PREVRTLJIV TJEDAN

'ZAHVATIT ĆE NAS PROSTRANA I UISTINU IMPRESIVNA CIKLONA...' Državni hidrometeorološki zavod zbog poludjelog vremena izdao specijalno priopćenje

 
 Zvonimir Barišin / CROPIX, DHMZ

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju izrazito promjenjive vremenske uvjete u tjednu koji je upravo započeo, a u ponedjeljak je o najavljenoj prevrtljivosti specijalno priopćenje izdao i Državni hidrometeorološki zavod.

- U nastavku tjedna vrijeme će pokazati različita lica, uz izmjene hladnijeg i toplijeg vremena, visokog i niskog tlaka, sunca no češće oblaka i oborina, započinje posebno priopćenje DHMZ.

- Utorak će biti vrlo vjetrovit i u većini predjela ponovno hladniji pa će u višem gorju s prolaskom fronte na tlu nastati i snježni pokrivač. Za prosinac ništa neobično. I bura će jačati i proširiti se i na južni dio Jadrana. Često će biti olujna, a na mnogim mjestima bit će zabilježeni i orkanski udari pa treba računati na teškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom. Porast tlaka zraka i poboljšanje biometeoroloških prilika ipak će izmamiti i poneki osmijeh!

Ipak, kako će dan odmicati, oblaci će napuštati naše krajeve pa će srijeda biti djelomice sunčana, a i bura će oslabjeti. No, jutro će biti hladno, u unutrašnjosti uz temperaturu većinom do -7 °C do -2 °C, a i duž obale se ne može isključiti mogućnost mraza, ponajprije u Ravnim kotarima, navode u DHMZ-u.

- Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice.

Dašak zime koji će neke razveseliti u doba Adventa bit će ponovno prekinut izraženom južinom u petak koja nas je i potakla na pisanje ovog priopćenja, pišu iz DHMZ-a.

- Prostrana i impresivna ciklona zahvaćat će područje cijele Europe (Slika 1.) donoseći mnogim zemljama značajnije probleme, od jakog i olujnog vjetra do obilne oborine, visokih valova i sl.

DHMZ
Slika 1. ECMWF prognoza prizemnog tlaka zraka (hPa) u petak 13. prosinca 2019. u 19 h

Tlak zraka već će od srijede ujutro biti u padu te će u petak biti prilično nizak, ponegdje i ispod 980 hPa što će biometeorološki biti vrlo nepovoljno. Kako će se ciklona približavati Hrvatskoj jačat će južni i jugozapadni vjetar, u gorju te ponegdje na Jadranu imat će i orkanske udare.

DHMZ
Slika 2. ECMWF prognoza maksimalnih udara vjetra (m/s) u petak, 13. prosinca 2019. u 16 h

Bit će i obilnije oborine duž obale, a u početku padanja oborine u kopnenim predjelima moguća je poledica jer će tlo biti hladno. S vikendom raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme, no i dalje će biti vjetrovito, posebno na Jadranu.

Slika 3. ECMWF prognoza količine oborine (mm/24h) tijekom petka, 13. prosinca 2019.

S obzirom na očekivane vremenske prilike, prilagodite aktivnosti, budite oprezni u prometu te pozorno pratite nove prognoze i upozorenja na našim mrežnim stranicama i Twitteru (@DHMZ_HR), zaključuju specijalno priopćenje u DHMZ-u.

'Tjedan koječega'

O tjednu pred nama oglasio se i glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- U ovome ćemo tjednu imati uistinu koječega - i juga i kiše, i bure i vedrine - a i snijega. I još magle, munja, gromova... Uostalom, i tijekom ponedjeljka smo već imali većinu toga. I pritom još relativno visoku temperaturu za ovaj dio prosinca - već ujutro u mnogim nizinama višu od najviše dnevne posljednjih 5 oblačnih i maglovitih dana, i u većini Hrvatske vjerojatno najvišu u ovom tjednu, piše Vakula.

- Dolazi nam osjetno hladniji zrak pa je snijeg već zabijelio dio najvišeg gorja, a do utorka ujutro bit će ga ponegdje i u nižem gorju. No, neće dugo padati. Već tijekom utorka slijedi razvedravanje, a od četvrtka ponovno oblačnije s kišom, obilnijom na Jadranu, osobito u petak, te povremenim pahuljama ne samo u gorju, nego i u nekim nizinama.

Neugodna južina

Osim raznolikog vremena, ne baš uobičajenoga (...), nekima bi od srijede moglo biti neugodno i zbog nove izraženije južine tijekom koje će se tlak u petak sniziti do ne baš čestih vrijednosti. Vjerojatno na samo oko 980 hektoPascala. Već za vikend slijedi znatan porast tlaka i stabilizacija atmosfere, a u drugom tjednu i osjetno zatopljenje.

No, prije svega toga, sljedećih će dana biti hladnije, do srijede na Jadranu uz jaku i olujnu buru, ponegdje i s orkanskim udarima, s kojom će biti problema u prometu, upozorava Vakula.

- U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu puhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, gdjegod uz mogućnost i olujnih udara. Temperatura će većinu dana biti od 3 do 7 °C, jer će biti pretežno oblačno, uz čestu kišu, osobito u noći i prijepodne, kada će se sa zapada početi razvedravati.

Sunčanog će vremena već prijepodne biti u središnjoj Hrvatskoj, gdje će kiša prestati većinom u noći, samo rijetko ujutro. Na vrhovima gorja može pasti i malo snijega. Jutarnja će temperatura zraka biti od 2 do 4 °C, a poslijepodnevna oko 7 °C.

Zamjetan snježni pokrivač

Snijeg će češći biti u Gorskome kotaru i Lici, ali uglavnom u noći i ujutro, do kada će se na većim visinama stvoriti i zamjetan pokrivač, pa čak možda mjestimice i manji zapusi, s obzirom na to da će puhati umjeren i jak sjeveroistočnjak, gdjegod i s olujnim udarima. Na sunčanijem sjevernom Jadranu još vjetrovitije, uz većinom jaku i olujnu buru, osobito podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura zraka uz more od 9 do 12 °C, u unutrašnjosti Istre od 5 do 10 °C, a u nizinama gorske Hrvatske do večeri od 0 do 5 °C, zatim niža.

I u Dalmaciji bura - često jaka, gdjegod i olujna, te valovito, prema otvorenome i jače valovito more. Razvedravat će se, ali još će ponegdje biti kiše, pa i ponekog pljuska i grmljavine, u najvišim dijelovima unutrašnjosti i snijega, osobito prijepodne. Temperatura zraka uz more od 9 do 14 °C, a u nižim dijelovima unutrašnjosti većinom od 4 do 10 °C.

Oborina će biti i na jugu Hrvatske, ponegdje vjerojatno još i poslijepodne. Jugo će mjestimice puhati i ujutro, a zamijenit će ga većinom jaka bura s olujnim udarima. Dnevni hod temperature zraka bit će malo izražen - većinom između 12 i 15 °C, samo u unutrašnjosti malo veći, od oko 7 do 12 °C, prognozira Vakula.

Izrazito vjetrovito

Zbog najavljenog olujnog i orkanskog vjetra, DHMZ je putem Meteoalarma za dijelove priobalja i kvarnerskih otoka izdao i crvena upozorenja, koja sugeriraju izuzetno opasne vremensje uvjete.

- Tijekom većinom vedre noći s utorka na srijedu temperatura će se snižavati pa će u nastavku tjedna u kopnenom području opet biti jutarnjih "minusa", osim možda u subotu, a i najviša dnevna temperatura zraka bit će osjetno niža nego u ponedjeljak. I pritom u srijedu suho i stabilno, te najprije većinom maglovito zatim barem djelomice sunčano, a od četvrtka ponovno oblačnije, uz oborine - pri čemu snijega neće biti samo u gorju nego i u nekim nizinama. Za vikend se povećava vjerojatnost stabilnijeg i ponovno toplijeg vremena.

Nizak tlak

Na Jadranu će bura otežavati normalno prometovanje i tijekom prijepodneva sunčane, ali od utorka hladnije srijede. Već u četvrtak slijedi novo naoblačenje i kiša, u još oblačniji petak i obilniji pljuskovi s grmljavinom, te jakim jugom, mjestimice vjerojatno i olujnim, koji će u noći na subotu naglo okrenuti na lebić pa tramontanu, ponegdje uz obalu i buru. Uobičajena, iako vlasnicima plovila ne i ugodna pojava kada se iznad naših krajeva premještaju ciklona i frontalni poremećaj. A upravo to će nam se događati u drugom dijelu tjedna, kada će se tlak zraka spustiti i na oko 980 hektoPascala. Kao rijetko kada, zaključuje svoju prognozu glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:35