PRAVNA REGULATIVA

Zakon o internetu: Kazne za kršenje idu i do milijun kuna!

Usvajanjem novog Zakona o elektroničkim medijima sužen prostor manipulacije
 Admir Buljubašić/CROPIX

ZAGREB - Pojam internetske televizije prvi je put uveden u zakonodavstvo. To znači da će sada biti reguliran i rad, primjerice MaxTV-a, što dosad nije bio slučaj. No, nije bilo ni kažnjivo jer je MaxTV spadao u jedan od razvojnih projekata. To je, naime, tek jedna od odredbi koje su propisane novim Zakonom o elektroničkim medijima usvojenim prije nekoliko dana.

Tehnološki napredak

Novim zakonom koji je usklađen i s Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama (prihvaćenom od Europskog parlamenta 11. prosinca 2007.) uređene su nove audio i audiovizualne medijske usluge nastale kao posljedica brzog tehnološkog napretka i digitalizacije. Osim što će u prvom redu suziti prostor manipulacije prilikom dodjele koncesija, novim zakonom uređena je i transparentnost vlasništva, zaštita konkurencije, a propisan je i niz drugih uvjeta i načela o pružanju medijskih usluga.

Tako je za pružatelje medijskih usluga, uz postojeće medijske usluge televizije i radija, uređena i mogućnost pružanja novih usluga kao što su audiovizualne medijske usluge na zahtjev te korištenje svih dostupnih platformi distribucije (zemaljske, satelitske, kabelske i internetom) po osnovi dobivanja koncesije odnosno odobrenja.

Zaštita djece i mladeži

Poseban dio odnosi se i na uvjete po kojima pravne i fizičke osobe mogu objavljivati elektroničke publikacije, urednički oblikovati internetske stranice i portale koji sadrže elektroničke inačice tiska i informacije iz medija. Taj dio nije bio uređen dosadašnjim zakonom, a ovim odredbama zakona, u prvom redu, želi se pridonijeti većoj odgovornosti za objavljene sadržaje u smislu zaštite djece i mladeži. Kršitelji zakona bit će kažnjeni od 10.000 pa do čak do milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:31