BORBA ZA 375.000 POTPISA

ZAGREB I OSIJEK TRAŽE I DO 3000 KUNA PO ŠTANDU! Inicijative Željke Markić i Ladislava Ilčića skupljaju donacije kako bi platili štandove za potpise

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Dvije građanske inicijative, Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, koje u nedjelju, 13. svibnja, kreću u akciju prikupljanja najmanje 375 tisuća potpisa za održavanje dvaju različitih referenduma - jedan na kojem bi se odlučivalo o otkazivanju Istanbulske konvencije, a drugim se želi promijeniti izborni sustav, našle su se pred prilično teškim financijskim udarom jedinica lokalnih samouprava.

Naime, za svaki štand koji su planirali postaviti na javnim površinama koje pripadaju općinama i gradovima morat će platiti određenu zakupninu pa tako, navode iz ovih inicijativa, Zagreb i Osijek traže između 1500 i 3000 kuna kako bi dali blagoslov da se na jednoj lokaciji mogu prikupljati potpisi.

Ispred crkvi

Građanska inicijativa Narod planirala je potpise prikupljati na više od tri tisuće lokacija, a u ova dva grada željela je prikupljati potpise na ukupno 364 lokacije, od čega je čak 243 na javnim površinama koje pripadaju ovim gradovima.

Kada bi ova inicijativa na tim lokacijama skupljala potpise, gradovima Osijeku i Zagrebu u prosjeku bi trebala platiti više stotina tisuća kuna.

- Konkretno to za Grad Zagreb znači da bismo za 317 javnih mjesta na kojima bismo prikupljali potpise, koliko smo prijavili, trebali platiti oko pola milijuna kuna. Neprihvatljivo je da nas se na takav način izjednačava s političkom strankom, jer Građanska inicijativa Narod odlučuje po svom programu nije politička stanka i ne radimo komercijalne aktivnosti, što su dva preduvjeta Grada Zagreba za plaćanje javnih mjesta - poručio je Zvonimir Troskot iz inicijative Narod odlučuje i pozvao gradonačelnika Bandića da im ne naplati te lokacije.

Budući da takav trošak u početku nisu očekivali, pokrenuli su akciju u kojoj pozivaju građane da im doniraju novac kako bi mogli platiti štandove.

A dok ne prikupe potreban novac, a i pitanje je hoće li u tome uspjeti budući da prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma traje dva tjedna, očekuje se da će svoje štandove ova inicijativa imati samo ispred crkvi, župnih ureda i samostana.

- Koristit ćemo samo one lokacije za koje imamo odobrenje - odgovorili su nam u ovoj inicijativi, a kako neslužbeno saznajemo, svoje štandove najvjerojatnije će imati i na najfrekventnijim mjestima u strogom centru metropole.

Dozvola biskupija

Ipak, jedan od problema predstavlja im i to što još uvijek za te lokacije nisu dobili dopuštenje od svih biskupija.

S druge strane, inicijativa Istina o Istanbulskoj jučer je od riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela dobila odbijenicu. Naime, on uopće ne želi dopustiti da se u gradu na Rječini prikupljaju potpisi za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije. Obersnel im je poručio, navodi inicijativa Istina o Istanbulskoj, da su dosad u javnom prostoru lagali i manipulirali o samom dokumentu te kako ne odobrava da se “takvo što događa u gradu” koji vodi.

- Na taj način gospodin Obersnel vrijeđa sve zastupnike koji su u Saboru govorili protiv Istanbulske konvencije, Vijeće za znanost HAZU, Hrvatsku biskupsku konferenciju i mnoge hrvatske građane, prozivajući ih da lažu i da toleriraju nasilje nad ženama. Gospodin Obersnel ima pravo na svoj stav, pa možda i na uvrede, ali nema pravo neistomišljenicima zabraniti slobodu izražavanja - naveli su iz te inicijative te pozvali Ministarstvo uprave da hitno napravi nadzor nad ovom odlukom Grada Rijeke kako bi se, po njima, ta sporna odluka stavila izvan snage i tako se “obranila temeljna ustavna prava građana”.

“Posvoji mjesto”

I u ovoj inicijativi pokrenuli su akciju “Posvoji potpisno mjesto!” kojom traže uplate od 1500 kuna da bi mogli prikupljati potpise na jednome mjestu u Zagrebu.

HDZ nije zabrinut zbog inicijativa, ne vjeruju da će skupiti dovoljno potpisa

Referendumske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje” nisu povod za Vladinu intervenciju u zakone. Tvrdi to ministar uprave Lovro Kuščević, koji priprema izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. - Ove zakonske izmjene već su ranije stavljene u plan normativnih aktivnosti za 2018. godinu. Radi se samo o tome da se zakonski regulira područje financiranja referenduma.

Mora se znati tko su donatori, organizatori moraju otvoriti poseban račun za financiranje referenduma, moraju se prikazati sredstva koja su utrošena, regulirati što je sa sredstvima koja neutrošena ostanu na računu i druga pitanja - ističe ministar Kuščević, navodeći da se neće intervenirati u zakonsku regulativu samog referenduma. Korekcije Zakona o referendumu koji propisuje broj potpisa koji inicijatori moraju skupiti da bi se referendum raspisao, vrijeme u kojem se potpisi prikupljaju te teme koje su podobne za referendum Vladi za sada nisu u planu.

Inicijative s kojima u nedjelju startaju nevladine udruge katoličkih laika, unatoč tome što su velikim dijelom usmjerene na HDZ, provodit će se po aktualnom zakonodavstvu. U neslužbenim razgovorima s HDZ-ovcima može se čuti kako nisu previše zabrinuti jer vjeruju da inicijatori referenduma neće prikupiti dovoljan broj potpisa. Potrebna im je, naime, podrška deset posto od ukupnog broja birača, a naši sugovornici iz vladajuće stanke smatraju da građani nisu previše motivirani, da ne razumiju do kraja što su ciljevi referenduma, a čak se pribojavaju i posljedica koje su im nepredvidive.

Uostalom, kaže jedan od HDZ-ovaca, stranka referendumskim inicijativama nije dala nikakvu potporu, što im također smanjuje šanse za uspjeh.

Kako se i područje financiranja referenduma tek počinje uređivati, a Kuščevićev prijedlog još nije prošao ni prvi test rasprave unutar Vlade, jasno je da se nova pravila neće odnositi na inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”.

- Mora se znati tko stoji iza koje referendumske inicijative, kao što se mora znati tko je iza financiranja političkih stranaka - kaže ministar Kuščević.

Kada je riječ o predizbornim kampanjama, političke stranke moraju otvarati posebne račune, a banke kod kojih su otvoreni odmah o tome moraju obavještavati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Donacije uplaćene po završetku promidžbe moraju se vratiti, ograničeni su iznosi koji se mogu donirati, ali i izvori donacija. Sve to vrijedit će i za referendume. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:47