SUKOB

Zadravec: 'Dr. Zovak nije prijavio kaznena djela' Zovak: 'Sve smo istražili'

Dijana Zadravec, Mario Zovak
 CROPIX

Dijana Zadravec, zamjenica ravnatelja KBC Sestre milosrdnice i šefica Zavoda za radiologiju, zatražila je od predsjednika Upravnog vijeća Tomislava Dulibića smjenu ravnatelja Marija Zovka, zbog, kako je rekla za Večernji list, mobinga koji sustavno trpi jer je Zovka upozorila na kazneno djelo oko uzimanja novca za lažne prekovremene sate, koje on nije prijavio policiji.

Nacionalni program

- Otkad sam 2016. to detektirala i poduzela sve radnje, prijavila to ravnatelju jer je to moja dužnost, od tada trpim mobing. Ovo što se sada događa zapravo je kulminacija toga te se u podlozi radi o mnogo stvari koje su još teže. Zataškavanje je stvorilo animozitete ne samo na Zavodu za radiologiju nego i u cijeloj ustanovi. Ravnatelj nije prijavio nadležnim institucijama ova kaznena djela, a više od 300 tisuća kuna do danas nije vraćeno - rekla je prof. Zadravec za Večernji kao razlog zbog kojeg traži da smjena ravnatelja bude na dnevnom redu Upravnog vijeća.

Riječ je o lažnim prekovremenim satima koji su upisivani subotom na Zavodu za radiologiju, zbog čega je prijavila devetero liječnika i tadašnjeg šefa tog Zavoda.

Ravnatelju Zovku poslali smo upit, a odgovor smo dobili od pravne službe bolnice, u kojem navode kako je na osnovu prekovremenih sati u razdoblju od rujna 2015. do veljače 2016., ravnatelj KBC-a Zovak, u lipnju 2016. dostavio nalog Povjerenstvu za unutarnji nadzor i kontrolu za provođenjem izvanrednog nadzora povodom isplate prekovremenih sati liječnicima Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju koji su sudjelovali u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu sastalo se u više navrata, a tijekom postupka nadzora saslušalo sve osobe. Po obavljenom nadzoru Povjerenstvo je utvrdilo da se rad liječnika koji je plaćen temeljem Ugovora s HZZO-om o provođenju Nacionalnog programa prevencije raka dojke nije smio dodatno honorirati uvođenjem prekovremenog rada. Nadalje, isto je Povjerenstvo zaključilo da su navedene isplate bile neosnovane - stoji u dopisu.

Tijekom 2017., kažu iz Pravne službe, u Upravi KBC-a održano je više sastanaka te kako je stav Uprave bio da se svim uključenim liječnicima naloži povrat novca te da se oko isplate obrate Službi financija KBC-a.

Tijekom 2018. i 2019. redovno su se održavali sastanci vezano za otplatu duga. Navode i da se tijekom mirnog postupka sa zaposlenicima, odnosno pregovora s liječnicima Zavoda razmatrala mogućnost ili obročne otplate kao i mogućnost odrađivanja predmetnog duga radom subotom, te da je upućen dopis i zatraženo očitovanje od predstojnice Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, izv. prof. Dijane Zadravec.

Postupak je, kažu, i dalje u tijeku, a ako ne dođe do dogovora sa zaposlenicima, iz KBC-a kažu kako će se predmet riješiti na sudu. Naime, rok zastare je u rujnu 2020.

Na pitanja postavljena vezano za ovu temu, Zadravec je odgovorila da odbija daljnju komunikaciju.

Odgovornost

- Ono što mogu reći je da je pravna služba dala cijelu kronologiju slučaja te da nije riječ o 300 tisuća kuna, kako se navodi, nego 200 tisuća kuna. Pravna procedura u ovom slučaju je poštovana, a ako netko smatra da postoji odgovornost, za to postoje pravna tijela i Upravno vijeće - kaže Zovak te dodaje kako je upravo zbog nepravilnosti oko prekovremenih sati smijenio tadašnjeg šefa Zavoda i na njegovo mjesto imenovao Dijanu Zadravec.

Inače, Dijanu Zadravec na sljedećem Upravnom vijeću čeka odluka o smjeni zbog incidenta iz prosinca prošle godine, kada je prema izjavama svjedoka verbalno i fizički nasrnula na Miju Primorac.

Tomislav Dulibić je potvrdio da će sjednica biti tijekom ovog mjeseca. Riječ je o redovnoj sjednici koja će osim drugih točaka imati i onu koja je ostala od bivšeg predsjednika prof. Oreškovića, a to je zahtjev za smjenom Dijane Zadravec. Na toj sjednici nemam namjeru staviti prijedlog o smjeni ravnatelja Zovka - kaže Dulibić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:50