NEOBIČAN 'OBRAČUN'

ZAGREBAČKA PEDIJATRICA NA POLICIJSKOM ISPITIVANJU Majka njezina pacijenta podnijela prijavu jer ju je doktorica upozorila da mora cijepiti dijete?!

Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, naime, jasno propisuje što je obvezno cijepljenje, tko ga i kako provodi
dr. Giovana Armano
 Želko Puhovski / CROPIX

Policijska uprava zagrebačka. Heinzelova. Trinaest sati. Nasuprot policajcu sjedi pedijatrica dr. Giovana Armano. Razlog? Kaznena prijava jedne majke - zbog nesavjesnog liječenja.

Liječnica je morala objašnjavati policiji zašto je “inzistirala na cijepljenju” jednog svog malog pacijenta što se majci očito nije svidjelo! Jednostavno, nije željela cijepiti svoje dijete pa je odlučila “obračunati” se sudskim putem s liječnicom. Pritom je zanemarila činjenicu da Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasno propisuje što je obvezno cijepljenje, tko ga i kako provodi odnosno da je liječnica “samo obavljala svoju dužnost”.

Pristanak

Naime, zakon kaže “da se obveza pridržavanja mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti odnosi na maloljetnu osobu, a novčanom kaznom od 2000 kuna kaznit će se roditelj, odnosno skrbnik ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi”.

- Sve je počelo prije više od dvije godine. Moj mali pacijent prvi je put cijepljen kad je imao dva mjeseca. Nakon toga navodno je imao alergijsku reakciju. Obavljeni su svi potrebni pregledi i ništa nije ukazivalo da je razlog cjepivo. Ipak, slijedio je pregled kod subspecijalista i nakon kratkog vremena preporuka je bila da se treba cijepiti odnosno da se sve nastavi po programu obaveznog cijepljena. Kako majka nije dovodila dijete na cijepljenja, poslala sam pismeni podsjetnik što je ona ocijenila kao ‘nesavjesno liječenje’, a slijedila je njezina prijava DORH-u za nesavjesno liječenje - objašnjava dr. Armano.

U prijavi se majka poziva na to da joj liječnica nije objasnila sve opasnosti cijepljenja, da nije rekla sastav cjepiva odnosno što ono sve sadrži, kao ni informacije o mogućim nuspojavama i na kraju da nije potpisala “informirani pristanak” za cijepljenje.

Zakonska obveza

- Dakako da to nije točno jer s roditeljima se prije cijepljenja razgovara, dijete se pregledava i sve relevantne informacije se znaju. Što se pak tiče informiranog pristanka, on nije dio procedure cijepljenja - objašnjava još uvijek šokirana dr. Armano.

Ističe da je samo poštovala zakon koji je jasan, a pisanu obavijest poslala je s povratnicom kako bi se zaštitila od odgovornosti “za neprovođenje cijepljenja i neupozoravanja roditelja na zakonsku obvezu. Naime, ta je majka ako se bojala posljedica cijepljenja, mogla odlučiti da se njezino dijete cijepi u bolničkim uvjetima, a ne samo u ambulanti dr. Armano. No, ona je odbila sve prijedloge i naprosto odlučila drukčije pa je čak posegnula i za kaznenom prijavom.

Učinkovitost

Što će biti i hoće li unatoč činjenica koje su na njezinoj strani dr. Armano morati na sud, znat će nakon što se o njezinu iskazu policiji izjasni DORH. Liječnica kaže kako je teško s roditeljima koji su se uključili u razne antivakcinacijske promidžbe što za njihovo dijete može biti pogubno.

- Trenutno vlada epidemija koronavirusa i svijet grozničavo traži cjepivo. Uvjerena sam da bi se svi cijepili kad bi cjepivo postojalo. Istodobno vodimo besmislene polemike oko cjepiva koja već postoje, za koje je dokazano da su učinkovita i izlažemo djecu opasnostima posljedica necijepljenja - kaže dr. Armano.

- Pokazalo se da primjerice prekršajne prijave i kažnjavanje nije dalo nekog većeg rezultata. Uspješnija je bila zabrana upisa u vrtiće i škole. Također su epidemije ospica zadnjih godina povećale procijepljenost. To, dakako, nažalost nije najbolji put za povećanje procijepljenosti, ali ipak se svijest o koristi cijepljenja podigla - kaže dr. Armano.

Dodaje da su nuspojave rijetke i u pravilu bezopasne pa dilema oko cijepljena ne bi trebalo biti. Svoju predanost učincima cjepiva dr. Armano “plaća” i kaznenom prijavom, ali nada se da će pravni sustav reagirati na jedini mogući način - njezinim odbacivanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:28