REZULTAT PRITISKA

ZAKON KOJI PLENKOVIĆU IZAZIVA GLAVOBOLJU Vlada traži od Ustavnog suda produljenje roka: 'Imali smo dvije godine vremena! Kakvu to poruku šaljemo...'

 
 Ronald Gorsic / Ilustracija / CROPIX

Čim se iznova počeo spominjati Zakon o pobačaju, postalo je jasno da će se na njemu lomiti koplja, i to unutar vladajuće stranke.

Počelo je kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić osnovao povjerenstvo i pokušao sakriti imena članova, da bi se ispostavilo da u njemu sjede uglavnom konzervativci. Zatim, Vlada Andreja Plenkovića imala je na raspolaganju dvije godine za pripremu zakona, a počelo se raditi samo tri mjeseca prije roka koji je Ustavni sud dao u ožujku 2017. godine.

Samo nekoliko dana nakon što je Jutarnji list objavio imena članova, pravnica Anica Čulo Margaletić napustila je radnu skupinu, a ministar je rekao da će se probiti rokovi Ustavnog suda.

No, iako je ministar potvrdio za medije da do veljače zakon neće biti gotov, Ustavnom sudu se još nitko nije obratio kako bi zatražio produljenje roka. Na sve to je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio kako Vladi prijeti politička odgovornost što neće donijeti novi zakon do veljače 2019. godine.

Goran Mehkek / Hanza Media
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović

- Ako postoje neki razlozi zašto se taj zakon ne može donijeti u predviđenom roku, ja očekujem da će se Vlada ili Sabor obratiti Ustavnom sudu i da će obrazložiti koji su to razlozi. Istina je, znalo se događati da Ustavni sud produlji taj rok, pa ćemo vidjeti. Ja ne mogu prejudicirati kakvu će odluku donijeti Ustavni sud - rekao je Šeparović za N1.

Novi rok

No, kako doznajemo od sugovornika iz Banskih dvora, Vlada će od Ustavnog suda tražiti produljenje roka za donošenje novog Zakona o pobačaju, a to je poslije potvrdio i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u intervjuu na N1.

Iz Vlade su i prije poručivali da će se kasniti sa zakonom, do prije dva tjedna nije se ništa niti počelo raditi, a 15. studenoga tek je osnovano povjerenstvo koje će proučavati zakonska rješenja drugih država EU, no neće predlagati kako bi trebao izgledati novi zakon, nego će to raditi neka radna skupina nakon što dobije izvještaj povjerenstva.

A glavni razlog zašto je Vlada čekala godinu i osam mjeseci da se uopće krene u promišljanje o izradi novog zakona, potvrđuju nam sugovornici iz Banskih dvora, jest taj što je premijer Andrej Plenković htio izbjeći nove ideološke sukobe u društvu, posebno nakon ratifikacije Istanbulske konvencije u Saboru, koja je podijelila i HDZ, pa su tako neki saborski zastupnici vladajuće stranke odbili glasovati po naputku vrha HDZ-a. Već nakon izglasavanja Istanbulske konvencije bilo je jasno da je novo “bojno polje” desnice Zakon o pobačaju, pa su u Vladi procijenili da je bolje što više prolongirati donošenje tog novog zakona. Koji će novi rok tražiti Vlada, jučer nam iz Banskih dvora nisu mogli reći, ali potvrđuju da će detaljno obrazložiti svoj zahtjev.

- Osnovano je povjerenstvo koje će raditi komparativnu analizu iskustava drugih država članica EU. Kada je riječ o odluci Ustavnog suda, to je instruktivni rok, a mi ćemo tražiti produljenje roka uz odgovarajuću argumentaciju - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Pojašnjava kako će se pristupiti detaljnoj izradi propisa (ne zna se još hoće li se raditi novi zakon ili će se mijenjati postojeći) jer je riječ o kompleksnom pitanju - etičkom, medicinskom i pravnom - a to, kaže, najbolje dokazuje postupak Ustavnog suda koji je o pobačaju odlučivao tek nakon što je 25 godina predmet stajao u ladici.

- Poštujemo odluke Ustavnog suda i studiozno ćemo pristupiti izradi zakona. Riječ je o kompleksnoj temi koja će sigurno izazvati podjele, a mi želimo izbjeći strahove te napraviti kvalitetno i cjelovito rješenje. Poanta je da zakon ne bude restriktivniji, mislim da postoji konsenzus da se pobačaj generalno ne može zabraniti, a pitanja o kojima ćemo raspravljati su, primjerice, trebaju li postojati obvezni ginekološki pregledi i savjetovanja, odnosno edukacije žena - kaže naš sugovornik iz Banskih dvora.

Bez opravdanja

Još jedan sugovornik blizak Vladi smatra da prolongiranje oko ovog pitanja nije dobro.

- Osim što će se pokazati da nismo poštovali odluku Ustavnog suda, pokazat će se da Vlada nije dovoljno čvrsta i odlučna da donese stav kojeg će se pridržavati. Imali smo dvije godine za pripremu i zapravo nema relevantnih argumenata da se to ne odradi - ističe nam izvor.

Saborski zastupnik HDZ-a, pripadnik umjerene struje, smatra kako Vlada odugovlači s donošenjem novog zakona o pobačaju jer se Plenković boji reakcije Crkve i desnih stranaka.

- Zaokupljen je strahom od desnice i tog desnog populizma koji nadire. Znam da donošenje novog zakona usporava i jedan od bliskih Plenkovićevih suradnika jer, tako sam barem čuo, procjenjuje da je to pitanje za HDZ politički opasno i da bi se tu sigurno nekome zamjerili. Ono što je dobro jest to što je Ustavni sud rješenjem jasno precizirao što treba učiniti i da je fokus na prevenciji. Jer, taj se zakon ne odnosi samo na pobačaj, nego i na pitanje sterilizacije, kontracepcije... On je puno obuhvatniji. Tu se radi i o nedovoljnoj upućenosti u odnosu prema Crkvi. Bilo je govora zašto nitko od teologa nije u Kujundžićevu povjerenstvu. Pa, to nema nikakvog smisla, mi znamo stav Katoličke crkve o tom pitanju, ona je jasno protiv pobačaja. Zakon samo treba biti takav da je njime zadovoljno što je moguće više građana, da ne bude previše lijevo, ni previše desno. A katolici se, ako zaista slijede nauk Crkve, neće odlučivati za pobačaj, bez obzira na zakonsko rješenje - napominje naš sugovornik.

Kupnja vremena

Što se Kujundžićeva povjerenstva tiče, smatra kako je tu riječ samo o kupovanju vremena i odugovlačenju procesa.

-Tako je često kada je riječ o svjetonazorskim pitanjima. Pitanje je hoće li Zakon o pobačaju uopće biti donesen do kraja Plenkovićeva mandata. Takva se pitanja rješavaju na početku mandata.

Njegov stranački kolega iz Sabora tvrdi kako je jedan od razloga zbog kojeg će premijer tražiti od Ustavnog suda produljenje roka za donošenje novog Zakona o pobačaju taj što je to za svaku političku opciju, pa i za HDZ, škakljivo pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:30