KOMORA SESTARA ZGROŽENA

ZAGREPČANKA IZVAN KONTROLE Banula u liječničku ordinaciju jer nije imala živaca čekati red: Gađala medicinsku sestru predmetima, razbijala inventar...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.04.2018. u 11:28

Mario Pušić / CROPIX

Vrbovsko, 221212.Zenska osoba srednje zivotne dobi je preminula, a za zivot zene starije dobi bore se lijecnici ogulinske bolnice nakon pucnjave jutros oko 7.30 sati u kuci u Ulici I.G.Kovacica u Vrbovskom. Osumnjiceni muskarac, takodjer clan te obitelji, pocinio je samoubojstvo u obliznjoj sumi.Foto: Mario Pusic / CROPIX

Hrvatska komora medicinskih sestara u subotu je najoštrije osudila najnoviji verbalni i fizički napad pacijentice na medicinsku sestru i liječnicu koji se dogodio u četvrtak, 12. travnja oko podneva u jednom od zagrebačkih domova zdravlja.

U priopćenju su naveli kako je pacijentica, iako ju je medicinska sestra zamolila da pričeka u čekaonici, silom samovoljno ušla u liječničku ordinaciju u kojoj je drugi pacijent bio na obradi.

Nakon što su je i medicinska sestra i liječnica ponovo zamolile da izađe i pričeka u prostoriji ispred ordinacije, nezadovoljna pacijentica počela je verbalno vrijeđati medicinsku sestru, a potom ju je i fizički napala, pogodivši je tvrdim predmetom. Potom je bacila na pod dio inventara ordinacije i telefonski aparat sa stola liječnice.

Agresivna pacijentica smirila se tek dolaskom policije koja je napravila zapisnik o napadu, a medicinska sestra je zbog ozljeda, zadobivenih prilikom napada, upućena na bolničku obradu, stoji u priopćenju.

Predsjednica Komore Slava Šepec naglasila je da je nedopustivo takvo ponašanje prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima - napadnuta medicinska sestra je ozlijeđena te ona, kao i liječnica, osjećaju strah izazvan verbalnim i fizičkim napadom, prijetnjama te lupanjem i uništavanjem imovine Doma zdravlja.

"Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji, najčešće su i prve na liniji napada. Bilo koji oblik nasilja smatramo nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem, koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja", istaknula je Šepec.

Iz Komore medicinskih sestara poručili su kako se zalažu za osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez izlaganja bilo kakvim oblicima nasilničkog ponašanja. Stoga će, kažu, i dalje tražiti izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo