ODLUKA SUDA U ZLATARU

ZAKIDALI IH ZA PLAĆU Liječnici dobili spor protiv bolnice, mora im platiti 179.000 kn

 CROPIX

Prvog radnog dana ove godine Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobila je neugodnu “čestitku” odnosno nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Zlataru po kojoj dvojici svojih liječnica mora isplatiti ukupno 178.887,89 kuna sa zakonskom zateznom kamatom od 31. srpnja 2015.

Specijalisti

Pritom se u obrazloženju presude sudac pozvao i na nedavnu odluku Vrhovnog suda po čijem pravnom tumačenju ne može biti razlike u plaćanju prekovremenih i osnovnih radnih sati.

Sudac tog suda Damir Čižmek presudio je u korist dvojice liječnika specijalista dr. Tihomira Grgića i dr. Marijana Huisa koji su radili prekovremeno i smatrali da su im ti sati trebali biti plaćeni jednako kao i oni koje s odradili u osmosatnom radnom vremenu. Po presudi sud je utvrdio da im pripada i naknada za otežane uvjete rada kao i za odgovornost za život i zdravlje pacijenata odnosno znanstveni stupanj doktora znanosti pa je dr. Huisu dosuđeno 94.115,96 kuna, a dr. Grgiću 84,771,93 kune. Tome treba dodati i kamate te plaćanje sudskih troškova.

Opća bolnica u Zaboku u odgovoru na tužbe svojih zaposlenika osporavala im je to pravo i tvrdila je da je podmirila sve obveze, a kao argument su naveli da je struktura plaće propisana odredbama članka 47. Kolektivnog ugovora koji propisuje da plaću radnika čini osnovna plaća i dodaci na osnovnu plaću. Pozivali su se i na to da se plaću obračunava i isplaćuje sukladno parametrima određenim Centralnim obračunom plaća (COP).

Dodaci na plaću

Tijekom ovog postupka sud je tražio i mišljenje financijsko knjigovodstvenog vještaka koji je “pročešljao” svu dokumentaciju o isplatama plaća koje je bolnica dostavila sudu i zaključio je da su plaće za prekovremene sate obračunate bez uvećanja za dodatke po osnovi posebnih uvjeta rada, odgovornosti za život i zdravlje ljudi te znanstvenog stupnja, pa je tako došao i do iznosa koji je sud na kraju priznao da pripada dvojici liječnika.

Bolnica nije osporavala financijski nalaz vještaka, ali je osporavala pravnu utemeljenost za isplate. Ove su presude nepravomoćne pa se može očekivati da će bolnica uložiti žalbe koje bi njihov budžet sa kamatama olakšale za više stotina tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:22