IZNENAĐENJE NA POMOLU?

ZAHUKTAVA SE NEIZVJESNA BITKA ZA PANTOVČAK Josipović prvi put zabrinut: Kolinda Grabar gradi tim za izbore

‘Najvjerojatnija kandidatkinja HDZ-a’ u kampanji će se distancirati i od prvaka svoje stranke'
 CROPIX

Najave predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će pomoćnica generalnog tajnika NATO pakta Kolinda Grabar Kitarović biti “najvjerojatniji kandidat” vodeće oporbene stranke na predsjedničkim izborima, dat će predizbornoj utrci posve novu dimenziju. S obzirom na imena kandidata HDZ-a koja su se dosad spominjala, sve je, naime, upućivalo na to da će predsjednik Ivo Josipović imati lak posao, da će sigurno pobijediti, i to vrlo vjerojatno već u prvom krugu.

Kulturna kampanja

S kandidaturom Kolinde Grabar Kitarović situacija se iz temelja mijenja: za razliku od političara koji su već istaknuli svoje kandidature, Kolinda Grabar Kitarović neusporedivo je najozbiljniji protukandidat aktualnom predsjedniku. Premda relativno mlada, Kolinda Grabar Kitarović već ima zavidno političko iskustvo: obavljala je cijeli niz iznimno zahtjevnih političkih funkcija, bila je ministrica vanjskih poslova, veleposlanica u Kanadi i SAD-u, članica užeg vodstva HDZ-a. Istodobno, ona je relativno novo, svježe lice na političkoj sceni jer već desetak godina živi i radi u inozemstvu. Javnost je, među ostalim, doživljava i kao žrtvu bivšeg premijera Ive Sanadera koji ju je pod dosad ne baš sasvim razjašnjenim okolnostima eliminirao iz političkog života. I na kraju, Kolinda Grabar Kitarović ima još i cijeli niz drugih kvaliteta koje će zasigurno igrati ulogu u predizbornoj karijeri. Majka je troje djece, simpatična, lijepog izgleda, vrlo komunikativna, uljuđenog nastupa, kulturna, iznimno dobro obrazovana.

Njena kandidatura jamči da će ovo biti prva predizborna kampanja koja je biti krajnje uljuđena, u kojoj se kandidati neće udarati ispod pojasa, baviti se prljavštinama i tuđim privatnim životima, prošlošću, ustašama i partizanima, ideološkim podjelama…

Umjereni centar

Kolinda Grabar Kitarović po političkim opredjeljenjima pripada umjerenom desnom političkom centru i nesumnjivih je europskih i demokratskih opredjeljenja. Predsjednik Ivo Josipović političar je umjerenog lijevog centra, osvjedočeni borac za demokraciju, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, tako da nema nikakva razloga da između Kolinde Grabar Kitarović i njega dođe do teških ideoloških i političkih obračuna kakvima svakodnevno svjedočimo. Kako se njihova stajališta i u najvažnijim strateškim, posebice vanjsko-političkim pitanjima, u većini podudaraju, doista nema nikakva razloga da ne svjedočimo dosad najciviliziranijoj predizbornoj kampanji u nas.

Riječju, za očekivati je stoga da se Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović neće obračunavati poput SDP-a i HDZ-a koji, zbog nepomirljivih ideoloških podjela, ali i neznanja i nestručnosti, ne znaju polemizirati ni o čemu drugomu osim pitanjima iz prošlosti, čime bježe od stvarnih problema i samo produbljuju podjele u društvu. Bit će to, nadajmo se, sraz dviju umjerenih i tolerantnih političkih ličnosti koje će pokušati odgovoriti na pitanje što predsjednik države može učiniti da se što prije pronađe izlaz iz krize i osigura bolji život građana. To, dakako, ne znači da Kolinda Grabar Kitarović, primjerice, neće postaviti pitanje predsjedniku Josipoviću je li mogao učiniti više da se država ne nađe u tako teškoj ekonomskoj i političkoj situaciji. Kao što će predsjednik Josipović neće propustiti upitati Kolindu Grabar Kitarović slaže li se ona u svojoj stranci s onima koji prepisuju diplomske radove, zapošljavaju kršeći sve moralne norme…

Jake prednosti

Aktualni predsjednik ima još jednu prednost: on je praktički permanentno u predizbornoj kampanji, stalno je s građanima, odaziva se na sve njihove pozive, posjetio je svaki kutak države, ima izravan kontakt s tisućama ljudi. Sve to bit će od iznimnog značaja u predizbornoj kampanji.

Budući da je na prošlim izborima bio kandidat SDP-a te da je tijekom kampanje uživao maksimalnu logističku potporu stranke, Josipović je bio u ozbiljnoj prednosti pred ostalim kandidata. Sada će mu u kampanji također trebati SDP-ova stranačka infrastruktura, no pitanje je koliko mu povezanost sa socijaldemokratima može biti od pomoći. SDP, naime, po istraživanjima javnog mnijenja iz dana u dan stoji sve lošije.

Teški pregovori

S druge strane Kolinda Grabar Kitarović uživat će punu potporu HDZ-a, premda ni tu ne treba isključiti probleme. Naime, Kolinda Grabar Kitarović ne dijeli do kraja svjetonazor sa stranačkim jastrebovima i sasvim je izvjesno da se njeni istupi neće podudarati sa stajalištima dijela vodećih političara HDZ-a. Očito je da dvije strane još uvijek pregovaraju, ali ne više oko toga hoće li Kolinda Grabar Kitarović prihvatiti kandidaturu ili ne, nego oko preciznog definiranja međusobnih odnosa. Posve je izvjesno da će Kolinda Grabar Kitarović tražiti maksimalnu slobodu u osmišljavanju svojih javnih nastupa i formuliranju vlastitih stajališta, da će htjeti sama odabrati tim s kojim će odraditi kampanju. No, sasvim je sigurno da oko toga neće biti problema jer je Kolinda Grabar Kitarović, prihvaćajući kandidaturu HDZ-a, učinila zapravo golemu uslugu toj stranci. Ne samo zato što u svojim redovima nisu imali ni približno tako kvalitetnog kandidata, već i stoga što će današnjem HDZ-u dati novu, europsku, demokratsku i modernu dimenziju koja mu sada upravo najviše nedostaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:27