OPASNA OBALA

Zadar: Tri djeteta su se na plaži ubola na odbačenu narkomansku iglu

 Srećko Niketić/CROPIX

Čak troje djece ubolo se u posljednjih desetak dana na odbačene narkomanske igle na zadarskim plažama. Djeca u dobi od osam i devet godina, od kojih je dvoje iz kontinentalne Hrvatske, a jedno iz Slovenije, upućena su na zadarski Zavod za javno zdravstvo, gdje liječnici optimistično tvrde kako je mala šansa da se djeca zaraze jer su virusi vrlo neotporni na visoke temperature na plažama.

- Zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C te HIV, djeci je izvađena krv nakon čega su primili i cjepivo. Kontrolu je potrebno napraviti nakon mjesec dana od ubadanja i vjerujemo kako su vrlo male šanse da se netko uistinu zarazi – kažu u Zavodu za javno zdravstvo gdje u posljednjih 15 godina na prosječno jedan do dva uboda godišnje nikada nije evidentiran slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću.

Prvi slučaj ubadanja dogodio se na mjesnoj plaži u Kalima na otoku Ugljanu gdje je osmogodišnji dječak bosom nogom nagazio na iglu koja je bila među kamenjem. Nekoliko dana kasnije na zadarskoj plaži Kolovare na iglu u pijesku nagazio je osmogodišnjak, a a nakon toga na iglu na istoj kaljskoj plaži ugazio je devetogodišnjak.

U zadarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na Ravnicama u prošloj su se godini javila 43 nova ovisnika, dok ih je ukupno 528 u prošloj godini od opijatskih ovisnosti liječeno supstitucijskim terapijama, metadonom ili subutexom.

Iako crne statistike na zadarskom području govore o puno većem broju heroinskih ovisnika, problemom infektivnog otpada, bave se udruge "Nada" i "Porat" koje desetak puta godišnje obilaze okupljališta zadarskih ovisnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:39