosmislen odgovor.

Odriješene ruke

- U ovome trenutku isključivo sam fokusiran na rad u Vladi, porezne zakone, proračun i rebalans. Trenutačno ni s kim i ni o čemu drugome ne razgovaram. Ozbiljno i odgovorno radim svoj posao od prvog dana na ovoj funkciji i tako ću činiti do zadnjega dana. A što će biti, to ćemo vidjeti - kazao je. Sugovornici iz Vlade jučer su neslužbeno za Jutarnji komentirali da je, što se njih tiče, ministar dvaput demantirao tu informaciju te da će proturječiti sam sebi ako na kraju tako ne bude.

- Ministar je rekao da ostaje, mi računamo s njim i dio je Vlade. Sada imamo i izglasavanje proračuna koji ocrtava Vladinu politiku, on je najviše radio na njemu i svi očekuju da bude tu, ali sve na kraju ovisi o njemu samome - kažu nam u Vladi.

Ono što napominje jedan drugi sugovornik iz Banskih dvora jest činjenica da Marić, sve i da hoće, prema postojećem Zakonu o sukobu interesa i ne može u godini dana nakon kraja mandata ići u Adris jer bi to predstavljalo sukob interesa, a novi zakon još nije donesen. No, naši sugovornici kažu da bi i taj novi zakon trebao ići u smjeru toga da dužnosnik ne može tek tako ići iz državnog tijela u privatnu tvrtku ako je to tijelo imalo poslovni odnos s tom kompanijom.

Inače, na redovitom koalicijskom sastanku u Vladi jučer nije bilo govora o mogućem odlasku ministra financija, teme su bile Marakeška deklaracija, proračun, porezna i mirovinska reforma.S druge strane, unutar HDZ-a povela se rasprava o mogućem odlasku ministra financija.

- Koga nema, bez njega se može, ali to bi bio veliki udarac za premijera Andreja Plenkovića. Marić je ipak nositelj porezne reforme i jednog od najvažnijih ministarstava - komentirali su jučer neki istaknuti HDZ-ovci.

- Premijer Plenković ima veliko povjerenje u Marića i dao mu je odriješene ruke. Imao je puno slobode pri donošenju proračuna, ali i biranju suradnika.

U Ministarstvu financija nema niti jedan državni tajnik ili pomoćnik koji je član HDZ-a. To dovoljno govori koliku je Marić imao autonomiju pri odabiru svojih suradnika. U drugim se ministarstvima redovito kadroviralo po stranačkom ključu, i to ne po izboru resornih ministara, nego po izboru stranke - kazao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a.

Iako više članova s kojima smo razgovarali smatra da bi Marić mogao ostati u Vladi do kraja mandata, ipak ističu da nisu sto posto sigurni u tu opciju te da je ipak “sve moguće”.

Realni sektor

- Malo mi je sumnjivo njegovo izbjegavanje odgovora na konkretna novinarska pitanja o odlasku. Samo ponavlja da ostaje do daljnjega. S druge strane, mogu ga razumjeti, Marić ima veliko znanje i u realnom sektoru bi sigurno imao daleko veća primanja. A kao ministru sve mu se gleda, od toga s kim pije kavu, do toga gdje ljetuje, s kim putuje... - govori još jedan HDZ-ovac. Neki HDZ-ovci podsjećaju i da se Marić sve ovo vrijeme nikako nije želio učlaniti u HDZ.

- Bilo je, koliko znam, takvih zahtjeva i od Tomislava Karamarka i od Plenkovića, ali je Marić to izbjegao iako ima političkih ambicija, čemu u prilog govori to što je svojedobno Karamarku pristao biti kandidat za premijera - kaže naš sugovornik. Još neki HDZ-ovci slažu se s tim da Marić ima ambicije te da bi upravo zbog toga mogao ostati u Vladi.

- Možda čeka priliku za poziciju prvog. On ima podršku nekih utjecajnih struktura - smatra jedan HDZ-ovac. Neki u HDZ-u, pak, priče o mogućem Marićevu odlasku iz Vlade povezuju s Ivicom Todorićem.

- Pitanje je što bi on sve mogao reći na suđenju i bi li to moglo štetiti ministru. Možda Marić želi izbjeći potencijalne neugodnosti. Uostalom, ponovno je prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jer nije govorio istinu o sastancima s ljudima iz Agrokora. Priznao je samo dva, a pokazalo se da ih je bilo puno više - komentirao je jedan od naših sugovornika iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:25