SPREMA SE PROSVJED PRED VLADOM

ZAKON O KONCESIJAMA Ministar Zdravko Marić: 'Ovo je već treći put da zakon prolazi proceduru, a sada prvi put vidimo neko nezadovoljstvo'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Zakon o koncesijama na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji i kazao kako je Zakon usuglašen te kako neće biti trećeg čitanja.

Naime, Inicijativa 'Pokret otoka' traži da se prijedlog Zakona vrati na treće čitanje te da se javnost uključi u daljnju raspravu. Diljem obale danas su održani prosvjedi, a otočani su najavili kako će u ponedjeljak prosvjedovati i na Markovom trgu.

- Zakon o koncesijama je usklađen s direktivama EU. To je krovni zakon koji definira postupke dodjele koncesija te brojne procedure koje je potrebno ispuniti. Pojedini sektori će se regulirati zakonima i podzakonskim aktima. Njegov prvi draft izrađen je krajem 2015. i pokrenuti su prvi procesi javne rasprave koja je provedena u ožujku i veljači 2016. Oreškovićeva Vlada ga je predložila, no parlamentarna većina tada je raspuštena i nije se mogao donijeti zakon. Sada smo već u određenom kašnjenju, no odlučili smo se provesti zakon u dva čitanja - kazao je Marić.

- Prvo čitanje provedeno je u veljači. 117 zastupnika u Saboru ga je podržalo i upućen je u drugo čitanje. U drugom čitanju su bili komentari da su previsoke prekršajne odredbe i sada vidimo da se podiglo jako puno prašine - pojasnio je Marić i istaknuo kako je zakon već godinu i pol dana u javnoj raspravi.

- Komentare koje smo čuli se više odnosi na Zakon o pomorskim dobrima nego o koncesijama - zaključio je i istaknuo kako je zakon postignuo visoku razinu usuglašenosti.

- Ja mogu reći vrlo odgovorno, postigli smo visoku razinu u smislu javne rasprave i usuglašavanja, ne samo među resorima državne uprave nego i šire od toga. Ovaj zakon dodatno štiti interese onih koji izdaju koncesije. Jedna od važnih izmjena je jačanje nadzornih funkcija. Po njemu ugovor u koncesiji postaje upravni ugovor i ima veću snagu - kazao je Marić i poručio da Povjerenstvo za dodjelu koncesija čine renomirani stručnjaci.

- Ovo je već treći put da zakon prolazi proceduru, a sada prvi put vidimo neko nezadovoljstvo - kazao je Marić osvrnuvši se na prosvjede otočana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:28