ZAHTJEV BISKUPA

Zakonom protiv abortusa? Apel Crkve koji ne može proći!

Ohrabreni porukama pape Benedikta XVI. u Zagrebu, biskupi pozvali da se u Hrvatskoj zabrani pobačaj i istospolna zajednica. Sociolozi smatraju da te poruke ne mogu imati odjeka u politici
 Matić/CROPIX

ZAGREB - Dobivši vjetar u leđa nakon što je Papa naglasio “nepovredivost ljudskog života od začeća do njegova prirodnog okončanja” i “potrebu zakonskih odredbi koje bi podupirale obitelji u zadaći rađanja”, krčki biskup mons. Valter Župan u svojem zahvalnom govoru otišao je i korak dalje i izravno zatražio zabranu odgoja djece u istospolnim vezama i zakonsku zabranu pobačaja.

- I mi, koji predstavljamo većinu hrvatskog naroda i građana (...) imamo pravo i hoćemo da djeca svoje roditelje mogu nazivati prirodnim imenom “mama” i “tata”.

Glavni povod

Ona imaju naravno pravo da pred svima posvjedoče da imaju oca i majku koji su im podarili život. Imamo pravo i želimo da oni koji nama upravljaju promiču život i da se konačno revidira zakon iz nekih, željeli bismo vjerovati, prošlih vremena o prekidu ljudskog života, i da se ne naziva napretkom ono što vodi u smrt - istaknuo je mons. Župan.

SPECIJAL: Sve o posjeti pape Benedikta XVI. Hrvatskoj

Glavni povod pastoralnog Papinog pohoda bilo je obilježavanje 1. Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelja održanog na Nacionalni dan obitelji.

Stoga je, objašnjava dr. Ivica Maštruko, sociolog religije i bivši veleposlanik pri Svetoj Stolici, potpuno očekivano da se Papa u svojim govorima i, osobito, propovijedi posebno osvrne na kršćanske obiteljske vrijednosti. A Crkveni stav vezan za abortus i istospolne brakove potpuno je jasan.

Čvrsti stavovi

- Benedikt 16. poznat je po svojim čvrstim i nepokolobljeivim stavovima i kad je uporaba kondoma u pitanju, još od vremena kad je bio prefekt Kongregacije za nauk vjere. Sada ih je dodatno učvrstio i artikulirao.

I naši biskupi, naravno, imaju pravo to govoriti i zagoravarati zakonsku zabranu abortusa i istospolnih brakova. To je u konačnici stav - ako ne svih, onda velike većine biskupa i oni ga u raznim prilikama iznose.

I ovaj je govor mons. Župana sigurno zajednički pripremljen - objašnjava dr. Maštruko.

Drugo je pitanje, kaže Maštruko, kako će društvo i, ponajprije, politika reagirati na ovako jasne i izravne poruke. U dobrom dijelu demokršćanskih stranaka, poput HDZ-a, HSS-a i HSP-a, poruke mons. Župana naići će na odobravanje.

- No ne kod svih. Osobno ne vjerujem da je u sadašnjem trenutku moguće u zakonodavnim tijelima dobiti većinu za zakonsku zabranu abortusa - kaže dr. Maštruko.

Ne slijede pozive

Sociolog Branko Ančić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu ističe kako su istraživanja pokazala da ljudi jasno razlikuju političku ulogu Crkve od njezine duhovne uloge i da političke stavove naprosto ne slušaju niti smatraju da su dužni doista živjeti po tim načelima ili porukama, pa makar one dolazile i od Pape.

- Primjerice, iako Crkva redovito prije izbora poziva vjernike da glasuju za vjernike, odnosno one koji će promicati katoličke vrijednosti, vjernici to ne smatraju nečim što moraju slijediti. Pobjeda predsjednika Josipovića, deklariranog agnostika, to najbolje potvrđuje. Isto je i s abortusom ili seksom prije braka - smatra Ančić.

To nije razlog, dodaje, da Crkva mijenja svoj stav. Ona će ga i dalje jasno i glasno zagovarati.

- Ali teško da će ga politika slušati. To u najmanju ruku ne bi bilo pametno ni mudro, u sklopu činjenice da birači, od kojih se preko 80 posto njih deklarira katolicima, žive suprotno takvim crkvenim porukama - kaže Ančić.

Naši sugovornici upozoravaju da sve Papine poruke, i mnogo manje kontroverzne od ovih, obično traju nekoliko dana, koliko traje i vjernička euforija, a nakon toga se zaboravljaju i nemaju nikakve praktične efekte - kako na državnu vlast, tako i na vjernike.

Stavovi su doneseni

- Državna vlast ubuduće će, po potrebi, obilno koristiti i pozivati se na Papine poruke snažne podrške Hrvatskoj za ulazak u EU.

Kao i uvijek, njegove će se poruke instrumentalizirati, svaka će politička opcija koristiti rečenice koje joj odgovaraju, ali se u svojem djelovanju sasvim sigurno neće voditi cjelovitim Papinim porukama - ocjenjuje dr. Maštruko.

Vjernici, čiju će euforiju, radost, zanos i duhovni naboj obilato pak koristiti Crkva u svojoj ocjeni Papina posjeta, zaboravit će Papine poruke, smatra dr. Maštruko, za nekoliko dana.

- Iluzorno je očekivati da će kod vjernika koji ne podržavaju ulazak Hrvatske u EU Papina poruka nešto promijeniti. To neće imati nikakvog konkretnog utjecaja, jer su stavovi već doneseni i neće se mijenjati.

Dovoljno je prisjetiti se poruka sa prošlih Papinih pohoda Hrvatskoj. Tko ih je poslušao? - pita sociolog religije Ivica dr. Maštruko.

Teolog fra Zvonimir Bono Šagi: Papine smjernice provesti u život

- Poruke mons. Valtera Župana jako su dobre i svakako proizlaze iz Papinih govora. Mi ih moramo podržati, zaštita života je najvažnija, ne samo za Hrvatsku, nego i za cijelu Europu i svijet - kaže fra Zvonimir Bono Šagi, kapucin i jedan od najuglednijih hrvatskih teologa.

Europa, dodaje, ne može biti na moralnoj visini ako zanemari kulturu života. Život nije nešto što mi stvaramo, to je dar Božji.

- Čovjek je biće koje nadilazi samoga sebe, on ima transcedentno dostojanstvo - kaže fra Bono Šagi, koji podržava i nastojanja da se ne legaliziraju istospolni brakovi ili mogućnost istospolnim parovima da posvoje dijete.

- Istospolni brakovi - što je to? Nikoga se ni u kojem slučaju ne smije progoniti, ali ne može se smatrati normalnim da netko ima dva tate ili dvije mame. Dvoje koje rađa trećega - to je prirodno - smatra fra Bono Šagi. Upravo poruke o obiteljskim vrijednostima, smatra, najvrednije su poruke s pohoda Benedikta 16.. Ističe kako se svi Papini posjeti Hrvatskoj do sada nadopunjuju i nadograđuju.

- No, nije dovoljno da posjeti ostanu samo lijepa uspomena, bitno je da smjernice koje nam Pape daju provedemo u život. No, gledajući unatrag prva tri Papina posjeta, bopjim se da je jako malo od tih smjernica provedeno. Malo smo se kada vodili onime što nam je Papa govorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:49