RASTE JAVNA PODRŠKA NACRTU

ZAKON O PRIJEVOZU 'Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu, a uklonit će i birokratske barijere'

 CROPIX

Novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, koji će liberalizirati taksi tržište i legalizirati rad Ubera, u javnosti je podigao veliku prašinu, a zbog tog zakona udruženja lokalnih taksista podnijela su i kaznenu prijavu protiv ministra prometa Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog zloporabe položaja i ovlasti jer se “već dvije godine ne zabranjuje ilegalni rad Ubera u Hrvatskoj”.

S druge strane, donošenje novog zakona podržala je Hrvatska gospodarska komora (HGK), Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), tvrtka Cammeo, rent a car tvrtke, autobusni i kamionski prijevoznici te pojedini stručnjaci s Fakulteta prometnih znanosti.

Tako je HGK ovaj tjedan poslao priopćenje u kojem podržavaju donošenje zakona jer smatraju da će pridonijeti ukidanju određenih administrativnih barijera, boljem uređenju tržišta i stvoriti pretpostavke za daljnja ulaganja u djelatnosti javnog cestovnog prijevoza putnika i tereta u Hrvatskoj.

Više zaposlenih

“Sve će to pridonijeti većem zapošljavanju i donijeti korist gospodarstvu. Najveće promjene očekuju u djelatnosti taksi-prijevoza, u smislu da se uvodi veća liberalizacija tržišta, odnosno lakši pristup u tu djelatnost. Postojala je potreba i za boljim uređenjem pristupa na prijevozno tržište javnog prijevoza tereta i putnika, za uređenjem sustava licenciranja prijevoznika, stručnog osposobljavanja vozača i raspodjele dozvola u međunarodnom teretnom prometu.

Novi zakon također uređuje područja ugovornih odnosa u cestovnom prijevozu, stupnjevanje prekršajnih odredbi i propisivanje visine kazni u odnosu na težinu prekršaja te regulira obavljanja javnog linijskog prijevoza putnika na svim razinama”, navode u HGK i dodaju da novi zakon predviđa i reguliranje novih oblika prijevoza te uređenje integriranog prijevoza.

Podršku novom zakonu dao je i glavni direktor HUP-a Davor Majetić, odnosno njihova Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti.

“Podržavamo nastojanja Vlade da se kroz zakon uvede mogućnost upotrebe elektroničke aplikacije kao alternative taksimetru kod mjerenja vožnje u autotaksi prijevozu. To je važan iskorak prema digitalnom društvu”, napisao je HUP u svom dopisu.

Uvažene sugestije

Direktor Čazmatrans grupe, Dragan Marinović, također kaže da većina autobusnih prijevoznika podržava donošenje zakona.

- Po onome što smo vidjeli dosad, podržavamo novi zakon jer je i veći dio sugestija koje smo dali, uvažen, ali kad vidimo konačnu verziju, moći ćemo komentirati detaljnije - kaže Marinović.

Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika koji zastupa tvrtke u teretnom prometu, kaže da im je u Ministarstvu obećano da će se sve njihove primjedbe uvažiti i ako tako bude, da će podržati donošenje novog zakona.

- Do danas nismo vidjeli da su primjedbe implementirane jer su u Ministarstvu prometa rekli da moraju dobiti suglasnost svih tijela, ali imamo obećanje iz Ministarstva da će se naše primjedbe uvažiti i kad do toga dođe, mi ćemo podržati zakon - kaže Kranjčec.

A jedna od primjedbi, primjerice, bila je da se u zakonu definira rok plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:11