GORUĆI PROBLEM

Zagrebački FF: 'Tribina o 400 sudbina' i javni razgovor o rješavanju problema

 Damir Krajač / CROPIX

Fakultetsko vijeće zagrebačkog Filozofskoga fakulteta (FFZG) već devet mjeseci ne izvršava svoju statutom utvrđenu funkciju te je na čekanju više od 400 predmeta, rečeno je na "Tribini o 400 sudbina" na kojoj se u srijedu navečer u javnom razgovoru pokušao naći odgovor kako riješiti goruće probleme više od 400 osoba koje, istaknuto je, izravno trpe posljedice takve situacije.

Poziv na javni razgovor uputio je u ime članova i zamjenika Fakultetskoga vijeća i Inicijative za Filozofski profesor Neven Jovanović, s Odsjeka za klasičnu filologiju koji je, uz doc. dr. Jelenu Vlašić Duić s Odsjeka za fonetiku i moderirao tribinu koja je u srijedu naveče napunila jednu od dvorana FF-a.

Tribina je priređena uoči sjednice Fakultetskoga vijeća FF-a na kojoj bi se u četvrtak trebalo, kako je rečeno, konačno konstituirati Fakultetsko vijeće i nagomilani problemi počeli rješavati. Jovanović je napomenuo da su na tribinu pozvani i čalnovi fakultetske uprave koji se, međutim, nisu odazvali pozivu.

Ne provode se imenovanja u zvanja, imenovanja pročelnika i predstojnika, ne mogu se braniti doktorati...

Više od 400 predmeta - imenovanja u zvanja, imenovanja pročelnika i predstojnika, izbori povjerenstava i odobrenja tema doktorata već devet mjeseci čeka rješenje.

Iza 'predmeta', kako su upozorili moderatori, zapravo su ljudske sudbine - mladih doktoranada, njihovih nešto starijih kolega koji čekaju da budu izbarani u zvanje za koje su stekli sve statutom i zakonom propisane preduvjete, te impresivan popis drugih ustanova koje čekaju da se odrade njihovi poslovi.

Svrha tribine, objasnio je Jovanović, jest pokušati dati odgovore ili ih barem naznačiti na pet pitanja - kako je došlo do ove situacije, što smo činili kao Vijeće, što ova blokada funkcioniranja FFZG-a znači za vaše karijere i živote, kako vi vidite moguća rješenja i što možemo zajednički učiniti?

Jovanović je podsjetio da su ta pitanja članovi i zamjenici Fakultetskoga vijeća, zajedno s Inicijativom za Filozofski, u pismu uputili svim kolegama čije se točke ne rješavaju, najavili da s njima o tomu žele javno razgovarati, kao i o svojoj odgovornosti za nastalu situaciju. Dodao je da se tribina održava dan uoči nastavka sjednice Fakultetskoga vijeća koju je v.d. dekana Željko Holjevac sazvao za 16. veljače, odnosno dva dana nakon zakazane sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu što pak znači da spomenuti predmeti, ako će i biti riješeni na sjednici Fakultetskoga vijeća, neće prije ožujka biti na sjednici sveučilišna Senata.

Prof. Vladimir Mateljan s Odsjeka za informacijske znanosti rekao kako je nužno da se što prije konstituira Fakultetsko vijeće jer je to minimun demokratske procedure.

S Mateljanom suglasan je i njegov kolega profesor Mario Streha s Odsjeka za povijest koji je ukazao i na činjenicu da je v.d. dekana Željko Holjevac sazvao nastavak sjednice koja je prekinuta 31. siječnja, ali je na pozivu drugi dnevni red što onda znači da se ne radi o nastavku sjednice, već o novoj sjednici.

U sažetku zbivanja koji su uzrokovali sadašnju situaciju na FFZG-u profesorica na Odsjeku za psihologiju Meri Tadinac osvrnula se i na sjednicu od 31. siječnja koju su, rekla je, "odmah napustili obnašatelji dužnosti dekana i prodekana nakon što dekanov prijedlog dnevnog reda nije prihvaćen, a glasanju u kojemu je od 91 člana vijeća 52 bilo protiv, a šest suzdržanih, prethodila je rasprava o alternativnom prijedlogu dnevnog reda". Tadinac je podsjetila da su u alternativnom prijedlogu članovi Vijeća FF-a predložili da sjednica počne - umjesto izborima u zvanja - sljedećim četirima točkama: konstituiranjem vijeća (zbog izmjene dijela članova), pokretanjem postupka izbora dekana, verificiranjem obnašatelja dužnosti prodekana (koje je, suprotno statutarnim odredbama, postavio Senat sveučilišta umjesto Vijeća fakulteta), te raspravom o povjerenju predstavnicima Fakulteta u Senatu Sveučilišta.

Na pitanje kakva su stajališta sindikata o stanju na FF-u, viša lektorica na Odsjeku za anglistiku i sindikalna povjerenica Ivana Bašić odgovorila je kako je jedino rješenje poštivanje procedure te da je 'ključ' rješenja u rukama v.d. dekana. Jedno od pitanja bilo je i hoće li sindikat organizirati štrajk, na što je Bašić odgovorila kako ne treba ništa prejudicirati i izvijestila da će sindikat početkom tjedna razgovarati i o toj mogućnosti.

Što se, pak, tiče čisto sindikalnih pitanja, istaknula je da se svi koji su oštećeni trebaju zauzeti za svoje problem i predložila da se, svi oni koji čekaju na izbor u zvanja, udruže i tuže FF.

I Jovanović smatra kako postoje neke ugovorne obveze koje FF ne izvršava, te da treba pronaći odvjetničke urede koji će oštećenima u tome pomoći pa je predložio kolegicama i kolegama onda odvjetnički ured u njihovo ime postavi službeno pitanje v.d. dekanu pitanje - zašto se nije održala sjednica 31. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:56