POSJET HRVATSKOJ

ZAGREB SE SPREMA ZA VUČIĆEV DOLAZAK, VIDLJIVE MJERE SIGURNOSTI OČEKUJU SE VEĆ SUTRA Na Pantovčaku će ga dočekati uz sve počasti i intoniranje himni

 CROPIX

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak će oko 10 sati sletjeti u Zagreb, čime je otklonjena svaka sumnja da bi moglo ponovo doći do otkazivanja posjeta.

Naime, pojačana retorika posljednjih dana ukazivala je na to da se komplicira dugo pripremani posjet, pa su čak i neki suradnici predsjedniku Srbije sugerirali da razmisli o odgodi dolaska u Hrvatsku.

Bez Dačića

Navodno je i reakcija Aleksandra Vulina bila u skladu s tim, ali kako Jutarnji doznaje iz diplomatskih izvora, Vučić je takve prijedloge odbio kategorički. Bio je iznenađen što je premijer Andrej Plenković najavio da će se razgovarati i o ratnoj odšteti, jer u kontaktima njegova ureda i ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović to se nikada nije spominjalo.

Iznenađeni su bili i u Uredu hrvatske predsjednice, jer ni MVP nikad nije Pantovčaku spomenuo da će se u Zagrebu otvoriti pitanje ratne odštete. Sigurno je samo to da ta tema neće biti na dnevnom redu sastanka Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića. Stajalište je Pantovčaka da se dvije zemlje trebaju okrenuti budućnosti i da ovaj susret treba biti početak dijaloga koji bi bio iskorak u bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije. U međuvremenu je i iz Srbije stigao prijedlog da zatraži ratnu odštetu od Hrvatske u iznosu od 40 milijardi eura.

Vučić će na Pantovčaku biti svečano dočekan uz sve državne počasti, uz vojnu postrojbu i intoniranje himni dviju država. U njegovoj pratnji neće biti šef srpske diplomacije Ivica Dačić, nego će u izaslanstvu biti potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović, a u hrvatskom izaslanstvu bit će Marija Pejčinović-Burić i Oleg Butković. Iako su usuglašeni svi detalji dvodnevnog boravka, zasad nisu objavljena ni točna vremena i lokacije, gdje će Vučić biti tijekom ponedjeljka i utorka, jer njegovo osiguranje u petak je obavljalo sigurnosnu provjeru.

Iako je Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata najavila mirni prosvjed na Markovu trgu, koji bi trebao biti održan u ponedjeljak u 10 sati, još nije potvrđeno hoće li policija odobriti tu lokaciju. Ministar Davor Božinović poručio je da Hrvatska ima velikog iskustva u osiguranju visokih gostiju kao što je Vučić, pa iznenađenja nisu moguća. Zna se samo to da će policija već u nedjelju osiguravati mnoga mjesta u Zagrebu, te da će tijekom dvodnevnog posjeta Aleksandra Vučića biti angažirane jake policijske snage, u Zagrebu i Vrginmostu, koji će srpski predsjednik posjetiti u utorak ujutro.

U razgovoru na Pantovčaku dominirat će teme rješavanja sudbine nestalih, a predsjednica smatra da nisu uopće potrebni prijepori oko brojki. Poznato je da Hrvatska traga za još 1945 nestalih, među kojima su i Hrvati i Srbi u Hrvatskoj, a na isti način pokušava se doći do rješenja o sudbini svih njih. Očekuje se na tom planu najveći mogući napredak, poručuju s Pantovčaka, uz naglasak da bi trebala biti razjašnjena sudbina svih ranjenika iz vukovarske bolnice, Hrvata nestalih u Dubrovniku i mnogih drugih. Na razgovorima će biti i predstavnici udruženja nestalih iz obje države.

Povrat umjetnina

Predsjednici će razgovarati i o položaju manjina, a hrvatska strana ponovo će pokrenuti pitanje da predstavnik Hrvata bude u Narodnoj skupštini, što je i međunarodna obaveza koju je prihvatila Srbija. Na razgovorima o tim temama s hrvatske strane bit će Milorad Pupovac, a sa srpske Tomislav Žigmanov. Bit će riječi i o graničnom pitanju, a tiha diplomacija učinila je pretpostavke da se brže počne rješavati to pitanje. Hrvatska strana isključuje arbitražu, ako se bilateralno ne nađe rješenje.

Kad je riječ o povratu kulturnog blaga, učinjeni su veliki pomaci i od 30.000 predmeta ostalo je još samo 1000 koje Srbija treba vratiti Hrvatskoj. U razgovorima u Zagrebu bit će pokrenuto i pitanje pravosudne suradnje, što je preduvjet daljnjeg napredovanja Srbije u EU. Vučića će na Markovu trgu primiti i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Pripreme za ovaj susret traju zaista dugo, sve je dobro pripremljeno, ali ne želimo o ovom susretu govoriti kao povijesnom - kažu na Pantovčaku. Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić sudjelovat će i na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu na kojem će biti predstavnici tridesetak tvrtki, a u Mitropoliji će razgovarati s mladim Srbima iz Hrvatske. U ponedjeljak navečer predviđena je svečana večera za gosta iz Beograda, na kojoj će predsjednici održati zdravice. Vučić će u utorak boraviti u općini Gvozd i posjetiti Vrginmost, gdje će uručiti računalnu opremu za školu i posjetiti dvije obitelji. Boravak u Zagrebu završit će sudjelovanjem srpskog predsjednika na velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća, na koju je pozvan i cijeli hrvatski državni vrh.

Najave prosvjeda

Najava prosvjeda nije izazvala neku posebnu pažnju na Pantovčaku. Predsjednica Udruge udovica Rozalija Bartolić najavila je masovni prosvjed “istinom u budućnost”, a Vučića počastila “komplimentima” da je notorni četnički zločinac, “koji ni danas, u umivenoj formi ne odustaje od velikosrpskih ideja”. “Riječ je o nepresuđenom, nelustriranom i nepokajanom agresoru koji je u vrijeme Domovinskog rata s oružjem u ruci kružio Lijepom našom, huškao na ubojstva, progone, na komadanje i otimanje hrvatskog teritorija.”

Udovicama će se pridružiti i neke braniteljske udruge, a predviđeno je da s Trga bana Jelačića prosvjednici dođu na Markov trg, gdje bi pustili snimku Vučićeva govora u Glini.

Prosvjed podržava i HDZ-ovac Josip Đakić koji je potvrdio i da će HVIDR-a sudjelovati i izraziti nezadovoljstvo zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Vučića da se dozna prava istina o devedesetim.

- Mi nismo ustaše, niti smo to bili u Domovinskom ratu, niti smo to danas. Nikakvih poveznica s ustašama nemamo, a u demokratskoj Hrvatskoj doživjeli smo srpsku agresiju - smatra Đakić koji je podsjetio da je Vučić s pozicije četništva sa Šešeljem i Nikolićem aktivno sudjelovao u svojatanju hrvatskog teritorija.

- Na žalost, Vučića je izabrao srpski narod i on je bio najgori odabir. Ali, dobro je da se počne razgovarati - kaže HDZ-ov zastupnik u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:14