RASPRAVA O PAUŠALU

ZAGREBAČKA SKUPŠTINA PRIHVATILA ODLUKU O VISINI PAUŠALNOG POREZA Visina poreza po iznajmljenom krevetu određuje se prema turističkom razredu

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova na sjednici u četvrtak prihvatili odluku o visini paušalnog poreza po krevetu na području Zagreba koja ostaje ista kakva je bila prije izmjena i dopuna Zakona o porezu na dohodak.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak od prošle godine obvezale su predstavnička tijela da do kraja siječnja donesu odluke o visini paušalnog poreza, a u suprotnom bi država svim iznajmljivačima linearno razrezala 750 kuna po krevetu.

Danas prihvaćenom odlukom utvrđena je visina paušalnog poreza na dohodak po iznajmljenom krevetu u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor koje se nalaze na području Zagreba. Visina paušalnog poreza određena je prema razredu turističkog naselja Zagreba i godišnje po krevetu za razred A iznosi 300 kuna, za razred B 255 kuna, za razred C 210 kuna i za razred D 150 kuna.

U razred A pripada Zagreb, u B razred Buzin, Lučko i Sesvete, a u C razred Ivanja Reka, Markovo Polje, Popovec, Odra, Veliko Polje, dok u D kategoriji nema niti jednog naselja.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) podsjetio je da broj turista i noćenja u Zagrebu raste iz godine u godinu što je za posljedicu imalo povećanje cijena stanova za dugoročni najam građanima grad Zagreba.

"Cijena dugoročnog najma stana u Zagrebu u posljednjih godinu dana je narasla za 11 posto. Nešto što je bilo 350 eura danas je skoro 400 eura. Dakle tristotinjak kuna na mjesečnoj razini. A onaj tko kratkoročno iznajmljuje plaća paušal od 300 kuna godišnje. Ljude se iz stanova izbacuje za dva mjeseca Adventa, traži se od njih da se snađu da bi vlasnik stana mogao više zaraditi. Ima li Zagreb stambenu politiku", upitao je Tomašević.

Podsjetio je da se 14 godina nije mijenjao paušal, a tada je bila popunjenost 35 dana. "Ako donesemo ovu odluku, netko tko ima deset kreveta platit će 3.000 kuna godišnje. Netko tko ima plaću 12.000 kuna, to plati za mjesec dana. Mi trebamo oporezivati kapital, a ne rad", poručio je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podsjetila je da je Zakon definirao da paušal može biti između 150 i 1500 kuna godišnje i da je ostavljeno svakom predstavničkom tijelu da donese odluku kakvu želi.

"U Zagrebu 2112 obveznika raspolaže sa 6910 kreveta. Prihod može biti oko dva milijuna kuna. Koja je politika Grada Zagreba? Da se svi stanovi rentaju kratkoročno ili da građani mogu iznajmljivati za sebe? Ova odluka govori da se neće zamjeriti 2112 ljudi", ustvrdila je Mrak-Taritaš.

Smatra da se ovom odlukom nije napravilo ništa, a građanima je upućena poruka da stanove stave u turistički najam, a za građane nikoga nije briga. "Zagreb vapi za stanovima za najam za građane", poručila je.

Krešimir Kartelo (Nezavisni za Hrvatsku) naveo je da je Zagreb u 2018. imao 700.000 noćenja ljetos i da je prešao neka mjesta na moru. "Mi govorimo da je 300 kuna po krevetu prevelik iznos. Pa određen je razred na minimalnom zakonskom iznosu. Ovdje se ne radi o poreznoj presiji jer smo u donjem razredu poreznog paušala", naglasio je Kartelo.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik navela je da su se odlučili za postojeći model, ali da to ne znači da tijekom godine neće razmatrati druge modele. Radit ćemo analize tijekom godine pa ćemo vidjeti", kazala je Juroš-Pečnik.

Amandmani gradskog zastupnika Tomislava Stojaka (HNS) koji je predložio dvije zone - prvu za koju bi se plaćalo 300 kuna i drugu u kojoj bi se plaćalo 150 te SDP-a koji je predložio pet razreda od 150 do 300 kuna, nisu prihvaćeni.

Nestranačka zastupnica Ljerka Mintas Hodak kazala je da su amandmani protivni važećim propisima.

"Kažete da ste dostavili podatke, no ti podaci nisu analiza jer da je - ne biste predložili ovakav prijedlog. Tvrdite da je naš amandman nezakonit, ali to niste napisali. A niste napisali jer nije nezakonit", ustvrdio je SDP-ov zastupnik Zvane Brumnić.

Gradski zastupnik Stanko Kordić (GLAS) naveo je da su predloženi amandmani odbijeni jer nema financijske analize prijedloga. "To je toliko apsurdno jer je gradonačelnik došao bez ijednog pokazatelja. Mi bi o ovom prijedlogu razgovarali s puno aspekata, a predlagatelj se nije udostojio razgovarati niti o jednom", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:02